Viktigt att ha koll på reglerna när du vill hyra ut ledigt rum

publicerad 17 oktober 2019
Hyra ut ledigt rum. Foto: StockSnap.io. Licens: Pixabay.com

I vissa skeenden i livet är det inte ovanligt att du får en bostad som är större än du behöver. Det kan bero på att du separerat från sin partner eller att du har barn som flyttat ut temporärt eller permanent. Vi tittar på hur det går till när du ska hyra ut en del av sin bostad och vad du bör tänka på.

Lättare hyra ut ledigt rum än att hyra ut hela bostaden

När du ska hyra ut ett rum i en bostad som du själv fortfarande bor i så är detta betydligt enklare i Sverige än vad det är att hyra ut en hel bostad. Detta gäller oavsett om du bor i en hyreslägenhet, bostadsrätt eller eget hus.

Du behöver inte söka tillstånd från bostadsrättsförening eller hyresvärd på samma sätt som när du hyr ut din bostad. Så länge det rör sig om en yta i en bostad som du själv bor i är det bara du och din hyresgäst som behöver komma överens.

Din hyresvärd eller förening har inte rätt att neka dig detta och skulle de göra det bör du stå på dig.

Hur du hittar rätt hyresgäst

När du hyr ut ett rum vill du inte bara ha en ansvarsfull hyresgäst som betalar sin hyra i tid. När man ska bo tillsammans är det även viktigt att personkemin stämmer och att man trivs tillsammans.

Därför är det vanligt att man hittar hyresgäster genom personliga kontakter. Har du inte någon lämplig hyresgäst i sin vänskapskrets går det dock utmärkt att hitta en hyresgäst på en portal för andrahandsuthyrning som till exempel Bostadsportal.se.

Fördelen med att använda sig av en sådan hemsida jämfört med att annonsera på blocket eller andra liknande sidor är att man lättare kommer i kontakt med seriösa bostadssökande och att man har verktyg för att kommunicera med flera olika bostadssökande på samma gång och snabbt kan förhandla fram ett hyreskontrakt direkt på sidan.

Speciellt om du bor på större orter eller orter med stora mängder studenter kan det gå fort att få kontakt med en stor mängd intresserade så en sådan portal kan spara mycket tid och bekymmer.

Får man ta ut vilken hyra som helst?

Även om du har väldigt stor frihet när du hyr ut rum så finns det vissa regler som du måste följa. Främst av dessa är vilken hyra du får lov att ta ut. Denna baseras på vilken typ av bostad du har, vad dina totala kostnader för bostaden är, hur stort rummet du ska hyra ut är och vilken typ av möblering som ingår.

För en bostadsrätt kan även kostnader för bolån och andra kapitalkostnader räknas in. Det är mycket viktigt att du noga kontrollerar detta eftersom din hyresgäst kan anmäla dig och du kan bli återbetalningsskyldig om du tar ut för hög hyra.

Hyreskontraktet

När du väl hittar en hyresgäst som du trivs med är det viktigt att ni båda skriver på ett så detaljerat kontrakt som möjligt. Det ska givetvis reglera hur lång hyresperioden är och vilken uppsägningstid som finns, men även ordningsregler och tillgång till utrymmen såsom kök och badrum bör tas med.

Genom att ha ett kontrakt istället för en muntlig överenskommelse ökar chansen för att du och din nya hyresgäst ska trivas tillsammans.

Extern skribent

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq