Hemlig dataavläsning – Polisen får avlyssna dig även om du inte ens är misstänkt

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 24 februari 2020
- NewsVoice redaktion
Försvarsadvokat David Massi, eget verk, 24 feb 2020

ÖVERVAKNING. Från och med den 1:a april 2020 kan svenska polisen i realtid avlyssna krypterade mobilappar som till exempel: Whatsapp, Signal, Wire och Telegram efter att lagen om hemlig dataavläsning klubbats igenom. Det säger försvarsadvokaten David Massi, som studerat den nya lagen i detalj.

Lagen ger polisen rätt att installera hårdvara eller mjukvara i smartphones, surfplattor och datorer för att få tillgång till innehåll, kamera och mikrofon. Ditt hem eller ditt kontor kan därför avlyssnas och filmas när din dator eller mobil ligger på bordet utan att du vet om det och utan ditt medgivande.

All din kommunikation som krypteras kommer att kunna plockas upp okrypterat om myndigheter i smyg installerat programvara eller hårdvara, vilken kan plocka upp all din kommunikation innan den krypterats av en app eller efter att kommunikationen avkrypterats av en app hos mottagaren.

Intallationen av programvara (spy ware) kan ske fjärrledes till exempel via mobiltelefonnätet eller WiFi.

David Massi förklarar kraven för att få installera spionprogramvara på din mobil, surfplatta, stationär dator eller laptop:

Försvarsadvokat David Massi förklarar implikationerna av hemlig dataavläsning.
Försvarsadvokat David Massi, eget verk, 24 feb 2020

”Det är relativt lågt ställda krav på när det kan bli aktuellt med hemlig dataavläsning. Det räcker med skälig misstanke för att tillgång till hemlig dataavläsning ska kunna bli aktuellt. För visso gäller det utredningar om brott med minimistraff på 2 års fängelse (och 4 års fängelse i vissa fall), men beviskravet och misstankegraden är enbart skälig misstanke.”

Det blir emellertid ännu värre, varnar Massi. Lagen ger polisen och åklagare rätten att i vissa fall tillämpa hemlig dataavläsning även mot personer som inte ens är misstänkta för brott i de fall där dessa personer är bekanta med personer som kan vara skäligen misstänkta.

Text: Torbjörn Sassersson, NewsVoice (uppd. 25 feb kl 06:09) | Bild: Försvarsadvokat David Massi, eget verk, 24 feb 2020

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq