Sverige bär stor skuld i kampanjen för att isolera, demonisera och tysta Julian Assange

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 15 november 2019
- NewsVoice redaktion
Julian Assange den 21 okt 2019 i London efter ett förhör om utlämning till USA. Foto: Ruplty.com
Julian Assange den 21 okt 2019 i London efter ett förhör om utlämning till USA.

FN:s särskilde rapportör om tortyr upprepar att Sverige är skyldigt genom medverkan i en samordnad kampanj för att isolera, demonisera, trakassera och till slut tysta Julian Assange. Enligt vittnesmål dör nu Julian Assange långsamt i Belmarsh-fängelset under påverkan av psykofarmaka. “Julian may die in jail over a nine-year persecution for revealing the truth of war crimes. It is beyond obscene”, säger Assange far, John Shipton. Björn Larsson har sammanställt innehållet i FN-rapportörens brev till bla den svenska Regeringen.

För andra gången inom loppet av sex månader har Nils Melzer, FN:s särskilde rapportör om tortyr, riktat allvarliga anklagelser mot Sveriges allvarliga brott mot Julian Assanges mänskliga rättigheter.

Första gången var i ett brev daterat den 23 maj till de fyra regeringar, däribland Sveriges, som i snart tio år medverkat till att plåga och förfölja Assange. Den svenska regeringens svar blev ett kort brev bestående till stor del av osanningar, undanflykter och flagranta utelämnanden.

Därför skrev Nils Melzer ett nytt brev till regeringen för att framföra:

”…ytterligare iakttagelser och klargöranden, och dessutom upprepa eller vidare precisera mina frågor”.

Det brevet skickades 12 september och i enlighet med FN-praxis offentliggjordes först efter 60 dagar i november. I sitt nya brev skriver den särskilde rapportören Nils Melzer bla att:

“…det sätt på vilket förundersökningen mot herr Assange har utförts av den svenska åklagaren verkar att väsentligt, om inte avgörande, ha bidragit till olika mönster av grym, omänsklig eller förnedrande behandling som herr Assange sedan 2010 har utsatts för.”

Bland annat har:

“…den svenska åklagaren gjort allt för att hålla i gång den förenklade historien om ’den våldtäktsmisstänkte’ som den hela tiden har spridit, samtidigt som den har underlåtit att lägga fram de bevis som skulle styrka denna historia för transparent och oberoende offentlig granskning.”

Detta:

“…kullkastar antagandet att förundersökningen mot herr Assange har utförts och för närvarande utförs i god tro och i överensstämmelse med de grundläggande principerna för rättssäkerhet och rättvisa.”

Det verkar således :

“som att Förenta staterna, Sverige, Storbritannien, och mer nyligen Ecuador har bedrivit en avsiktlig, ihållande och samordnad kampanj för att isolera, demonisera, trakassera och till slut tystna herr Assange.”

Enligt kanal Uncut News ska Assange ha gjort följande uttalande hösten 2019:

“Jag dör, sakta men säkert. Jag är utmattad och har förlorat mycket i vikt, isoleringen i Belmarsh gör slut på mig. Jag har så gott som ingen kontakt med omvärlden. Allt detta för att jag påvisade krigsbrott, för att ha öppnat folks ögon och visat det som regeringarna tiger om. Jag är döende. Och jag är rädd för att med mig dör även pressfriheten och demokratin”.

Anledningen till misshandeln är bla för att Assange har publicerat bevis för att statsföreträdare har begått grova illgärningar, skriver Nils Melzer. Detta och mycket mera finns i en detaljerad anklagelseakt på ett antal punkter med bla följande rubriker:

 • Aktiv manipulering av bevis.
 • Bortseende från urskuldande bevis.
 • Bortseende från kraven på nödvändighet och proportionalitet.
 • Genomgående förhalning av procedurer.
 • Godtyckligt frihetsberövande och tortyr.

Den svenska Regeringen svarade den 11 november med en kort not som hänvisade FN:s rapportör till sitt ovannämnda skamliga svar till hans första brev: ”The Government has no further observation to make”.

Text: Björn Larsson | Bild på Julian Assange den 21 okt 2019 i London efter ett förhör om utlämning till USA. Foto: Ruplty.com via twitter

Källa och relaterat

NewsVoice: John Shipton still believes Julian Assange can be saved


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Daily Mail (22 September 2020): WikiLeaks founder Julian Assange ‘is preparing to kill himself in prison’ after hearing voices in his head saying ‘we’re coming to get you’, psychiatrist tells extradition hearing

  “+ Psychiatrist told hearing Julian Assange was at ‘high risk’ of taking his own life
  + Professor Kopelman said he had made ‘plans’, such as drafting letters to family
  + He said Assange suffers from auditory hallucinations, including hearing voices
  + WikiLeaks founder Julian Assange, 49, is fighting extradition to the US”

  https://www.dailymail.co.uk/news/article-8760267/WikiLeaks-founder-Julian-Assange-preparing-kill-prison-hearing-voices.html

 • RT (20 jan 2020): ‘Journalism is not a crime’: Australian MP says charges against Assange must be dropped after visiting him in UK prison

  “Christiansen, a member of the Liberal National Party of Queensland, questioned the integrity of the legal process against Assange, who is now facing the possibility of extradition to the US over “unlawfully obtaining and disclosing classified documents related to the national defense.””

  https://www.rt.com/news/481242-australian-mp-assange-journalism-crime/

 • Hörde på radio att den kvinnliga åklagaren hade lagt ner våldtäktsåtalet då nya vittnesmål hade kommit fram SKALL DET TA NIO ÅR ATT HITTA DE VITTNENA !!!!! My ass. De gör en pudel nu när alltihop börjar spricka i sömmarna. Jag blev fullständigt rasande när jag hörde dettta. Nio år av en människas liv på grund av kriminell inkompetens eller för att nämna det vid sitt rätta namn – sammansvärjning på hög nivå.

 • Det finns förvisso också andra som lider och tvingas utstå en psykisk tortyr som skulle kunna ta knäcken på vem som helst, men som det är desto mera tyst om. Inne på det sjätte året av skenprocesser har det nu en gång för alla slagits fast att den oförvitliga politikern, journalisten, försteläraren på KomVux och trebarnsmamman Carina Sällberg om en vecka ska tas in för sluten rättspsykiatrisk tvångsvård med psykosdämpande och elchocker, som straff för en kvast som inte finns. Men det tycks inte intressera vare sig herrklubben här eller annorstädes lika litet som mediebevakningen, trots att det utgör tidernas rättsskandal i form av ett veritabelt justitiemord på en framträdande kommunpolitker i staden Helsingborg, pga hennes mod att gå emot en annars enig socialnämnd att låta en grovt kriminellt belastad man, även dömd för pedofil, adoptera en handikappad pojke och anmäla det till IVO. Mao är det något alldeles oerhört som hänt med rättsväsendet i detta land och som tydligt nog visar vartåt det lutar – och att det knappast är åt det håll som man vill låta påskina att Assanges fall skulle visa.

 • Svårt att veta vad man tycker egentligen. Har han begått brott mot kvinnorna som de påstår, så har han ingen annan än sig själv att skylla. Don’t do the crime, if you can’t do the time. Så klassiskt att anta att kvinnorna ljuger. Inte mycket till frihetskämpe om det inte gäller samma respekt för alla på denna planet.

  Sen hur åklagaren har hanterat ärendet är en helt annan sak. Men kom inte och påstå att Julian Assange är fläckfri.

  • Läs polisförhörets protokoll. Han är fläckfri. Han gjorde inget fel. Han hade umgänge med två vuxna kvinnor varav den ena efteråt offentligt sagt att det inte var våldtäkt, om jag inte är felunderrättad. Att det inte handlade om våldtäkt i något av det två fallen är i alla fall klart. En sprucken kondom kan inte vara samma sak som våldtäkt. Etablissemanget är gränslöst i lögnkreativitet om det bestämmer sig för det.

   • Den som ännu inte fattat att Assange, med största sannolikhet, blev lurad genom en s.k. “honungsfälla”, vilket säkert är den äldsta metoden i all spion-historia, är antingen inkompetent, eller anser ev. att konflikt och krig är gynnsamt för näringslivet (det militärindustriella komplexet).

    Journalism som avslöjar näringslivets vilja till konstanta krigsförvbrytelser, mot FN:s regler, kan nämligen leda till att folken röstar emot denna fascism och för världsfred. Eliten hatar enhet och fred människor emellan, därför gör de allt för att sabotera den på olika vis.

    Den ena delen av eliten importerar det som kommer skapa konflikt. ex. människor med diametralt olika kulturella uppfattningar.

    Den andra delen hetsar problemen mot varann eller mot folket.

    Den tredje delen hetsar folket mot problemen eller problemet.

    Eliten dansar sedan med svärd tillsammans i Saudiarabien, likt Trump, eller kanske super till det i Sverige, eller juffsar med luder i någon Trump-skrapa.
    De vill hålla det hemligt, men ibland läcker det ut. Det är sådant de vill stoppa.

   • Felet Assange gjorde val väl att han inte infann sig till förhör eller rättegång eller hur det nu var. Som jag minns det var de två kvinnor som anmälde honom för våldtäkt, eller vad det nu var (?) inte inställda på att anmäla öht förrän de av en slump hade kommit på att han utsatt dem båda för samma sorts övergrepp ( ge sig på dem bakifrån när de sov ?) och då hade blivit rekommenderad av någon att anmäla. Uppståndelsen som deras anmälan väckte fick oerhörda konsekvenser för dem båda och resulterade i att en av dem tvingades fly landet för ett tag. Så nej tror inte att Assange var fläckfri – även han har haft sin bakgrundshistoria som visar på att han hade sina sidor. Men han ska inte torteras för det. Lika litet som någon annan ska behöva utstå ett sådant straff, ska inte han heller det oavsett.

 • Parasiterna har mycket att vinna på sina olagligheter mot Assange, framför allt såsom varnande exempel för andra insiders och sanningsivrare i allmänhet. När den inomsystemiska illusionsjuridiken inte är något att hoppas på, får vi väl genom bön försöka påverka karmalagarna. Den som skrivit under svarsbreven drabbas förhoppningsvis av s k “instant karma” – det omedelbara Gudsstraffet. Det bli väl Löfvén då 🙂

  • Vid nästa kris kan politikeradeln och bankmaffian ev. få dingla i snaran eller bli huvudet kortare, tror jag. Det är många som är riktigt förbannade nu, men de svälter för det mesta inte än. Det behövs bara ett supervulkanutbrott, som ex. Samalas eruption på Lombok år 1257 (som jag skrivit om), vilket kan ge kanske 3 år med sämre skördar och skenande matpriser och sedan minsta lilla “gnista”. Om detta i sin tur leder “Fjamåt!”, är heller inte helt säkert, givetvis. Det beror på vilken typ av ledare folket väljer att följa redan nu och även i framtiden.

 • Sverige kan kanske berikas med en NY “Ancharström” av internationella dimensioner.
  Så var det med Humanitära stormakten.

 • Jag kan tänka mig vilken “behandling Edward Snowden skulle få utstå i ett Amerikanskt fängelse OM de hade lyckats att gripa honom. Just nu så så gör de allt för att pina ihjäl Julian Assange i ett Brittiskt fängelse.
  Att, med tvång ge en människa psykiatriska droger (vad vi vet) och det är kanske ännu mer av dessa “doktorers” “hjälp” som Assange får erfara, får mig att “go bananas”
  De krigsbrott som nazisterna gjorde sig skyldiga till, skyldiga eller inte spelade ingen som helst roll. Det var de s.k. vinnarna som satte agendan i det spektaklet. De flesta dog av hunger och sjukdomar, vad jag har läst har mig till.
  Fokus är nu satt på den person som visade på krigsbrott och han är nu på den anklagades bänk.
  Vad är det för sorts samhälle de styrande vill skapa för oss om de skyldiga blir de som anklagar den som påtalar krigsbrotten ?

  • Vilket samhälle de vill skapa? Är det inte uppenbart? De ha konstanta krig som de pungslå folken med, genom att finansiera båda eller alla sidorna i, samt intäkter från de folk som tvingats på dessa skulder. De vill i kaoset göda och importera reaktionär sekterism som bygger på underkastelse och ha diametralt olika kulturer sida vid sida så att konflikt uppstår, eftersom de livnär sig på sådan konflikt.

   Konflikten mellan olika kulturer gör även att de själva kommer undan spotlighten och folket käbblar sinsemellan utan att samverka mot den makt som rektalpenetrerar dem.

   De girige kommer alltid vara fattiga. Psykopaterna kan aldrig få nog av ytligt krimskrams. Båten kan aldrig bli för lång, huset aldrig för stort för deras narcissism. Är inte arbetslösheten hög nog, eller lönerna låga nog för arbetarna, så höjer de pensionsåldern. Är inte arvodena höga nog för politikeradeln så sänker de även värnskatten.

   Det korkade folket fortsätter läsa de medier som stryker dem medhårs och de fortsätter att rösta att rösta på dem ändå. Inte en djävel här stödjer ett valsamverkande alternativ med chans att utmana dem.

 • Här har nu Sverige och dess etablissemang chansen att visa sina djupa omtankar och medmänsklighet, som ju upprepade gånger har vederfarits den fängslade Dawit Isaak, även kan inkludera en person som Julian Assange, så att i någon mån återupprätta förtroendet för det illa kantstötta, svenska åklagarämbetet. Likaså de två socialistiska/socialdemokratiska “förförerskorna” har nu möjlighet att falla på knä och tänka över sina vidriga och hycklande handlingar, alldeles särskilt av den av dom, som sägs vara prästvigd!

  • Psykopater kan inte be om ursäkt eller gottgöra människor eller bete sig proportionerligt. Det går emot deras enorma dubbelmoral och narcissism. Ordet “medkänsla” eller orden “öppna era hjärtan” och andra lögner använder psykopater för att lura människor med. De ser inga problem med att bryta de mänskliga rättigheter som de uppmanar andra att följa. Så fungerar psykopater.

   Sedan bärgar de sitt på det torra, utan någon som helst medkänsla eller hjärta med andra och helt utan skuldkänslor. Vi betyder ingenting för dem. Ingenting. Det är inte märkligt att det är så. En del föds med detta handikapp och lever ett tomt ytligt och innehållslöst liv.

   Det som är betydligt märkligare är att mentalt friska människor fortsätter hjärnförsmutsningen av sig själva (och andra) med de medier som ägs och kontrolleras av dessa psykopater, genom att läsa/länka till dem i all förbannelse. Det är makabert. Märkligt. Bisarrt.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *