Sverige ej kontantfritt 2023 – Banker tvingas ta emot kontanter

publicerad 30 december 2019
- av Extern skribent
Knappast kontantfritt 2023 i Sverige. Foto: Steve Buissinne. Licens: Pixabay.com
Knappast kontantfritt 2023 i Sverige. Foto: Steve Buissinne. Licens: Pixabay.com
Knappast kontantfritt 2023 i Sverige. Foto: Steve Buissinne. Licens: Pixabay.com

PRIVATEKONOMI. I slutet av november klubbade riksdagen igenom en ny lag som tvingar bankerna att tillhandahålla kontantservice över hela landet. Riksdagen klubbade nästan igenom kontantlagen i total enighet då 299 av 349 ledamöter röstade för. Sverige kommer därför inte att bli ett kontantfritt land inom den närmsta framtiden.

Sverige har varit mycket snabba med att montera ner infrastrukturen för kontanthantering jämfört med andra länder. Digitaliseringen av pengahanteringen har fört med sig flera olika problem och framtida orosmoment. Kontantservicen är nödvändig för personer som inte kan använda annat än kontanter. Gamla människor eller funktionshindrade personer som har svårt att hantera digitala betalmedel drabbas allra hårdast.

Kontantupprorets hjärtefråga

Nätverket Kontantupproret har drivit den här frågan i flera år. De anser att det är viktigt att kontanter finns kvar som betalmedel och att frågan om kontantförsörjningen ska behandlas i en demokratisk process istället för att överlåtas åt det privata banksystemet.

Bakom Kontantupproret står Säkerhetsbranschens ordförande Björn Eriksson som tidigare har varit Sveriges rikspolischef. Björn Eriksson har tidigare varnat om att ett samhälle utan kontanter kan bli en digital diktatur. I ett pressmeddelande uttalar sig Eriksson om den nya kontantlagen:

"Nu har politiken äntligen slagit till bromsen. Utvecklingen där kontanterna försvinner har fått pågå utan att någon tagit ansvar för konsekvenserna. Dagens beslut en viktig seger för alla som inte klarar sin vardag utan kontanter och för alla som värnar om den personliga integritet och Sveriges krisberedskap."

Kontantupprorets uppdrag är ännu inte slut, trots att den nya kontantlagen kommer att träda i kraft under nästa år. Nästa uppdrag är att göra affärer och butiker skyldiga att ta emot kontanter. Digitala betaltjänster, som till exempel Swish eller när man vill låna utan UC på nätet kommer fortfarande att finnas kvar om Kontantupproret får som de vill. Affärer skulle dock bli skyldiga att ta emot kontanter. Idag får affärer stänga ute kontantkunder, men Kontantupproret vill göra det olagligt.

Sverige kunde ha blivit kontantfritt 2023

Forskarna Niklas Arvidsson på Kungliga Tekniska Högskolan och Jonas Hedman på Handelshögskolan i Köpenhamn har tidigare uppskattat att Sverige skulle ha blivit helt kontantfritt 2023.  Enligt Arvidsson är det konsumenternas efterfrågan som driver på omställningen till digitala betalningar. Under 2017 när deras forskning genomfördes hanterade 97 procent av handlarna kontanter, men enbart 18 procent av konsumenternas betalningar genomfördes med kontanter.

Riksbanken har tidigare uppskattat att det svenska samhället skulle bli kontantfritt under 2030-talet. Riksbanken har dock varit lite mer försiktiga i sina prognoser och har tidigare sagt att kontanter kommer att finnas kvar så länge som det finns efterfrågan för det.

Extern skribent

Relaterat