Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Vapenexpert: Eric Torell dog på grund av polisens expanderande ammunition

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 4 oktober 2019
- NewsVoice redaktion
Expanderande pistolammunition - Bild: Lars-Kristian Bergh

DEBATT. Hade svensk polis haft samma typ av vapen för ingripanden som polisen i Los Angeles så hade Eric Torell varit i livet. Polispistolerna är enbart avsedda för självförsvar och helt olämpliga vid ingripanden. Misstänkta skjuts ihjäl i onödan och rikspolischefen borde kanske ställas till ansvar?

Text och foto: Lars-Kristian Bergh, journalist, vapenskribent och jaktboksförfattare

Elchockvapen, sk elpistoler, kan bara användas på upp till 5 meters avstånd och hade inte kunnat rädda Eric Torell. Men ett skott från ett tvåhandsvapen med något som kan liknas vid en flygande batong som med kraften av en hästspark fäller en misstänkt till marken på 40 meters avstånd hade räddat livet på Torell. Såväl som på ett 30-tal andra som skjutits till döds av polisen de senaste 10 åren.

Läs mer (3 okt 2019): Poliser frias efter dödsskjutningen av Eric Torell

Svensk polis fast i prestige

I många länder använder polisen sedan decennier tvåhandsvapen som kan laddas med ”flygande batong” vid ingripanden. Polisen i Los Angeles fäller flera hundra misstänka till marken årligen utan dödsfall. Vanliga skador från skottet är lindriga revbensfrakturer, smärtsamma men ofarliga. Dessa tvåhandsvapen har används med ”flygande batong” i minst 40 år i Los Angeles. Svensk polis har inte ens provat och utrett frågan. För den bristen vilar ett tungt ansvar på polisledningen.

Samma tvåhandsvapen kan laddas med patroner som innehåller tårgas, pepparspray, tunga solida blykulor, vismuthagel, gummikulor och signalskott. Med andra ord ett vapen med ett brett användningsområde.

Polisen slösar

Polisledningen formligen öser ut pengar på dyra (mer än 200 000 kronor per bil) ombyggnader av alla utryckningsfordon, värdelösa IT-system (3 miljarder i sjön) och en otymplig byråkrati. Samtidigt sparar man cyniskt in på den enskilde polisens verktyg för arbetet.

Pistolen är helt olämplig för ingripanden och det vet både poliser och polismyndighetens högsta chefer.


År 2003 bytte man pistolammunition och gick över till patroner med expanderande jaktkulor. Dessa kulor är konstruerade för att döda så snabbt som möjligt. En ytterst dålig lösning för ingripanden men man ökade graden av självförsvarförmåga för den enskilde och dämpade kritiken från poliser i yttre tjänst.


Dödande polisskott

Naturligtvis är det få som överlever ett skott från polisammunitionen eftersom kulan fläks upp i sex vassa, taggiga metallflikar som vid träff mot kroppen får en diameter på 22-26 millimeter och samtidigt roterar med 150-300 varv i sekunden (beroende på skjutavstånd). Med omfattande vävnadsskador sker en snabb förblödning (som i fallet med Eric Torell) vilket förstås är avsikten vid jakt. På jakt på klövvilt som t ex älg är det förbjudet använda andra kulor än just expanderande sådana. Men den sortens kulor som svensk polis använder är förbjuden i krig enligt Haag-konventionen som även Sverige är tvingad följa. Den gäller dock inte polispersonal, utan enbart militärer.

Sedan år 2003 har svensk polisledning ihärdigt vägrat byta ammunition trots alltfler dödsskjutningar och en tidvis ihållande kritik mot poliskulornas brutalitet. Även rikspolisstyrelsens egna etiska råd kritiserade ammunitionen och rekommenderade ett byte. Kulorna byttes inte ut – men etiska rådet avskaffades.

Manipulerade utredning

Förutvarande rikspolischefen Dan Eliasson ville enligt uppgift byta ut ammunitionen, men chefer under honom stoppade bytet genom att vilseleda ett utredningsresultat från rättsmedicinalverket. Nu bör rikspolischef Anders Thornberg omedelbart tillsätta en snabbutredning om att införskaffa tvåhandsvapen, ca 60 centimeter långa, som är ett mycket billigt vapen i inköp. Enkelt att använda, ytterst driftsäkert och helt klart livbesparande vid polisingripanden.

Varje VD i ett bolag såväl som högste chefen för en myndighet har det yttersta ansvaret för verksamheten. Myndighetschefen Anders Thornberg är således ytterst ansvarig för Eric Torells död och borde kanske åtalats tillsammans med de enskilda poliserna. Men jag kan förstå att åklagaren valde att avstå eftersom Thornberg är ganska ny på posten som rikspolischef.

Tysk polis är knappast kända för att gulla med ”buset”,men tyska polisen valde bort Gold dot som svensk polis skjuter med på grund av, direktcitat, ”dess brutalitet”. Tysk och dansk polis använder en kula som har minst lika effektiv stoppverkan som svenska polisens men utan dess vassa, tandiga flikar som vållar oerhört stora vävnadsskador.

Rikspolischef Anders Thornberg bör omgående visa lite ”stake” och införskaffa adekvata vapen för ingripanden där skott med s k beanbags framstår som en mycket enkel och billig lösning. De brutala kulorna som dödar i onödan bör bytas ut snarast möjligt. De enda som blir besvikna i så fall är det gäng poliser som årligen får åka till Florida för ”studiebesök” på ammunitionsfabriken.

Text och foto: Lars-Kristian Bergh


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq