Coronakrisen – En hemsk tanke…summan 150,000 är tillbaka

publicerad 26 mars 2020
- av NewsVoice
Foto: Helgelandssykehuset. Licens: CC BY-NC-ND 2.0

DEBATT. Tänk dig att 100,000-200,000 personer troligen kommer att dö av coronaviruset under året. Lika många kommer att kunna räddas om sjukvården klarar anstormningen. Detta är en hemsk tanke, men kan bli en bister verklighet.  

I land efter land görs kalkyler på coronavirusets konsekvenser. I England [1] säger myndigheterna och politikerna att de förväntar sig att omkring halva befolkningen kommer att bli smittade. Antalet döda kalkyleras till cirka 1 miljon, med en befolkning på 66 miljoner invånare.

I Sverige motsvarar det cirka 150,000 dödsfall. Det är en rimlig kalkyl om majoriteten av befolkningen smittas och cirka 15% av de äldre dör. Den naturliga frågan är vad som kan göras för att den hemska tanken inte ska bli verklighet.

Det låter enkelt och bra att myndigheterna uppmanar alla över 70 år att sluta med sociala kontakter. Alla barn bör sluta att träffa och hjälpa sina föräldrar, men cirka 250,000 äldre är beroende av äldreboende eller hemtjänst. En stor del av dessa personer har dagliga och mycket nära kontakter med några av de över 200,000 anställda. En ökande del av dessa, särskilt i Stockholmsregionen, är coronasmittade, men känner sig friska och arbetar vidare. Denna personalgrupp kan inte arbeta hemifrån. Det är dessa smittade utan symptom, som utgör cirka 25% av alla smittade, som smittar flest. Exempelvis i ett äldreboende utanför Madrid har 19 dött och 70-tal är smittade [2]. Detta exempel är en svensk verklighet om inte åtgärder vidtas.

En ny rapport i tidskriften Science anger att det finns mellan fem och tio okända fall med smittade personer bakom varje bekräftat fall och att dessa står för närmare 80% av alla nya virusfall. Detta pekar på att en kraftfull ökning av identifiering och isolering av hittills odokumenterade fall krävs för att bättre kunna kontrollera coronaviruset. Rapporten sätter fingret på en känslig punkt för många länder: att massprovtagning kan behövas för att få full kontroll över virusspridningen.

Att stoltsera med att man i Sverige i bästa fall testar några tusen per dag räcker inte ens för att säkerställa att en promille av personalen vid sjukhus och äldreboende inte är smittbärare. En bidragande orsak till detta är att nuvarande testmetoder, som baseras på DNA-analyser, kräver hög kompetens, är dyra och tar upp mot ett dygn för att få resultat, som inte är helt tillförlitliga.

Läs även: En miljon Covid-19 tester kan rädda 10,000-tals från att dö av coronavirus

I Sydkorea [3] och i Kina, men även i USA [4] har nya testmetoder utvecklas. De baseras på enkla test, som med hög säkerhet kan identifiera Covid-19 virus. De är enkla att hantera, billiga och svar kan får på 15 minuter till några timmar. Det är denna typ av tester som på bred bas genomförs i Sydkorea och som gjort att landet skaffat sig avgörande kunskap om spridningen och nya smittfall. De har på detta sätt skaffat sig kontroll över smittspridningen och möjliggjort en utjämning av sjukvårdsbehovet, som svenska myndigheter säger sig önska. Detta kommer kanske rädda 100,000-tals sydkoreaner från att dö av coronavirus. Tillgången på denna typ av tester bör vara god, då enbart en av fyra fabriker i Sydkorea varje vecka tillverkar en miljon tester.

I Sverige behövs upp mot en miljon enkla tester. I första hand för personal vid sjukhus, vårdcentraler, äldreboende och hemtjänst. Dessutom bör alla med symptom kunna testa sig. Men även andra grupper, med många nära kontakter i arbetslivet bör ges tillfälle att testa sig.

Text: Åke Modée (73 år), 0707234070

Referenser

[1] https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/qLdrBE/brittisk-expert-vill-stoppa-corona–genom-att-40-miljoner-smittas

[2] https://www.dailymail.co.uk/news/article-8121945/19-pensioners-die-coronavirus-ONE-care-home-Madrid.html

[3] https://edition.cnn.com/2020/03/12/asia/coronavirus-south-korea-testing-intl-hnk/index.html

[4] https://www.biomedomics.com/products/infectious-disease/covid-19-rt/