Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Bra att veta om bolån och det nya amorteringskravet

publicerad 26 december 2017
- Extern skribent
Bolån. Bild: Lånekoll
Bolån. Bild: Lånekoll
Bolån. Bild: Lånekoll

Bolån är omgärdade av allt fler och strängare regler. Sedan tidigare gäller att du måste amortera 2% årligen till dess att lånet understiger 70% av bostadens värde och 1% tills dess att lånet är nere på 50%.

Det nya, som presenterades av Finansinspektionen i november 2017 och som med all säkerhet kommer att träda i kraft 1 mars 2018, är att om hushållet lånar över 4,5 gånger sin bruttoårslön måste man amortera ytterligare 1 % av lånet fram tills dess att lånet inte längre är 4,5 gånger större än inkomsterna.

De nya reglerna gäller för samtliga nytagna bolån, men inte om du flyttar ett befintligt lån från en bank till en annan. Om du däremot utökar ditt lån, exempelvis för att renovera, omfattas det utökade lånet av amorteringskraven.


Syftet med att på det här sättet reglera bolån är förstås att förhindra att låntagarna tar sig vatten över huvudet och lånar mer pengar än de klarar av. Inte bara nu utan också framöver.


Bolåneräntorna är ju på historiskt rekordlåga nivåer, men skulle räntorna vända uppåt (såsom många experter och andra bedömare befarar) riskerar hushåll med höga skuldkvoter att hamna på ekonomiskt obestånd. Många har ju kvar sina bolån i flera decennier och det är omöjligt att förutspå vad som ska hända med räntor, bostadspriser och inte minst den egna privatekonomin under så lång tid.

Den som tar bolån måste ha kontrollen

Fast oavsett hur lagarna ser ut ligger det i varje bolånetagares intresse att själv se till att ha marginalerna på sin sida. Ju förr man tar tag i det och ju mer aktiv man är i att skaffa sig kunskaper och kontroll över situationen, desto lättare blir det att anpassa sig till olika scenarion i framtiden.

Här kan man med fördel ta hjälp. En låneförmedlare som Lånekoll kan förhandla fram den bästa räntan för ditt bolån med olika banker och andra långivare, allt utifrån dina specifika behov. Detta gör de helt kostnadsfritt.

Det är skönt att ha en expert i sin ringhörna som kan guida en igenom sitt livs största affär och svara på alla de där frågorna man inte riktigt vågar ställa. Men i slutändan bär du själv hela ansvaret för din ekonomi, vilka lagar som än stiftas för att få dig att välja rätt.

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: bolån