Amerikanska polisen använder bilfångaren Grappler med framgång

0
570

ARTIKELN ÄR EN ANNONS FRÅN DIESELTRIM

TEKNIK. Uppfinningen Grappler gör det möjligt för den amerikanska polisen att på ett mer säkert sätt än någonsin stoppa kriminella som flyr i ett fordon. Grapplern fungerar som ett lasso som fastnar i hjulen vilket tvingar fordonet att stanna.

Företaget bakom uppfinningen uppger att Grapplern använts framgångsrikt 39 gånger sedan den togs i bruk för ett par år sedan i vissa delstater i USA.

Utrustningen ersätter den akrobatiska PIT-manövern (“Pursuit Intervention Technique”) även kallad “Tactical Vehicle Intervention” (TVI) där polisfordonet knuffar den flyende bilens bakdel, vilken då tvingas till stopp genom att fordonet börjar sladda. Manövern är mycket farlig eftersom den kan orsaka allvarliga bilolyckor och oskyldiga kan också drabbas.

Även spikmattor som kastas ut av polisen ersätts av Grapplern. Spikmattor kan visserligen punktera samtliga däck på en bil, men bilen kan fortfarande köras vidare.

Enligt företaget som säljer Grapplern dödas en person per dag i USA på grund av livsfarliga polisiära biljakter. Vissa polisdistrikt har därför valt att undvika att jaga kriminella, men det har lett till att de kriminella blivit mer djärva. Den nya uppfinningen löser dessa problem och även kostnaderna när biljakter leder till kollisioner, olyckor och andra skador.

Text: Dieseltrim Bilverkstad Bromma | Källa: Policebumper.com


  • NewsVoice kräver äkta för- och efternamn för den som vill kommentera efter artiklar. Varför?
  • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Kommentarer som bryter mot kommentarsreglerna eller svensk lag kan tas bort eller ändras.
  • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd. Pengarna går till undersökande och oberoende journalistik.

KOMMENTERA [Se kommentarsregler]

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här