Bolivias president Evo Morales tackar Mexiko för att ha överlevt kuppen

11
648
Evo Morales - Foto: Ministerio de Relaciones Exteriores, Wikimedia Commons, CC BY-SA 2.0
Evo Morales – Foto: Ministerio de Relaciones Exteriores, Wikimedia Commons, CC BY-SA 2.0

WARZONE. Bolivias utkuppade president Evo Morales tackar Mexiko för att ha räddat hans liv. Morales har sökt politisk asyl i landet efter att militären iscensatt en kupp. Han säger att en militär ledare fick ett erbjudande på 50,000 dollar för att överlämna Morales till oppositionen, skriver RT.

“As long as I have life, we continue in politics, the struggle continues, and we are sure that the people have every right to free themselves”, sa den avsatta presidenten till reportrar i Mexiko.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet i Sverige tar inte avstånd från militärkuppen i Bolivia. Igår sköt militären minst 20 människor enbart i staden El Alto, skriver Global Politics.

Enligt de svenska politikerna var valet ett fuskval. Det motsägs av CEPR (Centrum för ekonomisk och politisk forskning) i USA som analyserat valet och kommit fram till att “det finns inte några bevis för att det fanns oegentligheter eller fusk”.

Evo Morales vann presidentvalet i oktober och han fick då 47,1% av rösterna mot oppositionens 36,5%.

Washingtons verk igen?

Den republikanska politikern Ron Paul skriver på sin YouTube-kanal:

“Does it seem like we’ve seen this movie before? Populist Latin American leader on the outs with Washington finds himself facing a coup? This time it’s Bolivia’s Evo Morales, who resigned the presidency on Sunday and was granted asylum by Mexico. Is Washington involved? And why bother with relatively unimportant Bolivia?”

Kuppen i Bolivia kommer mindre än en vecka efter att Morales stoppade ett litiumavtal med ett multinationellt företag. Kuppen genomfördes i söndags.

“Bolivias litium tillhör det bolivianska folket”, tvittrade David Atkins som skriver för Washington Monthly, “inte multinationella företags intrigmakare.” – GlobalPolitics.se

Evo Morales lovar sina väljare att han ska komma tillbaka til Bolivia med ny energi när så är möjligt.

Text: NewsVoice


Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
  • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Se reglerna.
  • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd.
Prenumerera
Notify of
guest
11 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Anders Wiman.
Gäst
13 november 2019 kl 14:32

Återigen och om och om igen har några multinationella företag, med hjälp av (tror jag ) USA sagt ifrån.
Rör inte vårt skafferi ! De vill ha kvar hela Latinamerika i sitt grepp. Den här gången var det Litium.
I Venezuela är det olja. Det land som förespråkar att vara frihetens förkämpe har återigen gått de rikas ärenden. Simon Bolivar befriade många länder från Portugiser och Spanjorer. Men USA är en för svår nöt att knäcka, verkar det som för närvarande.

Åke i Sörmland
Åke i Sörmland
Gäst
Reply to  Anders Wiman.
13 november 2019 kl 19:19

Kupptekniker, https://c-vine.com/blog och annat i historiskt perspektiv.

Martin Gustavsson - Vetenskapliga partiet
13 november 2019 kl 17:24

Ett obeväpnat folk kan inte försvara sitt land mot korrumperade militärer som vill sälja ut landets tillgångar till vrakpriser. Det är därför alla svenska män bör fråga sig varför de inte har ett automatvapen och ett vapenskåp som männen i Schweiz har.

Det beror på att vi inte längre har demokrati. Den stals genom Palmemordet, Novemberrevolutionen och lurendrejeriet att dra in oss i EU, där vi inte längre får styra vårt land som vi vill. Vi har en demagogisk propagandistisk fulmedia som ljuger dygnet runt, där ingenting får dementeras eller debatteras på riktigt.

Martin Gustavsson - Vetenskapliga partiet
13 november 2019 kl 17:35

Så kan det gå när folket inte har vapen att försvara sitt land och sin folkvalda president med. Vad har svenska folket?

Kjell Holmsten
Gäst
14 november 2019 kl 16:49

I den antiglobalistiska kampen är det rätt att jaga socialisterna ut ur Latinamerika och Bolivia. Vi får inte stirra oss blinda på vänster-höger skalans politiker. Folket fick aldrig bestämma i de socialistiska staterna för folket var fienden. När denna sanning går upp för människor i väst börjar vi förstå vilka det är som sätter de politiska reglerna, de “onämnbara” illuminaterna finns alltid inom de två lägren och verkar för stunden i det taktiska bara vad som gynnar dessa mörka krafter illuminaterna. Många hoppas på Kina men Kina är lika toppstyrt av illuminater som andra stater i väst eller utvecklingsländer också för den delen. Vi måste komma ifrån detta polariserande av folkviljan och framförallt när det gäller folk-nations frågan.

Sune Sylthammar Ståhlberg
Sune Sylthammar Ståhlberg
Gäst
Reply to  Kjell Holmsten
17 november 2019 kl 01:31

Riktigt. Den kinesiska olagliga kommunistregimen försöker lägga hela världen under sig. Den kommer att gå under, och korrupta personer som inser det flyr nu i horder därifrån med de pengar och dubbla pass de skaffat sig i Afrika och latinamerika. Får den regimen som den vill så kommer allt av naturresurser och de sista stora vattenfallen i sydamerika att dämmas upp och tas i kontroll och pant. De håller redan på, och betalar och korrumperar andra länder ned tex uppdämning av de stora orörda vattenfallen, vilka till och ned världsbanken sagt nej till att befatta sig med, det är tabu för dom.

Åke i Sörmland
Åke i Sörmland
Gäst
14 november 2019 kl 23:03

Sök på “Bolivia Litium” och se att kuppen har likheter med andra olje- och mineralkupper.

Henrik
Henrik
Gäst
16 november 2019 kl 20:16

Morales har gång på gång ändrat i grundlagen för att stanna vid makten. Han är inte den ängel många vill göra honom till. Angående Litium affären så är frågan vem som skulle ta hand om dom kunderna istället, vem skulle bryta det istället?

Kerstin Unger Salen
Gäst
25 november 2019 kl 12:41

En nära vän från Bolivia som bor i Spanien menar att media är totalt snedvridna i vad de rapporterar om Evo Morales. Han är nu åtalad för förskingring av pengar av en av sina egna landsmän, han. har kommits på med att ha ett personligt konto i Vatikanen med undangömda pengar och att han är en stor narkotikakung i sitt hemland vilket väldigt många skulle veta om
där. Vad säger ni? Kanske är han inte en socialt ansvarig ledare utan ytterligare en i leden av makthungriga män som inte vill hålla sig till demokratins spelregler utan är mestadels ute för att berika sig på folkets bekostnad och fortsätta med en kriminell verksamhet?

Kjell Holmsten
Reply to  Kerstin Unger Salen
25 november 2019 kl 13:21

För en gångs skull håller jag med dig Kerstin! De socialistiska ledarna i Latinamerika är lika korrumperade som de borgerliga. Makt leder till korruption obönhörligen i ett samhälle styrt efter socialistiska lagar? Som likt alla andra samhällen inte är folkets eller nationens lagar utan ledarnas och byråkraternas lagar. Socialism är lika med globalism och lika rutten som västvärldens “demokratier”. Har man som jag gått hela vägen från att vara kommunist i ungdomen till idag för mig själv avslöjat hela höger-vänster skalans politiker som skådespelare och karriärister och ingenting annat. Vad är det som styr våra samhällen då? Tja fråga er vilka som styr penningflödena i de allra flesta samhällen på vår kära jord så har ni svaret där, helt enkelt “FÖLJ PENGARNA”. Guden Mammon har ett otroligt inflytande i samhällen som kallar sig för socialistiska, kapitalistiska eller demokratiska.