Så här sänkte Löfvens tal Stockholms cafékedjor – Coronakrisen

publicerad 23 mars 2020
- av NewsVoice
Cafékedja, Stockholm, 23 mars 2020. Foto: NewsVoice.se
Cafékedja, Stockholm, 23 mars 2020. Foto: NewsVoice.se
Cafékedja, Stockholm, 23 mars 2020. Foto: NewsVoice.se

FÖRETAGANDE. Många undrar hur mindre och medelstora företag drabbas av coronakrisen i Sverige. NewsVoice har pratat med en caféchef på en av Stockholms cafékedjor och situationen är allvarlig. Kedjan är i kris och det blev klart värre dagen efter Stefan Löfvens tal till nationen.

NewsVoice klev idag in på en av de största cafékedjorna i Stockholm för att beställa en cappuchino. Den lilla mysiga lokalen var frilagd från stolar och bord. Det var inte tillåtet att sitta ner och den enda anställde uppmanade kunderna vänligt men bestämt att omedelbart lämna lokalen efter att de köpt muffins och kaffe.

På golvet har kedjan klistrat gulsvarta breda tejpremsor som avgränsade två ytor. I den ena ytan vid kassan är det förbjudet att ställa sig. Kunden måste böja sig fram för att betala och syftet med avgränsningen är för att skydda personal från eventuellt smittade kunder.

Den andra avgränsade ytan var märkt med orden "kontaktfri zon". Där ställer personal den beställda kaffemuggen. Kunden kan sedan kliva fram och hämta den för att därefter lämna lokalen. Nästa steg kan vara att personalen måste ha munskydd för att skydda sig mot kunder, uppgav caféchefen bakom disken.

Situationen för cafékedjan är dyster, men inte hopplös. Ordinarie personal har fått gå ned till 25% av heltid och cafécheferna får arbeta max 50% av en heltid. Ledningen har valt att göra så för att slippa sparka personal, vilket verkar uppskattas av de anställda som då har kvar sin lojalitet till sin arbetsgivare.

Caféchefen uppger att just detta café kan dra in 11,000 kr på en dag, men att intäkterna droppat till 8000 kr per dag. Dråpslaget kom igår efter Stefan Löfvens tal till nationen. Intäkterna droppade från 8000 kr till 3000 kr över en natt, uppger den anställde.

Kedjans Arlandashop har tappat runt 85% av intäkterna.

Tydligen har Staten gått in och står sedan några dagar för halva lokalhyran, men inget stöd utdelas för att kompensera för lönekostnaderna.

Sanja som arbetar för NewsVoice berättar att ett café i den stora köpgallerian NK i centrala Stockholm tappat uppskattningsvis 80% av kunderna.

Text: NewsVoice