Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

31%

31.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Minst 50,000 döda i Kina pga CIA:s coronavirus – Guo Wengui

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 21 februari 2020
- NewsVoice redaktion
Guo Wengui, 12 feb 2020, own work

CORONAVIRUSET. Guo Wengui är en kinesisk miljardär och affärsman som bor i New York. Wengui hävdar bestämt att Kina kraftigt underrapporterar coronavirus-utbrottet i Kina. Han berättar i en intervju att redan den 7 februari hade upp till 50,000 dött och 250 miljoner människor är i karantän, enligt hans källor.

Text uppdaterad kl 11:56

Guo Wengui säger i intervjunAmercias Voice att bara i Wuhan finns 49 krematorier som bränner 1200 kroppar dygnet runt. På nätet cirkulerar det satellitfoton från NASA som uppges visa att områden i Wuhan läcker stora mängder svavel till atmosfären, vilket ska indikera att kroppar bränns. Uppgifterna tillbakavisas av bla EuroNews.

Kinas regering har vid flera tillfällen förkastat i princip allt som Wengui säger till Väst gällande flera ämnesområde, men Aljazeera kan bekräfta uppgifter att flera kinesiska läkare via sociala medier varnar Kina och omvärlden för att utbrottet är mycket allvarligt. Visslare har gripits av regeringen, tvingats ta tillbaka sina uttalanden eller så har de dött av smittan.

Guo Wengui har en egen Youtube-kanal där han regelbundet gör politiska kommentar. “Det är mycket att viktigt att säga sanningen”, säger han i intervjun. 250 miljoner människor befinner sig i karantän och att halva Kina påverkas direkt av utbrottet. Minst 1,5 miljoner har smittats samt att minst 50,000 dött per den 7 februari 2020, uppger Guo Wengui. Han fortsätter med att säga att det kommunistiska partiet KKP kontrollerar 86% av alla mediakanaler, men Aljazeera uppger att KKP inte har speciellt bra kontroll på sociala medier och därför läcker information ut via bla Twitter.

Enligt People’s Liberation Army (PLA) har viruset spridits av CIA, säger Wengui.

Läs mer: Analys: Coronaviruset – En del av handelskriget mot Kina?

NewsVoice har talat med Kinakännare som menar att det är rutin att inte berätta för omvärlden vad som inte gagnar Kina. Att inte informera fullt ut betraktas som ett sätt att skydda både befolkningen och Staten.

Vårdguiden:

“Om du har vistats i provinsen Hubei eller annan provins tillhörande Kinas fastland där smittspridning förekommer samt om du inom 14 dagar efter avresa från området utvecklar feber, hosta eller andningsbesvär ska du ringa 1177. Du blir då hänvisad till rätt vårdgivare för provtagning för att se om du kan ha utsatts för smitta med det nya coronaviruset.” – Om det nya coronaviruset

Text: Torbjörn Sassersson, NewsVoice | Bild: Guo Wengui, 12 feb 2020, eget arbete

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq