Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

23%

23.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Iran beskjuter amerikanska baser och flygplan kraschar timmar senare i Iran

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 8 januari 2020
- NewsVoice redaktion
Flygkrasch Iran, 8 jan 2020. Privatfoto. Ain Al Asad, Theran.
Flygkrasch i Iran, 8 jan 2020

Iran attackerade två amerikanska militärbaser i Irak med 22 raketer sent på tisdagskvällen efter att USA genomfört en militär attack mot Iran genom mordet på den iranska generalen Qassem Soleimani. Ett antal timmar senare onsdag morgon kraschade ett civilt passagerarflygplan på väg från Theran till Ukraina.

Iran som tagit på sig raketattackerna uppger att den var ett självförsvar mot USA. Militärbasen Ain al-Asad base ligger i Anbar-provinsen och den andra basen i Erbil.

Vissa medier menar att baserna är irakiska med amerikanska trupper medan andra menar att de är amerikanska baser eftersom Irak är ockuperat av USA:s militär.

Irans president Hassan Rouhani och landets högsta ledare Ayatolla Seyyed Ali Khamenei beordrar USA att dra ut de amerikanska styrkorna från Irak. RT skriver att det ultimata målet är att kasta ut amerikanska trupper från hela Mellanöstern efter mordet på Qassem Soleimani, enligt uppgifter från Hassan Rouhani.

176 människor dog i flygkrasch

Ett civilt passagerarflygplan på väg från Theran till Ukraina kraschade i morse nära Irans huvudstad. Samtliga 176 människor ombord dog. 17 av dessa var bosatta i Sverige och svenska UD har bekräftat att svenskar finns bland dödsoffren. Bland de döda finns två barnfamiljer från Stockholmsregionen. På planet fanns även 82 iranier, 63 kanadensare och tre britter. Anledningen till kraschen är ännu oklara, men planet fattade eld innan nedslaget, vilket antyder en attack.

För svensk polis har det inneburit ett svårt arbete med att sammanställa vilka som var ombord, men än svårare att behöva ge dödsbesked åt ett stort antal anhöriga, skriver Aftonbladet.

Iran vägrar att överlämna den svarta boxen till USA, skriver RT, efter att flygplanstillverkaren Boeing (amerikanskt bolag) erbjudit sig att hjälpa till med utredningen.

Text: NewsVoice

Källor


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: Iran