Katerina Janouch utmanar systemmedia: ­Vågar ni ta en saklig debatt om er del i den negativa samhällsutvecklingen?

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 13 februari 2020
- NewsVoice redaktion
Katerina Janouch. Foto: eget verk

REPLIK. “Det går inte särskilt bra för Expressen. De måste spara ytterligare 115 miljoner kronor. Ändå fortsätter de med sin polariserande drevjournalistik som håller makthavare om ryggen och som jagar folket som vågar säga ifrån”. Katerina Janouch replikerar Gusten Holms artikel i Expressen om en kommande alternativ bok- och mediamässa den 28 mars i Stockholm.

Text: Katerina Janouch | Artikeln är tidigare publicerad i Katerina Magasin

Jag ska delta i en bokmässa den 28 mars och har därför blivit kontaktad av en Gusten Holm på Expressen som vill “ställa frågor”. Hade intresset varit genuint och engagerat så hade jag givetvis talat med journalisten. Men, som alltid, är agendan en annan – och det är att smuskasta oss som kämpar för att få rätsida på Sverige.

Gusten är inte intresserad av att självkritisk rannsaka sin uppdragsgivares agerande i hur man skapat ett omöjligt och polariserat debattklimat. Jag undrar när dessa så kallade journalister kommer ta debatten kring sin egen roll i att Sverige är illa ute? Bok- och mediemässan med yttrandefriheten som tema är en ypperlig plats att börja samtala seriöst om mediernas roll i den dysfunktion som Sverige drabbats av eller tänker Gusten Holm och hans kollegor på Expressen fortsätta jaga folket åt makten?


Som det är nu så försöker Expressen skrämma deltagare från att vara med på bokmässan den 28 mars. Så, nu utmanar jag er, journalister och redaktörer – vågar ni låta bli att dreva? Vågar ni komma och ha en saklig debatt om samhällsutvecklingen ni själva till stor de bär skulden till?


I forna Sovjetunionen fanns regimens statsmedia, den största tidningen hette “Pravda” och det var symptomatiskt eftersom ordet “pravda” betyder “sanning” på ryska och det var inte många sanningens ord i gamla Pravda, där var det mest lögner som serverades folket, saken var bara den att folket visste detta och litade därför inte ens sekund på “Sanningen” som basunerade ut allehanda propaganda.

Svenska folket har tyvärr historiskt hög tillit till staten och sina medier och en gång i tiden fungerade modellen då medierna faktiskt granskade makthavarna åt folket och som vågade ifrågasätta korrupta politiker och fackpampar. Jag minns att jag en gång i tiden uppskattade Expressen, och jag har även haft ett långt och givande samarbete med tidningen, vars symbol var den ettriga och stolta getingen – den som surrade enträget och som stod på den lilla människans sida. Så är det tyvärr inte längre.

Nog för att Expressen är bättre än Aftonbladet. Expressen försöker ialla fall ibland att hålla jämna steg med samhällsutvecklingen, men lika ofta gör man bort sig igen genom att upplåta plats åt desinformatörer och propagandister som Lars Lindström, Jens Liljestrand och Alex Schulman, som skriver förljugna krönikor för att dölja systemkollapsen som Sverige just nu befinner sig i. Det är inte särskilt framgångsrikt koncept, det visar den krisande tidningen resultat, som i början av februari 2020 aviserar besparingar på ytterligare 115 miljoner kronor. Det skriver Dagens Media i en betalartikel återrapporterad av Breakit.

Nej, det går inget vidare, men ändå sätter man sig på sina moraliska höga hästar och försöker agera åsiktspolis. Nu försöker man alltså skrämma människor från att vara med på en bok- och mediemässa. Varför? Jo, för att vi går vår egen väg, och står på folkets sida, mot de maktmissbrukande och korrupta politikerna som kör Sverige i botten.

För så här är det: De etablerade medierna har under lång tid effektivt smutskastat och tystat författare, debattörer och opinionsbildare genom att klistra missklädsamma epitet på dem och genom att förvrida de idéer som förs fram. Men, detta skapar bara bitterhet och hat och problemen i samhället försvinner inte för att man vill dölja dem och lägga dumridåer (skulle skriva dimridåer men dumridåer låter bättre!) över den negativa utvecklingen.


Naturligtvis måste röster utanför åsiktskorridoren kunna träffas, ha bokmässa eller konferens eller event och vända sig utåt offentligt. Om det finns journalister, redaktörer eller andra profiler som inte delar dessa åsikter och tankegångar, borde det vara i deras intresse att föra samtal och dialog med de aktörer som medverkar. För allt annat beteende är djupt polariserande och ohederligt.


Varför kan vi inte ha en öppen och offentlig dialog?

Varför tror Expressen, och även andra medier, att de legitimt ska kunna förfölja dem som öppet säger sanningen om Sveriges tillstånd? Istället för drev borde dessa redaktörer och journalister själva delta i bokmässans paneldebatter och där ventilera sina åsikter, känslor och bevekelsegrunder?

De borde kunna svara på frågor om varför de skriver som de gör, de borde ställas till svars för sin delaktighet i samhällsutvecklingen och i alla de lögner de aktivt hållit vid liv –

 • som att apatiska barn verkligen lider av en sjukdom,
 • som att vuxna män utan asylskäl är “barn”,
 • som att det organiserade tiggeriet är “en råtta i pizzan”,
 • som att massinvandring från MENA blir “en vinst längre fram”,
 • som att det regnar in specialkompetens i form av raketforksare i Sverige,
 • som att pratet om terrorister i flyktingströmmar bara är “högerextrem” propaganda,
 • som att Trump är ondskan personifierad,
 • som att public service INTE är vinklad propaganda etc.

De skulle kunna svara på varför de pixlar utländska våldtäktsmän och förövare. Varför de ständigt bjuder in vänsterliberala debattörer istället för att föra en saklig debatt?

Mainstreammedier håller på att bli irrelevanta – allt fler vänder dem ryggen. Att våga ta debatten istället för att smutskasta och dreva skulle kunna ge dem lite trovärdighet tillbaka. Frågan är bara om de är intresserade av deta? Och om de har tillräckligt med mod?

Text: Katerina Janouch (ge gärna ditt stöd via Swish: 0733289122)


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • De flesta som höjer upp sin röst är fortfarande rena egoister. Man vill ha kc´var det ekonomiska samhället där man genom egoism kan tillkämpa sig förmåner genom at trycka tilbaka alla andra.
  På den vägen kommer vi bara närmare stupet.
  Alternativet – att vara sams och alla hjälper alla – det vill man inte ens andas om.

 • Jag kan inte hålla med högerskribenten, konfliktskaparen och EU-vurmaren Janouch att Expressen skulle ha varit bättre än Aftonbladet någonsin, men frågan är, trots fåtalet bra journalister i Aftonbladet, irrelevant.

  Mängden propaganda är så omfattande att ingen mentalt frisk människa vill nedlåta sig att läsa den Pinocchio-långnäsade dyngspridningen ändå, med få undantag, ex. Ekis eller Linderborg.

  Ägarförhållandena är förmodligen problemet, samt en media-inducerad masshysteri, till synes introducerad och styrd av DN i Sverige, vilka även tycks ha agenter i bloggosfären numera som ständigt vill länka till dem och omnämna dem för att höja deras relevans i sökmotorerna.

  Olof Palme var den förste som uppmärksammade lögn-problemet. Han menade att det var “typiskt” att Moberg var “vilseledd av massmedia”.

  Att lita på en f.d. medarbetare på någon av dessa långnäsade tidningar, särskilt om de är för ett fortsatt medlemskap i EU, likt Janouch, tror jag att man bör akta sig för.

 • Vågar statsfinansierad press, radio, TV ta en saklig debatt om deras del i den negativa samhällsutvecklingen?

  Eller kommer de att följa Sun Tzu:s råd:
  “Om din motståndare är överlägsen, undvik honom.”

  • Vi är många som instämmer i Erik Forsmans kommentar! Katarina Janouch är en klart lysande stjärna och ett strålande undantag, från en maktsvassande kulturelit, där många skriver sina namn på listor mot rasism, så vi andra skall se vilka fina och goda människor de är.

 • Tack för sunda frågor, Katarina.
  Men dom vågar nog inte längre. Eller Bonniers säger “nej”.
  Hellre svälter dom sig till döds i någon slags sjunkande “dimdristighet” likt en skuta på kurs mot grund.
  Dimman tjänar väl samma syfte som sanden kan göra för strutsen, och kommer dagligen i uttryck i att sjunkande gammelmedia nästan alla inte tillåter direkta läsarkommentarer, till skillnad från alternativmedia.
  En enorm skillnad! Dom vill inte höra vad läsarna tycker utan tror, likt Pravdaskribenterna trodde, att deras “sanningar” stiger i värde när de står oemotsagda. I själva verket finslipas den med hjälp av läsekretsen, som sedan röstar med sina fötter, vanligen för de media som tillåter dem att komma till tals.
  Och vi vet numera att de enda “sanningar” som varar är de som gått igenom folkligt stålbad, och utan sådant stålbad förblir dagens sjunkande gammelmedia en nytappning av Pravdasanning, ren propaganda.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *