Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Amerikanska polisen använder bilfångaren Grappler med framgång

publicerad 8 november 2019
- Extern skribent
Grappler. Foto: Stock Enterprises, Policebumper.com

ARTIKELN ÄR EN ANNONS FRÅN DIESELTRIM

TEKNIK. Uppfinningen Grappler gör det möjligt för den amerikanska polisen att på ett mer säkert sätt än någonsin stoppa kriminella som flyr i ett fordon. Grapplern fungerar som ett lasso som fastnar i hjulen vilket tvingar fordonet att stanna.

Företaget bakom uppfinningen uppger att Grapplern använts framgångsrikt 39 gånger sedan den togs i bruk för ett par år sedan i vissa delstater i USA.

Utrustningen ersätter den akrobatiska PIT-manövern (“Pursuit Intervention Technique”) även kallad “Tactical Vehicle Intervention” (TVI) där polisfordonet knuffar den flyende bilens bakdel, vilken då tvingas till stopp genom att fordonet börjar sladda. Manövern är mycket farlig eftersom den kan orsaka allvarliga bilolyckor och oskyldiga kan också drabbas.

Även spikmattor som kastas ut av polisen ersätts av Grapplern. Spikmattor kan visserligen punktera samtliga däck på en bil, men bilen kan fortfarande köras vidare.

Enligt företaget som säljer Grapplern dödas en person per dag i USA på grund av livsfarliga polisiära biljakter. Vissa polisdistrikt har därför valt att undvika att jaga kriminella, men det har lett till att de kriminella blivit mer djärva. Den nya uppfinningen löser dessa problem och även kostnaderna när biljakter leder till kollisioner, olyckor och andra skador.

Text: Dieseltrim Bilverkstad Bromma | Källa: Policebumper.com


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq