Lars Bern varnar för att lyssna på Cancerfondens sockerpropaganda

publicerad 5 januari 2020
- Torbjörn Sassersson red.
Lars Bern om kost och cancer. Montage och foto: T. Sassersson. Bildskärmsdump från Cancerfondens hemsida.
Lars Bern på YouTube. Foto: Lars Bern
Lars Bern på YouTube. Foto: Lars Bern

DEBATT. Lars Bern kritiserar Cancerfondens syn på kost och cancer med anledning av Cancerfondens gala den 6:e januari på TV4. Bern anser att Cancerfonden “totalt spårat ur”, särskilt då fonden tidigare marknadsfört en kampanj i samarbete med godisföretag och för att fonden inte vill medge att  kolhydratfattig kost kan vara avgörande vid cancerbehandling.

Video: Lars Bern för NewsVoice | Lars Bern är grundare och vice ordförande i Riksföreningen för Metabol Hälsa. Han är svensk teknologie doktor, företagsledare, författare, ledamot i Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin och tidigare uppdrag som ordförande och styrelseledamot i en lång rad företag och organisationer.

Cancerfonden punkterar en ballong i sin videon för att cementera sitt ställningstagande om att kosten inte är något att satsa på som behandlingsmetod mot cancer. Fonden skriver på webben:

“Det som står klart är att överkonsumtion leder till övervikt och fetma, vilket i sin tur är en riskfaktor för cancer, men däremot finns det inga entydiga vetenskapliga belägg för att socker i sig skulle öka risken för cancer.

Om man har cancer, kan man då svälta ut cancerceller genom att undvika socker? Många tror det och att socker göder cancerceller är ett påstående som sprids på webben och i sociala medier.

Fakta är att de allra flesta celler i kroppen behöver socker för sin ämnesomsättning, det gäller både vanliga celler och tumörceller. Cancerceller delar sig ofta snabbt och behöver mer näring än normala celler. Men det går inte att ”svälta ut” cancerceller genom att undvika socker.”

Källa: Cancerfonden

Lars Bern kommenterar Cancerfondens propaganda

Lars Bern som är grundare och vice ordförande i Riksföreningen för Metabol Hälsa har en annan uppfattning, viket tydligt framgår i videokommentaren ovan och även i kapitlet “Behandling av cancer” från boken “Den metabola pandemin”, som TV Hälsa fick tillåtelse att publicera igår.

Han säger att det finns mycket mer forskning som behöver göras för att vi ska förstå alla mekanismer, men vi vet redan att socker skadar celler, blodkärl, ämnesomsättning och att kroppen lättare drabbas av inflammationer.

TV-galor och 100-tals miljoner kr till forskning som inte nödvändigtvis leder till en bättre cancervård

Cancerfondens årliga gala “Tillsammans mot cancer” drar varje år in många miljoner kronor, men Bern menar att fonden inte gör någon större nytta trots att fonden ger 100-tals miljoner kronor till forskningen. Han till och med uppmanar allmänheten att sluta ge pengar till fonden eftersom han anser att den “totalt spårat ur” till exempel när Cancerfonden tillsammans med godisföretaget Fazer kampanjade mot bröstcancer. Tidigare har Cancerfonden även marknadsfört sig med sockrade bullar, skriver Bern i en krönika från 2018 med över 250,000 visningar.

“Det finns all anledning att ifrågasätta Cancerfondens sockerpropaganda och det som gör det ännu mer genant är att Cancerfonden i den här rosabandetkampanjen har låtit sig sponsras av godisindustrin, en industri som säljer sockerprodukter, nämligen Fazer.” – Lars Bern

Lars Bern: “Jag vill absolut varna för att lyssna på Cancerfondens propaganda”

Lars Bern berättar även i videon detaljerat om fysiologin kring kost, cancer, diabetes och insulin. Bern säger att det finns studier som visar att diabetespatienter lider tre gånger högre risk att drabbas av cancer och att det därför är orimligt att anta att kosten inte spelar någon roll för hur cancer uppkommer och behandlas. På den punkten är Cancerfonden djupt vilseledande, anser Bern som säger:

“Jag vill absolut varna för att lyssna på Cancerfondens propaganda. Vill ni minska er risk för att få cancer, vill ni minska tillväxten hos eventuella cancertumörer, då är det lågkolhydratkost som gäller och har ni fått en klar cancerdiagnos då är mitt råd, gå över till ketogen kost. Ät naturliga fetter och ersätt kolhydraterna med det så kommer ni att mycket lättare bekämpa den här cancern.”

På Cancerfondens påstående:

“Om du har cancer är det viktigaste ATT du äter och får i dig den energi och näring din kropp behöver för att klara av de tuffa behandlingarna som kan bota din cancer – det kan inte kosten göra.” Cancerfonden

…svarar Lars Bern:

“…våra cancerpatienter på sjukhuset serveras ofta en mycket kolhydratrik kost, med massor med socker och sötsaker och det där gör man i någon sorts välmening för att patienterna inte ska svälta och magra väldigt mycket som är ett problem hos många cancerpatienter, men det är en strategi som är ytterst diskutabel som borde ses över rejält utav sjukvårdsmyndigheterna i framtiden.”

Text och videoredigering: Torbjörn Sassersson, NewsVoice – Hälsa | Video: Lars Bern

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

  • Tack Lars Bern! Att inte stödja cancerforskningen gick upp för mig för ett antal år sedan, jag ringde då och frågade vad de sponsrade för slags forskning, och jag ville då också veta vem som satt i styrelsen, när svaren kom på mina frågor häpnade jag, vilket gjorde mig nästan “illamående”…Denna video med ett fantastiskt utkristalliserat budskap om cancer och dess tillkomst och eventuellt botande ska jag med stor energi sprida vidare till mina nära och kära, där det redan finns cancer…Tack än en gång för Ditt lugna och sakliga sätt att förmedla budskap.Tack till NV.

  • Tack Lars Bern för ditt engagemang. Cancerfondens agerande och självdiskrediterande samarbete med godisföretag är en käftsmäll mot alla cancersjuka, det är ju uppenbart. Det verkar som om parasiterna tävlar med varandra om att kränka och förödmjuka både cancerdrabbade och faktiskt sanningen i sig. Annika Dahlqvist och Erik Enby vet ju hur mobbingen tar sig ut. Man kan undra varför Linus Paulings nobelprisbelönade C-vitaminforskning inte fått genomslag trots att 50 år förflutit. Det är beviset för att ingen någonsin ska bli botad av skolmedicinen, endast hållas vid liv.

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *