Afrikas flyktingströmmar beror på Frankrikes exploatering

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 22 januari 2020
- Torbjörn Sassersson
Matteo Salvini - Pressfoto matteo Trani, Italienska inrikesministeriet, Wikimedia Commons, CC BY 3.0 it
Matteo Salvini - Pressfoto matteo Trani, Italienska inrikesministeriet, Wikimedia Commons, CC BY 3.0 it
Matteo Salvini tar krafttag för att lösa migrationsfrågan – Foto: Matteo Trani, Italienska inrikesministeriet, Wikimedia Commons, CC BY 3.0 it

NOTERAT. Italiens vice premiärminister Matteo Salvini och utrikesminister Luigi Di Maio anklagar Frankrike för att exploatera och förhindra utvecklingen i Afrika. Frankrikes utsugningspolitik ger oss migrantströmmarna, hävdar de italienska toppolitikerna.

Uppgifterna ligger helt i linje med de afrikanska kontakter NewsVoice talat med. Migrationen från Afrika handlar om den postkoloniala exploateringen av Afrika och inte ett varmare klimat och ökenspridning som bla Isabella Lövin och Stefan Löfven hävdtat många gånger i svenska systemmedier. Se Lars Berns videokommentar om det, en video med över 100,000 visningar.

Italiens högerpolitiker hävdade detta redan för ett år sedan och det utlöste en politisk kris mellan Frankrike och Italien. Den 22 januari förra året sa Matteo Salvini under en direktsändning i italiensk TV (Mattino 5):

“Migrantionsproblemet har många orsaker, till exempel de som inte åker till Afrika för att skapa utveckling, utan snarare för att gripa välstånd från det afrikanska folket. Frankrike är ett av dessa länder. Italien är det inte.”

Det började i januari 2019 med att Luigi Di Maio anklagade Frankrike för att utnyttja Afrika och därför förvärra migrationskrisen. Luigi Di Maio säger att Frankrike utnyttjar kolonierna för att finansiera Frankrikes skulder.

ArcanumSkolan 2024

“Från och med idag tar vi de som vill landstiga i Italien till franska Marseille. Jag kommer att uppmana till sanktioner mot de länder som koloniserar Afrika.”

Pierre Moscovici. Foto: Charles Hendelus. Licens: CC BY 2.0, Wikimedia Commons
Pierre Moscovici. Foto: Charles Hendelus. Licens: CC BY 2.0, Wikimedia Commons

Den franska socialististen Pierre Moscovici, som sedan 2014 är ledamot i den europeiska kommissionen där han ansvarar för ekonomiska och finansiella frågor inom EU menade att Luigi Di Maios uttalande var galet och oansvarigt.

Luigi Di Maio insisterade under dispyten att allt som han sagt är sant. Han menar att Frankrike ekonomiskt och valutamässigt utnyttjar 14 afrikanska stater och följaktligen förhindrar ländernas utveckling.

“Det bidrar till migrantströmmar, migranter som sedan kommer att dö i Medelhavet eller landstiga vid våra [italienska] kuster. Det är dags för Europa att ha modet att ta itu med  avkoloniseringen av Afrika.”

Debatten i Italien delade landet i två delar. Italiensk press gav delvis stöd till de två politikerna medan vissa tidningar hävdade att den afrikanska francen (CFA) inte är ansvarig för krisen i de afrikanska länder som genererat migranter.

Afrikanska intellektuella ger Matteo Salvini och Luigi Di Maio helt rätt i sina analyser. Exploateringen av Afrika ha pågått, eller snarare kontinuerligt fortsatt, sedan slaveriets dagar, ofta i skydd av skenbilden att Frankrike och andra ockuperande länder “hjälper” Afrika att utvecklas.

Text: Torbjörn Sassersson, NewsVoice

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq