Kommunpolitikernas kognitiva dissonans om bilbränder

publicerad 16 oktober 2019
- av NewsVoice
Bränn dina problem. Foto: Sebastiaan Stam. Licens: Unsplash.com
Bränn dina problem. Foto: Sebastiaan Stam. Licens: Unsplash.com
Bränn dina problem. Foto: Sebastiaan Stam. Licens: Unsplash.com

HUMOR & DEBATT. Patrik Engellau på bloggen “Det Goda Samhället” lyckas med klockren satir sammanfatta kommunpolitikernas totala dissonans gällande deras förmåga att hantera bilbränder i Sverige. Det brinner inte bara i bilar. Huvudet har brunnit också på de som styr vårt land.

Text: Patrik Engellau. Artikeln har tidigare publicerats i Det Goda Samhället

DN om bilbränder och smarta lösningar i Sverige, 6 okt 2019. Skärmdump från DN
DN om bilbränder och smarta lösningar i Sverige, 6 okt 2019. Skärmdump från DN

Med anledning av en artikel i SVT Nyheter kallades till ett krismöte i styrelsen för Lunds kommun. Nu har det gått för långt, sa ordföranden. 32 bilbränder hittills i år och ingen enda misstänkt har gripits. Nu är det dags för skarpa åtgärder.

Vi får inte gripas av panik, sa en s-ledamot. Räddningstjänsten har ju redan fattat ett tungt beslut.

Vadå? sa en centerpartist.

Räddningstjänsten rekommenderar att folk inte ska parkera nära byggnader för då kan byggnaderna börja brinna, sa s-ledamoten.

Jag tror att vi måste ta till ännu skarpare åtgärder, sa ordföranden dystert.

Vad hade du tänkt dig? frågade en liberal.

Vi måste sätta p-böter på alla bilar som står mindre än tio meter från en byggnad, suckade ordföranden. Det känns jättejobbigt, men jag ser ingen annan lösning.

Varför är det jämt parkeringsvakter och andra låglöntagare som ska ta konsekvenserna när ni borgerliga ska ta till med hårdhandskarna? sa en vänsterpartist trotsigt. Förresten är det bra om bilar brinner. Annars kommer de att förinta allt liv på jorden med sina avgaser.

Det ligger faktiskt mycket i det, sa centerpartisten. Tänk om vi kunde få folk att byta bilen mot cyklar.

Det går inte, sa en moderat. Folk kan inte storhandla med cykel.

Det ger mig en idé, sa ordföranden. Antag att vi ger varje hushåll tre cyklar och en flakmoppe på kommunens bekostnad.

Det kan funka, sa en miljöpartist. Och så försöker vi få hit Greta när vi inviger projektet.

Men vänta, sa en socialdemokrat, vi måste vara lite realistiska och inte drömma oss bort i oprövade åtgärder som kanske slår helt fel. Om bilbrännarna inte har några bilar att bränna så kanske de bränner något annat. Tänk om de i stället tuttar på kommunhuset eller sjukhuset!

Det ger mig en idé, sa ordföranden. Tänk om kommunen köper en massa bilar och ställer ut för bränning. Då minskar risken att ungdomsgängen sätter eld på medborgarnas egna bilar.

Vi måste tänka lite på de psykologiska motiven, sa socialdemokraten som också satt i socialnämnden. De som bränner bilar vill egentligen protestera mot den strukturella rasismen i Sverige, särskilt polisbrutaliteten.

Inte bara polisbrutaliteten! utbrast miljöpartisten. Tänk på allt det förtryck och den förnedring som de utsatta ungdomarna utsätts för i skolan, till exempel när lärare ska sätta betyg.

Det ger mig en idé, sa ordföranden. Vi bör lära av Greta. Se vad en 16-årig flicka kan göra. Ingen skulle sätta fyr på Gretas bil om hon hade någon. Jag undrar om vi inte skulle anställa så många tonåriga flickor som det bara går och ge dem alla viktiga kommunala befattningar som rektorer, parkeringsvakter och brandmän.

Jag tror vi måste söka oss närmare problemets kärna, sa miljöpartisten. I sista hand rör det sig om djupt liggande värderingar. Jag tror vi måste få folk att skämmas mer. Det räcker inte med flygskam och köttskam. Det är för nischat. Vi måste uppmuntra till allmän skam. Om medborgarna skämdes mer så skulle de inte provocera bilbrännarna med sin vräkiga överkonsumtion.

Vi skulle förstås kunna lägga en ny kommunal skatt på alla som inte skäms, sa liberalen.
Och hur hade du tänkt att vi skulle veta vem som inte skäms? frågade en moderat hånfullt.

Det är lätt, sa liberalen. Alla kommuninvånare måste skamcertifieras. Skamcertifiering är ungefär som HBTQ-certifiering, det finns redan organisationer som gör sådant. En gång om året bör det göras. Sedan får de sätta upp en liten klisterlapp för att visa att de klarat årets certifiering.

Ungefär som kröning av bensinpumpar menar du? sa ordföranden. Det är ju en tillförlitlig och beprövad ordning. Jag ser fram emot att implementera dessa fina idéer. Nu får jag tacka er alla för ett kreativt och stimulerande möte. Jag tror att vi nu närmar oss ett helt färdigt nytt kommunalt koncept för att lösa det här problemet en gång för alla.

En kristdemokrat harklade sig och sa att han ville att det skulle tas till protokollet att han inte yttrat sig i debatten då han nyss blivit mordhotad och därför ville hålla sina åsikter anonyma särskilt som polisen avrått från anmälan eftersom polisinblandning brukar förvärra situationen för den utsatte.

Text: Patrik Engellau. Artikeln har tidigare publicerats i Det Goda Samhället


Så här kan du stötta Newsvoice

 • Någonting som är lite OT men som ändå kan härledas till såväl kommunal kognitiv dissonans (som fejkad statlig dito) och satir av det tråkigare slaget.

  Förra året ökade den kommunala belåningen med 52 miljarder kronor vilket gör att den nu totala kommunbelåningen uppgår till svindlande 656 miljarder kronor. Vilket utslaget på 10 miljoner invånare blir ca 65 600 kronor per invånare. Men då många invånare saknar betalningsförmåga blir summan större för de ofrivilliga låntagare som i slutänden tvingas betalningen för lånekalaset.

  Lägger man sen till hushållens egna skulder som förra året uppgick till 185 % av den disponibla inkomsten och är fortsatt stigande. Har för mig att den totala privata låneskulden uppgår till ca 3.8 triljoner och d.v.s. 380 000 per person utslaget på Sverige alla invånare. Men så ser ju inte verkligheten ut utan det är en mindre del av befolkningen som sitter på huvuddelen av lånet där 80 % av totalsumman är uppbundet i bostadslån.

  Massinvandring med medföljande bostadsbrist och ett tvång att köpa sig ett boende med påföljande uppblåsning av bostadsbubblan är ju så konstruerat det kan bli. När den bubblan säger “popp” kommer de håva in vinsterna av det spel “våra” svenska politiker satt upp oss för att förlora.

  Det är ju precis det här John Perkins beskrev i hans bok “Confessions of an Economic Hit Man” där korrupta bananrepublikspolitiker med förrädiskt politik skuldsatte sig eget folk för evigt.

  • Tyvärr inte så OT! Begreppet “deep state” kan ju tolkas som ett underjordiskt nätverk av rötter som med komplexa och sammanflätande trådar hänger ihop. Det ska vara i princip omöjligt att lösa upp knutarna eftersom det är trasslet som gör att agendan kan hållas dold för det förbryllade folket och gör det ytterst svårt att avtäcka innan man lärt sig att se med rätt lins när väl den kognitiva dissonansen gett en skäl att börja gräva. Modernismen har lärt oss att arbetsdela och betrakta varje fenomen fragmenterat, och därför kan sällan folk syntetisera flera olika aspekter av agendan, men det är på gång…

   • -Ja Carina, det är i princip omöjligt att nysta upp det här nystanet av Deep States trådar och deras nära nog vattentäta maktkoncept, för i den stund som Deep States får reda på att någon börjar leta efter dem och som börjar få framgång i sitt letande då mördas de av denna elit -ja det finns så många exempel på detta. Men en vacker dag…

   • Carina. Jag tror att den djupa staten är ett lite missvisande begrepp då hela etablissemanget är utformat för att utnyttja och arbeta emot huvuddelen av befolkningen. Det som betecknas som “Deep state” är i själva verket den mer ruttna delen av etablissemanget men inte på något vis avskilt från det. Hela skiten fungerar ju utefter kasinoprincipen där huset alltid vinner i slutänden och även om det ibland ser ut som en folklig jackpott, så tar systemet igen detta dubbelt upp nästa gång.

    Sen så spelar det ingen som helst roll var man än gräver i skiten utan det är ett konstant “men vad fan, det också” på varenda grej. Den här skiten har i olika former funnits under tusentals år och det är bara på sista tiden som de lagt in en högre växel som gjort skiten mer synlig. Snart kommer den vara så synlig att även de blinda kan se den. Känner mig lite som token med skylten “Undergången är Nära”. 🙂

    • Jag ser hela etablissemanget som ruttet eftersom de måste vara medvetna om inflytandet från bilderberg och parasitismen som är fundamentet. Nu ser nog många, men väljer att blunda. De väntar på en vändningssignal, och den kommer när systemet havererat även synligt. Då är det läge att börja fundera på vilket system vi ska bygga upp på ruinerna. Självklart ett utan centralbanksystem och representativ demokrati! Då kan du redigera din skylt! 🙂

     • Reinfeldt var ju på möte innan han blev offentlig statseroderare och han var nog inte svårövertalad eftersom han fortfarande myser av skadeglädje för den enorma skada han åsamkat oss alla.

      Men med Löfven är det en liten annan femma. Innan han åkte på sitt möte för egen kommande statsförstörelse så sa han att “jag ska minsann säga till dem”. När han efter mötet tillfrågades vad som hade sagt var hans molokna svar “det får jag inte prata om”.

      Frågan är då om han antingen blivit drogad under mötet och vaknat upp i sängen med en naken tolvårig grabb samtidigt som detta blivit filmat. Eller är det den klassiska “om du inte nackar en kyckling vrider vi huvudet av alla kycklingarna” alternativ att han har likt ägghuvudet blivit mutad. Men Löfven verkar ändå vara en lite mer motvillig folkförrädare, även om båda är minst lika lydiga. Men oavsett så är de ändå precis lika skyldiga och skulle ingen ställa upp på det här så hade agendan självdött inom några veckor. Sen finns det ju tråkigt nog folk för allt tyvärr.

      • Kanske finns spår av gammaldags hederlighet kvar i en och annan sosse. Efter stölden av pensionsfonder på 64 miljoner i början av 90-talet uttryckte Göran Person att han inte kunde föreställa sig vilka krafter som låg bakom. Detsamma sa Håkan Juholt när han blev petad från partiledarposten. Många politiker har nog blivit tagna på sängen när de insett att de bara är marionetter, men har inte kunnat göra något åt det. Jag tror på din kycklingtes.

      • Det är lugnt Carina, jag har själv svårt med biljoner och triljoner. Med det är väl detta som är effekten när man själv rör sig med tusenlappar. Sen gillar jag inte att vara en Messerschmitt. Men var det inte närmare 250 miljarder som Person snodde ur pensionsfonderna?

       Sen är väl alla partiers ungdomsförbund plantskolor där de plockar ut de mest maligna plantorna och allt eftersom de sen växer upp inom hierarkin sugs de själsliga resterna ur dem och kvar blir något själsligt dött som på utsidan ser rätt mänskligt ut.

      • 64 miljarder kanske var den summa som först angavs, och som sedan reviderades när sanningen låg på bordet.

       När en nytt socialdemokratiskt kommunalråd skulle inrättas i Nybro kommun, där jag levt större delen av mitt vuxna liv, förundrades jag och en väninna över detta eftersom vederbörande aldrig hade tänkt en egen tanke i hela sitt liv. Långt senare förstod jag att det var just det som var hans största merit! Han lärdes upp och fick tillsägelse om han sa något självgenererat på möten och sammanträden, och blev till slut formaterad enligt processtyrning från den gamle kommunalrådssossen.
       Kommunismen lever och frodas alltjämt! 🙂

      • Men nu kommer egennytta att tvinga in dem i ett okänt landskap fyllt med utrymme för självständigt tänkande. Eftersom staten sett till att det kommunala smörgåsbordet krympt så är de av egoism tvungna att gå i opposition mot statligt vansinne.

       Det är väl början på den brytningstid du själv nämnde ett antal kommentarer tidigare. Så lika väl som “hungriga lejon jagar bättre” så kan även hungriga gamar slåss för en god sak även om det goda inte är den ursprungliga orsaken till fighten. Ska bli spännande att se gamarna hugga efter strupen på varandra. 🙂

     • Hur kan man anses vara hederlig när man suttit med i folkförräderiet allt sedan inträdet i EU? Det finns inget parti i Riksdagen som inte är fullt med folkförrädare och det inkluderar Sverigedemokraterna som inte kan låta bli att vifta med Israels folkmords-flagga, samt numera även med EU-flaggan.

      Oavsett du är patriot, grön, vänster eller höger, så slå ur hågen att hederlighet finns i dagens 8-parti!

      • Det är väl ingen som har ansett dem vara hederliga. Men politikerna verkar inom ett politiskt system som inte ger dem större handlingsutrymme än det vi ser. Så oavsett vilken politisk villfarelse man än har kan man slå ur hågen att ett nytt parti skulle göra någon skillnad, när det är hela politiska systemet som kräver förändring.

    • ”Där en regering har kommit till makten genom någon form av folkomröstning, falsk eller inte, och åtminstone bevarar ett intryck av rättsstatens principer, kan gerillans utbrott kan inte främjas, eftersom möjligheterna till en fredlig kamp ännu inte har uttömts.”
     / Che Guevara

     Folket tror att det är demokrati även om de börjar förstå att fulmedia ägs av monopolkapitalet och ljuger dygnet runt. De börjar förstå att de manipuleras via sociala medier och splittras i olika extrema läger. De har möjligheten att organisera nya partier. De har möjligheten att valsamverka med dem och ta sig över 4%.

     Visst kommer de försöka infiltrera och ta över nya demokratiska initiativ, men jag har löst problemet. Det var Olof Palme som fick mig att inse lösningen.

     ”Historien ger många exempel på att demokratin krossats av människor som sagt sig kämpa för ”verklig demokrati” och ”folkets egentliga mening. Insikten härom kan leda oss till en försvarsposition som döljer att demokratin är ett utomordentligt krävande styrelseskick. Det måste ständigt hittas nya vägar till vitalisering, till att nå ut till människorna och göra dem aktiva. Diktaturer bjuder ett maskineri av lydnad, slutet och till det yttre väloljat. Demokrati bygger på lojalitet, öppenhet och pulserande liv. Den måste därför ständigt vinnas på nytt.”
     / Olof Palme

     Vi måste ständigt vinna demokratin med nya partier som ersätter dem när de ruttnar.

     (För övrigt är det bättre att försöka konversera på VP med mig, eftersom Newsvoice inte följer råd från FSF.org ex. kör WordPress sociala media, samt har blandat in en massa fulskripts som ägs av bankmaffian, vilka VP bojkottar.)

   • Carina Agrell, du imponera som intellektuell, som jag har skrivit det flera gånger. Svaret är naturligtvis PENGAR. Vad som behövs är att vi “dränera träsket” – Draining the Swamp.

     • Tack Carina för länken. Ja, i stora drag känner jag till hur det monetärt systemet fungerar. Nyckel ligger i förståelsen kring riktning av begrepp som tillgång, skuld samt pengar.

      Säg att jag gör dig en tjänst som du betalar mig 10 000 kr för. Jag öppnar ett bankkonto och sätter in kontanterna – tillika MINA pengar. I samma stund uppstår en skuld från banken till mig. Vad banken nu gör är att se MINA pengar som deras tillgång. Betänk att alla kontohavares tillgångar (500 olika myndighets konton, ca 8 000 000 personkonton samt över 1 000 000 företagskonton) omvänt är bankens skuld till sina kontohavare. Detta betyder att banken inte kan ha något annat än skulder.

      Vi tänker inte på att vi lånar ut våra pengar när vi sätter in dem på ett bankonto, utan vi tänker att vi sparar pengar.

      Om jag frågar dig Carina om jag får låna 10 000 kr. Tänker du att du sparar 10 000 kr? Eller tänker du att jag är skyldig dig 10 000 kr?

      Vem bestämmer över hur vi ser, betraktar och tänker kring pengar?

      • Det är först under senare år som en och annan sett igenom metodiken i fractional reserve banking, och spridit den vidare. Våren 2013 som först presenterade Bank of England ett dokument där de berättade hur pengar skapas i en modern ekonomi och svenska riksbanken med flera hakade på. Om inte bedrägeriet blivit avslöjat, hade förstås inte centralbankerna skrivit något om detta. Principen har alltså varit att inte säga något om ingen märkte något – den lägsta formen av moral alltså!

       Bankirernas hjärntvätt av folken genom språk och tolkningsföreträde styr hur vi ser och tänker kring pengar. Det kan vi veta genom att FRB-metoden fortfarande är gällande trots att den genom logikens lagar är avslöjad som bedrägeri, framför allt eftersom ingen kan sätta stopp för bankirerna med mindre än att folk slutar betala sina lån – men det är teori och inte en gångbar metod i praktiken! 🙂

      • Sen sker allt det här i en perverst koordinerad symfoni och dirigenten finns i Schweiz. Stefan Yngves är väl nere på BIS (Bank off International Settlement) i Basel Schweiz för hemliga överläggningar varannan månad. Vid dessa hemliga möten så får inga anteckningar tas och efter mötet råder det yppandeförbud.

       Riksbankschefen har ju en större makt än marionettstatsministern eftersom det är han som styr räntesättningen och penningflödet. Om Riksbankchefen sade varde det artificiell högkonjunktur så varde det också en sån. Sen är det ju samma chef som håller i trådarna vid den resulterande lågkonjunkturen då det har blivit dags att skumma av grädden från den artificiella högkonjunkturen.

       Om den chefen då får sina marschorder på hemliga möten utan insyn så kan man ge sig fan på att det är order som inte gynnar slavarna. Men det är ju också slaveriet i ett nötskal.

      • Exakt, Janne!

       Min tes är att centralbankerna är planerade att av “demokratiska skäl” upphöra med sin verksamhet eftersom medborgarna känner till bedrägeriet och är trötta på bailouts och bailins. Istället leviteras hela verksamheten upp till Världsbanken med BIS annekterat. Därmed har kostnader sparats på centraliseringen, vilket kommuniceras som demokratiserande. Världsbanken byter namn till Folkbanken, och alla krediter administreras därifrån via nätet. Alla får samma ränta och kostnader, alltså “ingen kan p g a lokala kontakter korrumperas”. “Upp trälar uti alla stater…” 🙂

       Detta skulle förstås folken köpa, för det låter ju så bra. Dock kommer fortfarande samma Parasiter att driva projektet bakom skynket och håva in degen.

      • När de bestämmer sig för att krascha vårt nuvarande pyramidspel så kommer det utbryta kaos och elände. Sen kan de själva sitta och rida ut stormen i deras bunkrar medan folkmassan möras upp inför nästa pyramidspelsversion.

       Sen är det ekonomiska systemet bara ett styrmedel som styr precis allting då ingenting sker utan finansiering. Styr du detta system så har du ju full kontroll på precis allting. Speciellt då med tanke på att de flesta inte har en susning om hur det fungerar utan de bara tror att saker händer helt utan någon som helst anledning.

       Själv är jag definitivt inte insatt i varenda liten snuskig detalj, men jag ser den stora stölden, rånet och den totala kontrollapparaten. Man behöver inte veta varenda detalj i något sjukt så länge man ser sjukdomens effekt.

  • En liten rättelse till det ursprungliga tjatet. Den privata belåningen uppgår till 3.8 biljoner kronor, inte triljoner, och d.v.s. 3800 000 000 000 kr eller 3800 miljarder kronor. Min korrekturläsare är sjuk och därav tryckfelsnisse.

 • Det är uppenbart att agendans mål inte är så grunt att det enbart handlar om blanda upp alla folk till en ljusbrun röra. Målet är att upplösa det statsindividuella samhällskontraktet och inrätta ett klansamhälle. Poliser vågar inte ingripa mot kriminell verksamhet, sjuka nekas ersättning av försäkringskassan och kan endast överleva med hjälp av släkt och vänner. Detsamma gäller försörjningsstöd och KFM:s godtycke och egenmäktiga förfarande, t ex som i dessa fall som Centrum för Rättvisa hjälper medborgare med: http://centrumforrattvisa.se/aganderatt/kronofogden-har-i-flera-ar-slarvat-med-enskildas-pengar-tva-som-drabbats-begar-skadestand-av-staten/

 • – Ja, vem vet, kanske ligger det en sanning i denna parodi på hur det ser ut i Sverige, med kortslutning i politikernas huvuden – i ett Sverige med mycket snack och lite verkstad – som vanligt ! Och detta svenska tröga politiker-maskineri kommer bara att fortsätta och fortsätta och problemen kommer bara att växa och växa genom den tröga svenska obeslutsamheten. Men det finns en åtgärd som skulle kunna få slut på, allt ifrån bilbränder till gruppvåldtäkter och mord – och det är att stoppa all invandring omgående. Men i Sverige får man ju inte ens nämna sådana icke politiskt korrekta åtgärder, för då kommer stämpeln fram och plötsligt är en tänkt konstruktiv diskussion redan slut, redan innan den ens har börjat. Och så fortsätter våra politiker som vanligt med sin egen business as usual, där ingen får komma med konstruktiva lösningar. Så ser Sverige ut idag !

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *