Militär 5G – en ledande drivkraft i 5G-utbyggnaden

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 24 december 2019
- Torbjörn Sassersson
5G reklam från Ericsson, 13 maj 2019, Arlanda. Foto: NewsVoice.se

WARZONE ANALYS. 5G handlar inte bara om smartphones, WIFi och chip-uppkopplade prylar på konsumentmarknaden (IoT). I själva verket får militär 5G runt om i världen sina system finansierade genom privata företag och miljontals betalande konsumenter. En drivande faktor i Sverige är det påstådda hotet från Rysslands missiler och flygplan.

Text: Torbjörn Sassersson

Manlio Dinucci som skriver för den sydamerikanska kanalen TeleSUR menar att nästan all kritik som riktats mot 5G handlar om hälsorisker och därför har den militära användningen inte fått uppmärksamhet. Inte minst är det viktigt att göra allmänt känt att vanliga konsumenter finansierar de militära systemen, menar han.

5G handlar om att koppla samman all denna tekniska utrustning, civil, “statlig” och militär, i enorma autonoma system styrda av artificiell intelligens (AI). Varje mobilmast har i princip alltid militära sändare längst upp i toppen. Därför är fällandet av en mobilmast ett hot mot rikets säkerhet.

Det amerikanska försvarsdepartementet meddelade i oktober att USA ska storsatsa på att nyttja de kommersiella 5G-systemen för militär 5G. Över 400 miljoner dollar under 2020 planeras att användas.

“The emergence of 5G technology, now commercially available, offers the Department of Defense the opportunity to take advantage, at minimal cost, of the benefits of this system for its own operational requirements.” – The Defense Science Board

Bilden som målas upp är att militären hakar på efter att de kommersiella företagen börjat bygga upp AI-system och 5G-nätverk, men det finns skäl att misstänka att de militära intressena funnits med redan från början av 2G, 3G, 4G och 5G-utvecklingen osv.

Militär 5G

Militära experter menar att 5G-systemen kommer att ha stor betydelse för att att styra överljudsmissiler, med eller utan kärnvapen, och för att skydda sig mot dessa om de skjuts iväg av främmande makter. Missilerna får nya egenskaper som att extremt snabbt kunna anpassa sig efter omgivningen, undvika moteld genom att att byta kurs på en mikrosekund. För att klara allt detta krävs att enorma datamängder hanteras med hjälp av AI.

Militär 5G ska användas i “battle networks” där personal och koalitioner kan kommunicera internt i realtid. 5G blir också viktigt för samarbetande underrättelsetjänster som arbetar med övervakningssystem som kontrollerar enskilda personer av särskilt intresse, var de finns, vilka andra personer de träffar, vad de gör och vad de planerar att göra i framtiden. Här får ansiktsigenkänning, DNA-data och fingeravtryck stor betydelse.

Kina

En ny lag tas i bruk i Kina som tvingar kinesiska medborgare att få sina ansikten skannade närde köper en mobiltelefon, skriver Telecom Tech News. Tidigare var kineser tvingade att identifiera sig med ID-kort för att teckna upp sig pp ett mobilabonnemang, men nu krävs även ansiktsskanning. Samma krav kommer sannolikt snart till Europa och Amerika.

Den kinesiska regeringen hävdar att den utökad personkontrollen handlar om att bekämpa bedrägerier, men andra menar att det handlar om att ingen ska kunna förbli anonym på nätet.

Det kinesiska telekom-företaget Huawei är sedan en tid betecknat som ett hot mot Västs kommersiella intressen likväl som militären i Väst.

Läs mer i NewsVoice: Spionage är den verkliga orsaken till Huawei-konflikten

Sverige en militär 5G-front mot Ryssland

Sverige har på det geopolitiska schackbrädet en stor betydelse som strategiskt positionerat land i ett tänkt krig mellan en USA-styrd koalition och Ryssland. Sverige har en av flera fronter mot Rysslands missilsystem. På Gotland finns idag amerikanska patriot-missiler placerade med syftet att kunna angripa inkommande ryska missiler. 5G kan vara avgörande för att lyckas skjuta ned dessa, resonerar troligen svensk och amerikansk militär i samförstånd.

De ryska missilsystemen på rysk mark kan dock primärt betraktas som försvarssystem mot västmakterna som de senaste åren hetsat intensivt nära ryskt territorium genom att iscensätta enorma militära övningar och med hjälp av massmedia utmåla Ryssland som ett växande hot.

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat och ytterligare källor

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: Militär 5G