Hemlig dataavläsning – Polisen får avlyssna dig även om du inte ens är misstänkt

NewsVoice är en nättidning som startade 2011. Syftet är att publicera oberoende nyheter, debattartiklar och kommentarer samt analyser.
publicerad 24 februari 2020
- NewsVoice redaktion
Försvarsadvokat David Massi, eget verk, 24 feb 2020

ÖVERVAKNING. Från och med den 1:a april 2020 kan svenska polisen i realtid avlyssna krypterade mobilappar som till exempel: Whatsapp, Signal, Wire och Telegram efter att lagen om hemlig dataavläsning klubbats igenom. Det säger försvarsadvokaten David Massi, som studerat den nya lagen i detalj.

Lagen ger polisen rätt att installera hårdvara eller mjukvara i smartphones, surfplattor och datorer för att få tillgång till innehåll, kamera och mikrofon. Ditt hem eller ditt kontor kan därför avlyssnas och filmas när din dator eller mobil ligger på bordet utan att du vet om det och utan ditt medgivande.

All din kommunikation som krypteras kommer att kunna plockas upp okrypterat om myndigheter i smyg installerat programvara eller hårdvara, vilken kan plocka upp all din kommunikation innan den krypterats av en app eller efter att kommunikationen avkrypterats av en app hos mottagaren.

Intallationen av programvara (spy ware) kan ske fjärrledes till exempel via mobiltelefonnätet eller WiFi.

David Massi förklarar kraven för att få installera spionprogramvara på din mobil, surfplatta, stationär dator eller laptop:

Försvarsadvokat David Massi förklarar implikationerna av hemlig dataavläsning.
Försvarsadvokat David Massi, eget verk, 24 feb 2020

“Det är relativt lågt ställda krav på när det kan bli aktuellt med hemlig dataavläsning. Det räcker med skälig misstanke för att tillgång till hemlig dataavläsning ska kunna bli aktuellt. För visso gäller det utredningar om brott med minimistraff på 2 års fängelse (och 4 års fängelse i vissa fall), men beviskravet och misstankegraden är enbart skälig misstanke.”

Det blir emellertid ännu värre, varnar Massi. Lagen ger polisen och åklagare rätten att i vissa fall tillämpa hemlig dataavläsning även mot personer som inte ens är misstänkta för brott i de fall där dessa personer är bekanta med personer som kan vara skäligen misstänkta.

Text: Torbjörn Sassersson, NewsVoice (uppd. 25 feb kl 06:09) | Bild: Försvarsadvokat David Massi, eget verk, 24 feb 2020

Relaterat

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

 • David Massi (6 april 2020): Just nu i din telefon

  “Den 1 april trädde lagen om hemlig dataavläsning ikraft. Denna vecka diskuterar vi när det INTE är aktuellt med dataavläsning, samt rättssäkerheten i lagstiftningen.”

 • David Massi (6 april 2020): Just nu i din telefon

  “Den 1 april trädde lagen om hemlig dataavläsning ikraft. Denna vecka diskuterar vi när det INTE är aktuellt med dataavläsning, samt rättssäkerheten i lagstiftningen.”

 • REVA version nr 2. Bra! Äntligen. Alla länder utom Sverige finner detta helt normalt och acceptabelt.

 • Lästips

  Aftonbladet (16 mars 2020): Regeringen vill smyga igenom ny lag mot utlänningar

  “Regeringen försöker mygla igenom en undermålig ny lag om inre utlänningskontroll.
  Trodde verkligen justitieminister Morgan Johansson att det skulle passera obemärkt?”

  “Ökade befogenheter för polisen vid inre utlänningskontroll, föreslog regeringen för en dryg månad sedan. Det ska bli tillåtet för poliser att ta fotografier och fingeravtryck för att reda ut om en människa har rätt att vistas i landet. Och om det visar sig att han eller hon befinner sig i Sverige illegalt ska uppgifterna kunna sparas i ett register. I förra veckan yttrade sig Lagrådet, den myndighet som ska granska lagförslag innan de hamnar på riksdagens bord för votering. De åtta sidor långa protokollet innehåller häpnadsväckande detaljer.”

  “Vem som helst som enligt en polis inte ser ut att komma från Sverige och som inte kan visa giltiga papper kan bli fotograferad och avtvingad fingeravtryck.”

  https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/xPvW9G/regeringen-vill-smyga-igenom-ny-lag-mot-utlanningar

 • REVA version nr 2. Bra! Äntligen. Alla länder utom Sverige finner detta helt normalt och acceptabelt.

 • Lästips

  Aftonbladet (16 mars 2020): Regeringen vill smyga igenom ny lag mot utlänningar

  “Regeringen försöker mygla igenom en undermålig ny lag om inre utlänningskontroll.
  Trodde verkligen justitieminister Morgan Johansson att det skulle passera obemärkt?”

  “Ökade befogenheter för polisen vid inre utlänningskontroll, föreslog regeringen för en dryg månad sedan. Det ska bli tillåtet för poliser att ta fotografier och fingeravtryck för att reda ut om en människa har rätt att vistas i landet. Och om det visar sig att han eller hon befinner sig i Sverige illegalt ska uppgifterna kunna sparas i ett register. I förra veckan yttrade sig Lagrådet, den myndighet som ska granska lagförslag innan de hamnar på riksdagens bord för votering. De åtta sidor långa protokollet innehåller häpnadsväckande detaljer.”

  “Vem som helst som enligt en polis inte ser ut att komma från Sverige och som inte kan visa giltiga papper kan bli fotograferad och avtvingad fingeravtryck.”

  https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/xPvW9G/regeringen-vill-smyga-igenom-ny-lag-mot-utlanningar

 • Carl Norberg bloggade om ämnet. Bra poäng att nämna varför polismyndigheten anmält händeslerna, dvs för skademinimering.
  Vilken skada menar de? förtroendet? Det är väl förbrukat sedan länge när det gäller myndighetsutöving i Sverige? SVTs ekot har ställtfrågor till Polismyndigheten. Inte en dag för sent. Tur att altrenativmedia och folkjournalister gör det som behövs för att gräva fram all skit som utgör den svenska modellen av korruption.
  “En kontroversiell app för ansiktsigenkänning har använts av några anställda på Polismyndigheten.
  Det rör sig om appen Clearview AI, som förvandlar smarta telefoner till en sorts avancerad övervakningskamera.”

  https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7426017&fbclid=IwAR1Xp7MQfw2r-AfGjI6gFnmMTR4nuSEwYVAbR04uUt5QnDi1c_YyKPYgUjI

  Rättsväsendet är väl på tur kan man ju tycka efter att ha sett videon i nedan länk som talar för sig själv.
  Om domarkåren….

  https://youtu.be/p5woTVtUuqo
  https://youtu.be/p5woTVtUuqo?t=43

 • Carl Norberg bloggade om ämnet. Bra poäng att nämna varför polismyndigheten anmält händeslerna, dvs för skademinimering.
  Vilken skada menar de? förtroendet? Det är väl förbrukat sedan länge när det gäller myndighetsutöving i Sverige? SVTs ekot har ställtfrågor till Polismyndigheten. Inte en dag för sent. Tur att altrenativmedia och folkjournalister gör det som behövs för att gräva fram all skit som utgör den svenska modellen av korruption.
  “En kontroversiell app för ansiktsigenkänning har använts av några anställda på Polismyndigheten.
  Det rör sig om appen Clearview AI, som förvandlar smarta telefoner till en sorts avancerad övervakningskamera.”

  https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7426017&fbclid=IwAR1Xp7MQfw2r-AfGjI6gFnmMTR4nuSEwYVAbR04uUt5QnDi1c_YyKPYgUjI

  Rättsväsendet är väl på tur kan man ju tycka efter att ha sett videon i nedan länk som talar för sig själv.
  Om domarkåren….

  https://youtu.be/p5woTVtUuqo
  https://youtu.be/p5woTVtUuqo?t=43

 • Skanna tex whatsappen på datan med tfn för att snka meddelanden. Installerar den då även spionrogram i datan? Eller kan den läsa av data i datan?

 • “Intallationen av programvara (spy ware) kan ske fjärrledes till exempel via mobiltelefonnätet eller WiFi.”
  Är det den som äger patenten till det WiFi / mobiltelefonnätet är den som får betalt eller de som äger apparnas patent?
  https://assignment.uspto.gov/patent/index.html#/patent/search
  slå in whatsapp i advanced assignee section så kommer alla upp. man kan läsa avtalen däri. Whatsapp är en Delaware Company. Under vilken lag / jurisdiktion går “legal represenatavives” i avtalen? All svurna till BAR.
  Vem betalar egentligen myndighetera med skattepengarna för dessa avlyssningar vi appar??????

 • Skanna tex whatsappen på datan med tfn för att snka meddelanden. Installerar den då även spionrogram i datan? Eller kan den läsa av data i datan?

 • “Intallationen av programvara (spy ware) kan ske fjärrledes till exempel via mobiltelefonnätet eller WiFi.”
  Är det den som äger patenten till det WiFi / mobiltelefonnätet är den som får betalt eller de som äger apparnas patent?
  https://assignment.uspto.gov/patent/index.html#/patent/search
  slå in whatsapp i advanced assignee section så kommer alla upp. man kan läsa avtalen däri. Whatsapp är en Delaware Company. Under vilken lag / jurisdiktion går “legal represenatavives” i avtalen? All svurna till BAR.
  Vem betalar egentligen myndighetera med skattepengarna för dessa avlyssningar vi appar??????

 • Äntligen säger jag. Nu är det slut på den organiserade brottsligheten!

  Låt polisen få de verktyg de efterfrågar för att få ordning på detta!

 • Det bara att köra på: Sectra Tiger R, Intactphone, Katim Phone, Finneys samt Blackberry Key2 och Key2 LE. Dessa telefoner finns ironiskt nog inte till försäljning för vanliga privatpersoner, utan är utvecklande för militär och säkerhetstjänster.

  Om din dator och mobil är säker mot tjuvar och bedragare, är den inte säker var fall inte om den samtidigt är osäker mot polis och underrättelsetjänster. Det är hyckleri på hög nivå det.

 • Äntligen säger jag. Nu är det slut på den organiserade brottsligheten!

  Låt polisen få de verktyg de efterfrågar för att få ordning på detta!

 • Det bara att köra på: Sectra Tiger R, Intactphone, Katim Phone, Finneys samt Blackberry Key2 och Key2 LE. Dessa telefoner finns ironiskt nog inte till försäljning för vanliga privatpersoner, utan är utvecklande för militär och säkerhetstjänster.

  Om din dator och mobil är säker mot tjuvar och bedragare, är den inte säker var fall inte om den samtidigt är osäker mot polis och underrättelsetjänster. Det är hyckleri på hög nivå det.

 • Puuh, vet inte i vilken ände jag skall börja! Maud Olofsson sade för, jag tror det var mer än tio år sedan, att ”frågan om personlig integritet” är en icke-fråga” när hon skulle stänga igen munnen på sitt ungdomsförbund, där frågan om personlig integritet stod högt på den tiden. Och med kära Sverigedemokraterna, som många proteströstar på, kommer det nog att gå ÄNNU fortare till Orwells 1884-dystopi (eller var det en manual). Det är bara ”partiet som inte finns”, Piratpatiet som har sådana icke-frågor som en bärande huvudpunkt.

  Förresten, behöver verkligen polisen installera trojaner i våra datorer. I användar-villkoren för Windows 10, godkänner ju användaren att,

  ”Slutligen kan vi komma att lämna ut eller spara dina personliga data, däribland ditt privata innehåll (såsom innehållet i din e-post, annan privat kommunikation eller filer i privata mappar), när vi i gott uppsåt anser att det är nödvändigt för att: följa lagen […]; skydda våra kunder, […]; för att sköta och upprätthålla säkerheten för våra tjänster […]; eller skydda rättigheter eller egendom tillhörande Microsoft eller våra kunder”

  Alltså bara för polisen att kontakta Microsoft. Hur det står till beträffande Macintoshdatorer vet jag inte.

  Sprängningarna, som är en av de saker som skall motivera polistrojanerna är mycket märkliga. Vi lär ha haft ett hundratal av dem i Sverige förra året, men bara en sprängning i Danmark. Danmark har väl också ett stort antal invandrare och också en hel del gängkriminalitet? Skulle det inte kunna vara så att det i Sverige pågår en Operation Gladio B med dess Strategy of Tension. Allt för att vi ur svenska folket djup skall kräva mer av polisstat, militariserad polis,slumpvisa kroppsvisitationer och ID-kontroller (idag finns ingen skyldighet att bära ID), samt, med en kändis ord, “kameror över-över-överallt”! Se till exempel,

  Vi lever i medias låtsasvärld! (ca 15 minuter) och
  Fabricerat bombkaos? Går allt enligt planen? (ca 20 minuter)

  från videokanalerna Zakleo Se Bumbar och WakeUpGlobe. Kanske lite spektakulärt, men jag (och jag är inte ensam) tar mig friheten att tänka lite utanför boxen och se hur saker är förbundna när det gäller dessa saker. För övrigt, är inte striden på nästan liv och död mellan 7-klövern och SD lte av en kuliss som egentligen handlar om huruvida vi, beroende på vilka som vinner, kommer att gå framlänges eller baklänges in i en totalitär Orwellsk stat?

  Läst, tänkt, och skrivet från min Lenovo med Linuxoperativet elementary OS installerat, med eller utan polistrojaner. Iphone eller smartphone kommer jag nog aldrig att skaffa mig ..

 • Librem 5 kommer sälja som smör i solsken. 🙂
  Nu börjar revolutionen på allvar, tror jag.

  Alla plattformar (och andra charlataner) som tvingar folk att köra okända icke-triviala skripts kommer sannolikt överges. Öppen fri hårdvara och öppen fri mjukvara blir absoluta krav av folket självt.

  Endast så kan vi försäkra oss någorlunda att storebror inte lyssnar.
  Det andra är att vi inte kommunicerar något hemligt alls utan att kryptera det utanför datorerna.

 • Det är värre än så. Allt detta händer ju redan nu, skillnaden blir att de svenska sk myndigheterna köper in dessa uppgifter för skattepengar. Det lär heller inte bli billigt eftersom representanterna för folket givetvis får sin provision på ett eller annat sätt.

 • Hur kan det vara möjligt att Ulf Kristersson och Ebba Busch Thor godkänt denna lagstiftning?
  Det är förräderi i klass med Reinfeldt och BATRA.
  De är direkt ovärdiga att representera delar av SVENSKA folket.

 • Puuh, vet inte i vilken ände jag skall börja! Maud Olofsson sade för, jag tror det var mer än tio år sedan, att “frågan om personlig integritet” är en icke-fråga” när hon skulle stänga igen munnen på sitt ungdomsförbund, där frågan om personlig integritet stod högt på den tiden. Och med kära Sverigedemokraterna, som många proteströstar på, kommer det nog att gå ÄNNU fortare till Orwells 1884-dystopi (eller var det en manual). Det är bara “partiet som inte finns”, Piratpatiet som har sådana icke-frågor som en bärande huvudpunkt.

  Förresten, behöver verkligen polisen installera trojaner i våra datorer. I användar-villkoren för Windows 10, godkänner ju användaren att,

  “Slutligen kan vi komma att lämna ut eller spara dina personliga data, däribland ditt privata innehåll (såsom innehållet i din e-post, annan privat kommunikation eller filer i privata mappar), när vi i gott uppsåt anser att det är nödvändigt för att: följa lagen […]; skydda våra kunder, […]; för att sköta och upprätthålla säkerheten för våra tjänster […]; eller skydda rättigheter eller egendom tillhörande Microsoft eller våra kunder”

  Alltså bara för polisen att kontakta Microsoft. Hur det står till beträffande Macintoshdatorer vet jag inte.

  Sprängningarna, som är en av de saker som skall motivera polistrojanerna är mycket märkliga. Vi lär ha haft ett hundratal av dem i Sverige förra året, men bara en sprängning i Danmark. Danmark har väl också ett stort antal invandrare och också en hel del gängkriminalitet? Skulle det inte kunna vara så att det i Sverige pågår en Operation Gladio B med dess Strategy of Tension. Allt för att vi ur svenska folket djup skall kräva mer av polisstat, militariserad polis,slumpvisa kroppsvisitationer och ID-kontroller (idag finns ingen skyldighet att bära ID), samt, med en kändis ord, “kameror över-över-överallt”! Se till exempel,

  Vi lever i medias låtsasvärld! (ca 15 minuter) och
  Fabricerat bombkaos? Går allt enligt planen? (ca 20 minuter)

  från videokanalerna Zakleo Se Bumbar och WakeUpGlobe. Kanske lite spektakulärt, men jag (och jag är inte ensam) tar mig friheten att tänka lite utanför boxen och se hur saker är förbundna när det gäller dessa saker. För övrigt, är inte striden på nästan liv och död mellan 7-klövern och SD lte av en kuliss som egentligen handlar om huruvida vi, beroende på vilka som vinner, kommer att gå framlänges eller baklänges in i en totalitär Orwellsk stat?

  Läst, tänkt, och skrivet från min Lenovo med Linuxoperativet elementary OS installerat, med eller utan polistrojaner. Iphone eller smartphone kommer jag nog aldrig att skaffa mig ..

 • Librem 5 kommer sälja som smör i solsken. 🙂
  Nu börjar revolutionen på allvar, tror jag.

  Alla plattformar (och andra charlataner) som tvingar folk att köra okända icke-triviala skripts kommer sannolikt överges. Öppen fri hårdvara och öppen fri mjukvara blir absoluta krav av folket självt.

  Endast så kan vi försäkra oss någorlunda att storebror inte lyssnar.
  Det andra är att vi inte kommunicerar något hemligt alls utan att kryptera det utanför datorerna.

 • Det är värre än så. Allt detta händer ju redan nu, skillnaden blir att de svenska sk myndigheterna köper in dessa uppgifter för skattepengar. Det lär heller inte bli billigt eftersom representanterna för folket givetvis får sin provision på ett eller annat sätt.

 • Hur kan det vara möjligt att Ulf Kristersson och Ebba Busch Thor godkänt denna lagstiftning?
  Det är förräderi i klass med Reinfeldt och BATRA.
  De är direkt ovärdiga att representera delar av SVENSKA folket.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *