Sprängningar på rekordnivå i Sverige – Riktad sprängverkan inte ovanligt

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 1 november 2019
- Torbjörn Sassersson
Bilverkstaden i Vinsta som drabbas av ett nytt bombattentat. Foto (14 april 2019): NewsVoice.se

NewsVoice skrev tidigare om sprängningarna i närheten av redaktörens hemmakontor 2018. Platsen skulle kunna vara i Basra Irak, men det hände i Vinsta, Vällingby. Nu meddelar Polisen att sprängningarna nått rekordnivåer i Sverige precis som handgranatsattackerna, men Polisen är mest orolig för de kriminella som detonerar.

Text: Torbjörn Sassersson | Bild ovan: Bilverkstad i Vinsta som drabbats av två bombattentat på kort tid. Foto (14 april 2019): NewsVoice.se

SVT Veckans brott skriver att antalet sprängningar i region Syd fördubblats 2019. Under perioden januari-oktober 2018 skedde 34 sprängningar, men 2019 har antalet fördubblats i region Syd och nått antalet 71 sprängningar, enligt Ylva Ehrlin, analytiker på Nationella bombskyddet.

“Vi är tio miljoner människor i Sverige men den här nivån på sprängningar har jag inte hittat någon motsvarighet av i något industrialiserat land”.

Ylva Ehrlin är orolig för de kriminella. I december 2018 skadades en 18-årig man allvarligt när han misstänks ha försökt detonera en sprängladdning i ett bostadshus i Malmö.

Hon säger till SVT att:

“Det som är farligt är att användaren av sprängmedlet förmodligen inte besitter kunskap i hur farligt det här är, hur känsliga ämnen det är”.

NewsVoice redaktion blev kontaktad av ett försäkringsbolag som meddelade att ett av de fordon som fångats av NewsVoice kamera på explosionsplatsen var inblandat i ett försäkringsärende. En militär källa uppger till NewsVoice att sprängladdningarna i Vinsta hade riktad sprängverkan. Det handlade om relativt avancerad sprängteknik.

En drabbad irakier vid de två Vinsta-sprängningarna sa till NewsVoice att det är tryggare att bo i Irak nu.

Läs mer om sprängningarna i Vinsta – NewsVoice

Handgranatsattacker

SVT rapporterade 2017 att attacker med handgranater ökat 7 gånger i Sverige på bara tre år. En person på Polisens Nationella Operativa Avdelning (NOA) säger att situationen är helt oacceptabel och att den skiljer sig från övriga Europa. ”Vi särskiljer oss extremt.”

Text: Torbjörn Sassersson

Vinsta bomattentat 27 mars 2019. Foto: NewsVoice.se
Vinsta-explosionen med riktad sprängverkan 27 mars 2019. Foto: NewsVoice.se

 

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq