15 mars: Senaste nytt om coronakrisen 2020

NewsVoice är en nättidning som startade 2011. Syftet är att publicera oberoende nyheter, debattartiklar och kommentarer samt analyser.
publicerad 15 mars 2020
- NewsVoice redaktion
Coronavirus Covid-19 Pandemi. Image: Tumisu (changes made by NewsVoice). License: Pixabay.com
Coronavirus Covid-19 Pandemi. Image: Tumisu (changes made by NewsVoice). License: Pixabay.com
Coronavirus Covid-19 Pandemi. Image: Tumisu (changes made by NewsVoice). License: Pixabay.com

NOTERAT. Det är omöjligt för NewsVoice att klara av att rapportera om den pågående #coronakrisen2020. Händelseutvecklingen är för snabb. Vi väljer därför att citera och sammanställa vad olika medier i Sverige och utlandet rapporterar.

Nyheter är från 15 mars – uppdaterad  kl 15:58

SVT: SAS permitterar 90% av arbetsstyrkan

Aljazeera: Spain coronavirus toll surges; more countries tighten controls

EuroNews: Coronavirus: Satellite data shows Italy’s pollution plummet amid COVID-19 lockdown

CNN: Walmart [USA] shortens its hours as stores across America close their doors

“Walmart, the largest retailer in the nation, is shortening its opening hours in all 4,700 locations, to 6 a.m. until 11 p.m. The shortened hours will help employees restock shelves overnight and clean stores.”

TeleSUR: Colombia: Duque Closes Border With Venezuela, Thousands at Risk

“President Ivan Duque weakens the epidemiological cooperation required to halt the Covid-19 pandemic. He did not close the Colombian border with Ecuador, though.”

BBC: Coronavirus: Spain and France announce sweeping restrictions

“In Spain, people are banned from leaving home except for buying essential supplies and medicines, or for work. With 191 deaths, Spain is Europe’s worst-hit country after Italy.”

France24: Coronavirus in France: Prime Minister announces closure of cafes, shops, restaurants and cinemas

“France will shut most shops, restaurants and entertainment facilities from midnight on Saturday and people should stay home as much as possible as the spread of coronavirus is accelerating, Prime Minister Edouard Philippe announced.”

Haaretz: Attorney General Approves Cyber Tech to Track Coronavirus Patients

“Prime Minister Benjamin Netanyahu announced Saturday that Israel seeks to use technological means usually used for counter-terror to combat the spread of the novel coronavirus, as the country saw diagnosed…”


Nyheter är från 14 mars

Utrikesdepartementet: UD avråder från alla utlandsresor

“Svenska UD avråder nu från resor till alla länder. Detta på grund av coronavirusets spridning, som lett till en osäker och snabbt föränderlig situation i flera länder, enligt ett pressmeddelande från UD.”

BBC: Coronavirus: Jet2 flights to Spain turn round in mid-air over virus fears

“Jet2 planes heading to Spain have been turned around in mid-air as the airline cancelled all flights to the mainland, Balearic Islands and the Canary Islands because of coronavirus.”

RT: Yellow Vests DEFY Covid-19, lockdown & TEAR GAS to protest Macron government

“France’s Interior Minister Christophe Castaner on Friday banned all gatherings of more than 100 people but hundreds of demonstrators are continuing the weekly Yellow Vest vigil and are protesting at Paris landmarks.”

Expressen: Spanien sätter hela landet i karantän

“Spanien kommer, likt Italien, att besluta om att sätta hela landet i karantän för att begränsa smittspridningen, rapporterar flera spanska medier. – Vi gör vad som helst för att komma hem, säger Lindha Tingström som är fast i Torrevieja.”

France24: List of African countries with coronavirus grows as Kenya, Ethiopia, Sudan report cases

“Kenya, Ethiopia, Sudan, Guinea and Mauritania all confirmed their first cases of the new coronavirus on Friday, giving the disease a foothold in 19 countries on the African continent.”

TV4: Danmark stänger gränserna – för att stoppa coronaviruset

“Danmarks nedstängning, USA:s nationella nödläge och inställt högskoleprov. TV4Nyheternas Matilda Schroeder ger oss det senaste nytt om coronaviruset.”

SVT: Coronasmitta: Säkerhetsstyrkor tömmer gator i Iran

“Irans säkerhetsstyrkor kommer att tömma gatorna i landets städer i ett försök att hindra spridningen av det nya coronaviruset. Den islamiska republiken är ett av de länder utanför Kina som drabbats hårdast av pandemin” .

SVT: Analys: Riksbanken tror på en hård coronachock mot svensk ekonomi

“Med ett gigantiskt finansiellt stödpaket ger Riksbanken, Riksgälden och Finansinspektionen bankerna bollen för att låna ut pengar till hushåll och företag. Det visar att Riksbanken tror på en hård coronachock mot den svenska ekonomin.”

Expressen: Över 800 drabbade på en dag i Frankrike

“I Frankrike har fler än 3 661 personer drabbats av smittan, enligt Johns Hopkins University. Man har också förbjudit sammankomster med fler än 100 personer. Vi är bara i början av epidemin, den fortskrider framför allt i vissa regioner i landet, sa Oliver Véran vid fredagens presskonferens, skriver den franska tidningen Le Monde.”

Expressen: Tyst och öde timmar innan Danmark stänger gränsen

“Turister har räddat många butiker och restauranger i Köpenhamn när danskar håller sig hemma. Men i dag klockan 12 stänger Danmark gränsen för alla utlänningar. Vi har förlorat över sjuttio procent av våra kunder redan, det är som en Hollywoodfilm, säger en restaurangägare på Strøget.”

CNN: Live updates: US declares national emergency as coronavirus spreads

“US emergency: President Donald Trump said he was declaring a “national emergency” to free up federal resources to combat the coronavirus. Meanwhile, new travel restrictions into the US go into effect today.”

CNN: Vietnam suspends entry for travelers coming from 26 European countries, as well as the UK

“The ban will apply to travelers who have been in 26 European countries, known as the Schengen Area, and the UK in the past 14 days. Visas upon arrival will also no longer be issued for all foreign nationals, the statement said.”

Aljazeera: Central American countries ramp up measures to fight coronavirus

“Leaders and experts worry the countries are doubly vulnerable because of weak, resource-stripped healthcare systems.”

Haaretz: Coronavirus Under Control? Egypt’s Latest Giant Problem Awaits

“It s dangerous being an Asian in Egypt these days. A Chinese student at Al-Azhar University, who has been living in Cairo for five years, told the Daraj website that he was always treated well and received…”

China Daily: WHO: Europe is now ‘epicenter’ of pandemic

“The World Health Organization said on Friday that Europe has become the epicenter of the novel coronavirus pandemic and called on countries to continue their fight to contain and control the novel coronavirus.”

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

 • Varför denna fullständiga alarmism om en ny influensa ? Jo här finns svaret- Redan 2014 beskrev Rockefeller foundation hur man vid nästa epidemi skulle stärka makten på folks bekostnad genom att haussa epidemin och få en samhällsomvandling där mycket skulle inskränkas: Läs själv i detta dokument på sidan 18-22. Överskriften säger mest, sedan krävs det eftertanke och att man läser mellan raderna: https://issuu.com/dueprocesstv/docs/scenario-for_the-future.

  Då förstår man bättre och behöver inte anamma Mats BV Erikssons massutrotningsplaner. Det finns det redan en del maktfullkomliga som har i åtanke. Det är bara att läsa om det på Georgia Guidestones.

 • Det sägs alla är saliga i egen tro och det ligger mycket i det tillika bör man vid en Pandemi skapa egen säkerhet ty i Sverige sjukvård var knappt befintligt innan virusutbrottet och eftersom viruset oavsett ålder kan kräva respiratorvård som vi inte har, är för många onödig kvävningsdöd oundviklig.
  Att inte få syre är a la tortyr och märkligt att inget media publicerar att vid allvarlig syrebrist hjälper till 99% Betapred 0,5 mg, och oavsett total motståndare till alla mediciner undgår man kvävningsdöden.

  Undertecknad är emot alla mediciner som oavsett vad de sägs är till för har så många biverkningar att överhängande risk är att man dör av biverkningar men syrebrist så allvarlig att jag försökte men läkarna hörde inte att jag sade nej till det snabbverkande preparatet Betapred undgick kvävning jag kvävning och om jag sagt ja tidigare hade infarkten på grund av syrebrist undvikits.
  Det skadar inte att innan “den vanliga influensan” med hög risk för kvävning slår till, kontakta läkare och kräva recept på Betapred som gör att man i varje fall kan andas och den redan knappt existerande sjukvården inte belastas.

  Denna virusepidemi,pandemi slår ut lungorna med syrebrist som oundviklig följd och om det finns en respirator tillgänglig ges då Betapred (som är ett predisolonpreparat tillsatt i syrgas) men Sverige har endast några få respiratorer och rådande virus kommer därav att skörda oerhört många liv i onödan.
  Intressant vore om politiker som sannolikt skaffat sig Betapred informerar om vilken ålder de som tillåts överleva med respiratorvård ska ha men de tiger och hjärntvättar allmänheten med att viruset endast är farligt för ålderstigna, vilket är helt fel och bara här i Dk har tio barn under 10 år drabbats, men till skillnad mot Sverige som endast i de största städerna sammanlagt har några få respiratorer, har Danmark 749 intensivplatser med respiratorer, privata sjukhus 69 och försvaret 29 respiratorer som omedelbart kan användas och just nu görs ytterligare försvarets 27 respiratorer funktionsdugliga.

  De med åsikt att “det här viruset är bara som en vanlig influensa” respekteras, tillika beser inte en vanlig influensa i att smittade i världen är 159.620 varav 5.960 döda och 75.941 tillfrisknade och just nu är 77.704 nyregistrerade sjuka,
  Danmark: 864 smittade, 3 döda och 1 friskförklarad, Sverige: 961 smittade, 2 döda, 1 frisk.
  Åldersfördelning smittade danskat:
  Over 250 – 40-49 år, ti børn under 10 år och två över 90 år.
  Att som svensk “bara få en vanlig influensa” i Sverige är med rådande sjukhusvård med döden som insatts och med insikt i de facto känns det mycket tryggt att i Danmark råka ut för en pandemi ty DK politiker ägnar sig inte åt eutanasi utan de tillser vården de pengar som behövs för befolkningens överlevnad.
  https://sundhedspolitisktidsskrift.dk/nyheder/3073-lynoverblik-dagens-tal-og-vigtigste-nyheder-om-coronavirus.html
  https://sundhedspolitisktidsskrift.dk/nyheder.html
  Mvh.

 • Frun och jar var ute i går och hamstra, alltså bunkrade upp. Det framgång allt tydligare hur butikshyllorna gapar tomma. Framför allt toapapper var helt slut. Såg hur par kom bärande på hela balar. Själv skulle jag aldrig tänkt på det. Det är kvinnorna som påverkar männen att bunkra: toapapper, tvättmedel osv. All vetemjöl slut. Knappt något havregryn kvar. Kaffe på upphällningen.

  • Tips. använd en “bumwasher” = ett bide’ duschhandtag och detta med toapapper är ett minne blott.

 • Vad är dåligt med denna pandemi?
  Om det vore ett virus med hög dödighet eller stort lidande, men här tycks det vara ganska lindriga symptom för de flesta. Människor som är gamla och försvagade av andra sjukdomar dör, något tidigare än annars skulle skett.
  Alla vet att befolkningstillväxten på Jorden är ohållbar. Om vi nu drabbas av en begränsare som har ihjäl individer som är sjuka och redan levt ett långt liv, är det en katastrof?
  Om vi i stället välkomnar denna suveränt välavvägda decimering av mänskligheten, kan resurserna fokuseras på vård och lindring av de sjuka. Vi kanske t o m får en vettig debatt om dödshjälp för dem som så önskar OCH har sina anhörigas stöd (de enda direkt berörda). De drabbade tycks ju dö genom kvävning vilket är tortyr, även om slaktarna använder metoden (koldioxid) som “bedövning”.

  • “Om vi nu drabbas av en begränsare som har ihjäl individer som är sjuka och redan levt ett långt liv, är det en katastrof?”
   Varför inte föregå med gott exempel och ta livet av dig !
   är inte bara gamla och sjuka som dör. I Schweiz dog en 32-årig kvinna av “begränsningsviruset” Corona.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *