Så här sänkte Löfvens tal Stockholms cafékedjor – Coronakrisen

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 23 mars 2020
- NewsVoice redaktion
Cafékedja, Stockholm, 23 mars 2020. Foto: NewsVoice.se
Cafékedja, Stockholm, 23 mars 2020. Foto: NewsVoice.se
Cafékedja, Stockholm, 23 mars 2020. Foto: NewsVoice.se

FÖRETAGANDE. Många undrar hur mindre och medelstora företag drabbas av coronakrisen i Sverige. NewsVoice har pratat med en caféchef på en av Stockholms cafékedjor och situationen är allvarlig. Kedjan är i kris och det blev klart värre dagen efter Stefan Löfvens tal till nationen.

NewsVoice klev idag in på en av de största cafékedjorna i Stockholm för att beställa en cappuchino. Den lilla mysiga lokalen var frilagd från stolar och bord. Det var inte tillåtet att sitta ner och den enda anställde uppmanade kunderna vänligt men bestämt att omedelbart lämna lokalen efter att de köpt muffins och kaffe.

På golvet har kedjan klistrat gulsvarta breda tejpremsor som avgränsade två ytor. I den ena ytan vid kassan är det förbjudet att ställa sig. Kunden måste böja sig fram för att betala och syftet med avgränsningen är för att skydda personal från eventuellt smittade kunder.

Den andra avgränsade ytan var märkt med orden “kontaktfri zon”. Där ställer personal den beställda kaffemuggen. Kunden kan sedan kliva fram och hämta den för att därefter lämna lokalen. Nästa steg kan vara att personalen måste ha munskydd för att skydda sig mot kunder, uppgav caféchefen bakom disken.

Situationen för cafékedjan är dyster, men inte hopplös. Ordinarie personal har fått gå ned till 25% av heltid och cafécheferna får arbeta max 50% av en heltid. Ledningen har valt att göra så för att slippa sparka personal, vilket verkar uppskattas av de anställda som då har kvar sin lojalitet till sin arbetsgivare.

ArcanumSkolan 2024

Caféchefen uppger att just detta café kan dra in 11,000 kr på en dag, men att intäkterna droppat till 8000 kr per dag. Dråpslaget kom igår efter Stefan Löfvens tal till nationen. Intäkterna droppade från 8000 kr till 3000 kr över en natt, uppger den anställde.

Kedjans Arlandashop har tappat runt 85% av intäkterna.

Tydligen har Staten gått in och står sedan några dagar för halva lokalhyran, men inget stöd utdelas för att kompensera för lönekostnaderna.

Sanja som arbetar för NewsVoice berättar att ett café i den stora köpgallerian NK i centrala Stockholm tappat uppskattningsvis 80% av kunderna.

Text: NewsVoice

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: Coronakrisen
 • Det kan ha positiva sidor också har en kompis som är lärare Under coronan har skolmaten blivit flera hundra procent bättre Då för första gången en äkta professionell kock som lagar maten Som vet hur man lagar och håller maten fräsch under långtid Kocken insåg tidigt att Corona krisen kan vara länge han a sin restaurang i malpåse och sökte jobb på kommunen

 • Ingen som väger den ohälsa och död som blir utav att tvärnita det ekonomiska systemet i förhållande till det som Corona orsaker som inte ens i hela världen kommer i närheten av vad ens en vanlig influensa säsong i Kina orsaker.

  Redan nu har vi självmord pga situationen runt om i världen och människor som blir dåliga både psykiskt och fysiskt. Psykologer i alla år som talat om KBM triangeln, men nu helt plöstligt är det bra att vara orolig. Ingen psykolog som sagt det till mig då de vill psykologisera all symptomer människor får idag av allt möjligt onaturlig som man inte får någon erkänd diagnos för.

 • Aftonbladet (25 mars): Krisen för besöksnäringen allt djupare

  “Nu visar preliminära siffror från affärsutvecklaren Caspeco att omsättningen sedan förra tisdagen sjunkit med drygt 70 procent på de 150 restauranger som de följer. I och med dagens nya restriktioner, att endast bordsservering tillåts på landets krogar och kaféer, ser läget bli ännu tuffare.”

  https://www.aftonbladet.se/minekonomi/a/QokmEA/krisen-for-besoksnaringen-allt-djupare

 • Hej Torbjörn, inte från VoF med sajten newsvoice.se

  Jag ställer mig tvivlande till att Löfvéns tal gjorde att det blev något hack i kurvan för kaffeförsäljningen. Du har ju bara en liten anekdot rörande det. Tycker också Löfvéns tal var beskedligt jämfört med hur skarpa ord och åtgärder många andra länders ledare tar till i dessa tider.

  Jag kände inte till de speciella reglerna gällande fullständigt namn för vissa som kommenterade men hade inte för avsikt att dölja vem jag var eftersom jag angett min sajt och min mejl.

  • Hej Jonas.

   Visst är det svaret “anekdotiskt” (alla svar i en intervju eller ett samtal är anekdotiska), men jag hoppas nu inte du menar att det finns “vetenskaplig” journalistik och att den person som intervjuas måste svara “vetenskapligt” för att de ska vara meningsfullt att skriva en artikel.

   Nej, vi pratade med en yrkeskunnig person som kan sin marknad, siffrorna och som ser förändringar från första bänk. Detta är INTE ett hack i en kurva. Det är en negativ trend för kafékedjorna. Nedgången började tidigare och trenden är bestående till dess att den inte längre är bestående.

 • Man talar mycket om kafeer och hårfrisörer m fl. Ännu har ingen nämnt oss egenföretagare inom hälsosektorn som också drabbas hårt. Inga möten eller kroppsbehandlingar bör utföras, dock har vi också många fasta kostnader som t ex hyror m.m.

  • Hej PK Jonas från VoF med sajten pkjonas.se.

   Fråga de som inte vill köpa kaffe längre. Fråga kaffebranschen. För mig är det uppenbart att talet skrämde upp folk och lämnade alla i en misstänksam ovisshet. Löfvens tal handlade om att vi ska lyda och stanna hemma snyggt inbäddat i “omtanke”. Löfvens tal var ett typiskt socialdemokratiskt tal till ett folk som inte lyder som, som inte förstår så bra och som man ska ta hand om.

   Om du vill posta fler kommentarer i detta forum får du träda fram med ditt riktiga personnamn. Du vet att särskilda förhållningsregler gäller för alla voffare. / Torbjörn S

 • Många får lägga ner/gå i konkurs, och möjligheterna att starta upp igen är begränsade, i småstäderna särskilt. Småstadsliv och service försvinner och flyttvågen till större städer eskalerar när servicejobben inte längre finns. Enligt Agenda 2030 ska vi ju samlas i städerna, och en annan aspekt av att rycka benen av entreprenörerna är att tvåklassamhället med enbart herrar och slavar närmar sig snabbare genom en hastig bortsvepning av medelklassen och den personal de hittills sysselsatt.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *