Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

31%

31.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Länder som kommer att legalisera cannabis

publicerad 25 oktober 2019
- Extern skribent
Cannabis CBD-olja. Foto: Julia Teichmann. Licens: Pixabay.com

I oktober 2018 blev Kanada det första landet att legalisera cannabis för rekreationellt bruk efter Uruguay. Landets premiärminister Justin Trudeau tog beslutet för att det enligt ledande politiker skulle minska tillgången av cannabis för minderåriga. Andra länder börjar nu följa i Kanadas fotspår och cannabis kommer förmodligen att legaliseras i fler länder de kommande åren.

Över hela världen är cannabis på tapeten och allt fler personer börjar få upp ögonen för växtens potentiella medicinska effekter. Följande är länder som ligger nära legalisering av cannabis:

Cannabis i Latin- och Sydamerika

Mexiko kommer att legalisera cannabis under första halvan av 2020. I augusti 2019 frågade den mexikanska regeringen om allmänhetens åsikt angående legalisering. Svaren visade en positiv respons och nu har det mexikanska hälsoministeriet fått som uppgift att uppdatera sina riktlinjer.

Mexiko är ökänt för sina drogrelaterade brott och en CNN-rapport uppgav att mexikanska drogkarteller genererar 19-29 miljarder dollar årligen från drogförsäljning i USA. Om legaliseringen kan få bukt med kartellerna återstår att se. Legaliseringen kommer att inkludera rekreationellt bruk.

Colombia, Peru, Ecuador, Venezuela och Argentina har legaliserat cannabis för medicinskt bruk och har avkriminaliserat personligt bruk i varierande grad.

I Brasilien är det lagligt med medicinskt bruk och man kan till exempel köpa hampa olja i landet, men rekreationellt bruk kommer sannolikt inte att legaliseras inom en snar framtid.

Nya Zealand och Australien på väg att legalisera cannabis

I december 2018 legaliserades medicinsk marijuana och 2020 hålls det en omröstning i landet om legalisering av rekreationell marijuana. För tillfället indikerar undersökningar att cirka 60 procent av alla nya zeeländare är positiva inför en legalisering. Enligt kampanjen #makeitlegal ligger stödet bland personer under 45 år på cirka 72 procent.

Australien legaliserade medicinsk marijuana 2016 och undersökningar visar att cirka 74 procent av australiensare är positiva inför nationell avkriminalisering. I vissa australienska stater, som till exempel Nimbin, är redan cannabis avkriminaliserat. Blir nästa regering konservativ kommer förmodligen inte en legalisering att bli av, men om Nya Zeeland går igenom med legaliseringen kommer förmodligen Australien att göra samma sak kort därefter.

Europa

I Sverige kommer cannabis med största sannolikhet inte att legaliseras inom en snar framtid. CBD utan THC-innehåll som finns hos Hemply Balance är lagligt eftersom det inte är psykoaktivt, men cannabislegalisering för rekreationellt bruk ligger långt borta.

Norge har dock börjat tala om avkriminalisering och diskuterar för närvarande hur skademinskande lösningar inom legalisering kan hjälpa landet.

I Europa är Luxemburg det land som kommer att legalisera cannabis härnäst, för deras regering har redan offentliggjort att de kommer att ske under 2022 eller 2023. Spanien kan följa efter, för de har redan hög tolerans och en etablerad cannabiskultur med sociala cannabisklubbar utspridda över hela landet. Det finns ett utbrett stöd för full legalisering, men den centrala regeringen och de halvautonoma regionerna kan inte komma överens i frågan. Beslutet står därmed still.

Extern skribent

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq