Nya tekniktrender att hålla utkik efter år 2020

publicerad 10 oktober 2019
- Underhållning @NewsVoice
Cyber gadget. Bild: Geralt Altmann. Licens: Pixabay.com (free use)

Snart är 2019 ett minne blott och vi kastar oss huvudstupa in i ett nytt år. Den tekniska utvecklingen fortsätter och det kommande året kommer garanterat att bjuda på nya teknisktrender. Men vilka blir det? Här är några mycket troliga gissningar på vad tech-världen kommer att bjuda oss på 2020.

Handel via mobilen

Inget nytt säger du kanske. Du har spelat på online casino, handlat kläder och skor i webbutiker och till och med beställt saker från andra länder på nätet på din mobil länge nu. Du har mobilt ID och känner dig fullkomligt trygg med att köpa saker via din smartphone. Men det kommer mera.

Det som kan tänkas vara på gång är ännu bättre lösningar för en värld utan kontanter och det särskilt för dig som shoppar via mobilen. I Kina som är överlägset vad gäller systemtänkande kan du se hur handel i vanliga butiker har kopplats till mobila appar på ett helt fantastiskt sätt. Det ser till exempel ut som att QR-koderna kan komma tillbaka igen.

Oavsett vilka appar, koder och tjänster det blir tal om för snabbare och säkrare betalningar med mobilen är en sak säker, batterierna måste hålla! Batterierna kommer att förbättras under 2020 för att motsvara våra nya krav om massivare användning av smartphones!

5G kommer, är du redo?

Ska du vänta med fiber tills 5G är ett faktum i Sverige? Med 5G kommer allt online att gå rasande fort. Men experterna säger att det inte handlar om 5G istället för fiber. Det finns många platser där det kan lämpa sig bättre med 5G-tekniken och därmed kan den bli ett mycket fint komplement till fiber.

När 5G dyker upp får det också betydelse för några andra tekniska områden som förarlösa bilar och användandet av drönare. Tekniken gör det möjligt med snabbare kommunikation och det behövs inom flera olika områden.

Artificiell intelligens för alla

Vi kan komma att se mer av tillgänglig artificiell intelligens, AI, under 2020. Redan idag kan vi se hur företag som Amazon, Microsoft och Google använder sig av AI plattformar för sina tjänster. Det kan tänkas att vi kommer att se mer erbjudanden för vanliga användare nästa år.

Olika AI-tjänster kommer att bli kostnadseffektivare och därmed tillgängliga för privatpersoner. Företag kan prenumerera på artificiella kunskapslösningar för att förbättra produktion och kunskapsnivå i verksamheten.

Nya former av app-hantering

Du använder dig av många olika appar och kanske tycker du att det är lite jobbigt att sköta dessa. Det tar trots allt en stund att söka efter appen du vill ha, jämföra olika alternativ, ladda ner och sedan uppdatera.

Det är mycket troligt att vi under 2020 kommer att se intressanta tekniska-lösningar för app-hantering. Det kan röra hur apparna koms åt såväl som hur de uppdateras. Målet lär vara högre användarvänlighet och snabbare hantering.

Kommer Bitcoin få guld-status?

Kanske äger du Bitcoins, kanske tycker du att kryptovalutor är lurendrejeri. Oavsett vad du tycker är det här ett område som måste nämnas när vi ser på nya tekniktrender som kan tänkas bli aktuella nästa år. Just nu är det Bitcoin som dominerar. De står för mer än hälften av kryptovalutamarknaden.

Kommer Bitcoin att få status som det nya guldet under 2020? Det tvistar de lärde om. Samtidigt kan det mycket väl bli så att blockkedjetekniken som ligger bakom kryptovalutorna får större spridning. Vi kanske får se den användas inom olika områden som fastighetsförvaltning och sjukvård. Styrkan i systemet är hög sekretess och det är något som kan vara av intresse för mer än pengatransaktioner.

Extern skribent

Relaterat


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *