Coronakrisen – En hemsk tanke…summan 150,000 är tillbaka

12
Foto: Helgelandssykehuset. Licens: CC BY-NC-ND 2.0

DEBATT. Tänk dig att 100,000-200,000 personer troligen kommer att dö av coronaviruset under året. Lika många kommer att kunna räddas om sjukvården klarar anstormningen. Detta är en hemsk tanke, men kan bli en bister verklighet.  

I land efter land görs kalkyler på coronavirusets konsekvenser. I England [1] säger myndigheterna och politikerna att de förväntar sig att omkring halva befolkningen kommer att bli smittade. Antalet döda kalkyleras till cirka 1 miljon, med en befolkning på 66 miljoner invånare.

I Sverige motsvarar det cirka 150,000 dödsfall. Det är en rimlig kalkyl om majoriteten av befolkningen smittas och cirka 15% av de äldre dör. Den naturliga frågan är vad som kan göras för att den hemska tanken inte ska bli verklighet.

Det låter enkelt och bra att myndigheterna uppmanar alla över 70 år att sluta med sociala kontakter. Alla barn bör sluta att träffa och hjälpa sina föräldrar, men cirka 250,000 äldre är beroende av äldreboende eller hemtjänst. En stor del av dessa personer har dagliga och mycket nära kontakter med några av de över 200,000 anställda. En ökande del av dessa, särskilt i Stockholmsregionen, är coronasmittade, men känner sig friska och arbetar vidare. Denna personalgrupp kan inte arbeta hemifrån. Det är dessa smittade utan symptom, som utgör cirka 25% av alla smittade, som smittar flest. Exempelvis i ett äldreboende utanför Madrid har 19 dött och 70-tal är smittade [2]. Detta exempel är en svensk verklighet om inte åtgärder vidtas.

En ny rapport i tidskriften Science anger att det finns mellan fem och tio okända fall med smittade personer bakom varje bekräftat fall och att dessa står för närmare 80% av alla nya virusfall. Detta pekar på att en kraftfull ökning av identifiering och isolering av hittills odokumenterade fall krävs för att bättre kunna kontrollera coronaviruset. Rapporten sätter fingret på en känslig punkt för många länder: att massprovtagning kan behövas för att få full kontroll över virusspridningen.

Att stoltsera med att man i Sverige i bästa fall testar några tusen per dag räcker inte ens för att säkerställa att en promille av personalen vid sjukhus och äldreboende inte är smittbärare. En bidragande orsak till detta är att nuvarande testmetoder, som baseras på DNA-analyser, kräver hög kompetens, är dyra och tar upp mot ett dygn för att få resultat, som inte är helt tillförlitliga.

Läs även: En miljon Covid-19 tester kan rädda 10,000-tals från att dö av coronavirus

I Sydkorea [3] och i Kina, men även i USA [4] har nya testmetoder utvecklas. De baseras på enkla test, som med hög säkerhet kan identifiera Covid-19 virus. De är enkla att hantera, billiga och svar kan får på 15 minuter till några timmar. Det är denna typ av tester som på bred bas genomförs i Sydkorea och som gjort att landet skaffat sig avgörande kunskap om spridningen och nya smittfall. De har på detta sätt skaffat sig kontroll över smittspridningen och möjliggjort en utjämning av sjukvårdsbehovet, som svenska myndigheter säger sig önska. Detta kommer kanske rädda 100,000-tals sydkoreaner från att dö av coronavirus. Tillgången på denna typ av tester bör vara god, då enbart en av fyra fabriker i Sydkorea varje vecka tillverkar en miljon tester.

I Sverige behövs upp mot en miljon enkla tester. I första hand för personal vid sjukhus, vårdcentraler, äldreboende och hemtjänst. Dessutom bör alla med symptom kunna testa sig. Men även andra grupper, med många nära kontakter i arbetslivet bör ges tillfälle att testa sig.

Text: Åke Modée (73 år), 0707234070

Referenser

[1] https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/qLdrBE/brittisk-expert-vill-stoppa-corona–genom-att-40-miljoner-smittas

[2] https://www.dailymail.co.uk/news/article-8121945/19-pensioners-die-coronavirus-ONE-care-home-Madrid.html

[3] https://edition.cnn.com/2020/03/12/asia/coronavirus-south-korea-testing-intl-hnk/index.html

[4] https://www.biomedomics.com/products/infectious-disease/covid-19-rt/

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

12 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Karlmagnus
Karlmagnus
Gäst
27 mars 2020 kl 14:15

ja tack o lov för kommentarerna. annars vore det ju som att (icke-)läsa DN eller nåt.

Thérèse A.
Thérèse A.
Gäst
27 mars 2020 kl 14:13

Detta virus går inte på en enda punkt att jämföra med tidigare i debattfälten kallade “vanlig influensa”och med detta virus mortalitet, död beror på fasansfull syrebrist och i talspråk kallad blodförgiftning med organsvikt som följd!

Det många debattörer har rätt i är att högt C vitaminintag är för många räddningen avseende både benämnd “vanlig influensa” och den betydligt farligare “Virusinfluensan” och den i talspråk kallad “Bakterieinfluensan”, lunginflammation.

När Covid-19 leder till döden beror det på att i talspråk mördarbakterier övergått till Sepsis, Bodförgiftning med Septisk chock som ger livshotande infektionsutlöst systempåverkan med följd organdysfunktion, total organsvikt, som inte kan hävas!

De facto är de facto tillika är att ett synnerligen stort antal forskning visar att Blodförgiftning kan och har slagits ut med höga doser intravenöst tillförsel av C vitaminer.
Observera att här nämnd intravenös C vitamin betyder inte “från pressad frukt” utan är specifikt framtaget att endast använts inom sjukvården.
inte är

Eftersom inte vi och ingen annan idag vet Corona Virusets uppkomst, sammansättning så är ett synnerligen gott råd att direkt se till att handla hem Citrusfrukter som om inte annat bygger upp immunförsvaret mot så ock inte dödliga virus och bakteriesjukdomar och om någon vid förkylningssymtom upptäcker små röd/blå fläckar på huden sjukdomen ska man omedelbart åka direkt till sjukhus och kräva blodprov som utesluter, Sepsis, Blodförgiftning.
Vid Sepsis infaller plötligt förkylningssymtom mycket snabbt oavsett ålder och efter döden har fastställts dödsorsak: Sepsis och erfarenheter visar att risken för Sepsis är högst mellan dag 8 och 12 efter det att de första symtomen på så ock coronasmitta framträtt.
Bör inte död vara ett primärt utfallsmått i sepsisstudier?
Avseende nämnt om C vitamin kanske någon är intresserad att ta del av artikel med Rubrik
Bör inte död vara ett primärt utfallsmått i sepsisstudier?

Publicerad av Sture Blomberg, docent, anestesi & intensivvård, seniorvikarie den mars 26, 2020 som i många år arbetat som vikarie på Volda sjukhus No , där de sedan c:a 3 år har behandlat patienter som inlagts på Intensivvårdsavdelningen för septisk chock med en kombination av
intravenöst C-vitamin 1,5 g x 4 + Thiamin 200 mg x 2 och Salu-Cortef 50 mg x 4 i fyra dagar.
Patienterna har inkluderats i denna behandlings strategi utifrån SOFA-score och blodtrycksfall <90 systoliskt trots 2 L kristallord vätska och avseende behandlade 69 patienter har resultaten varit häpnadsväckande, minst sagt.

Vitamin C IV. mot sepsis inducerad ARDS
Mvh!

Karlmagnus
Karlmagnus
Gäst
Reply to  Thérèse A.
27 mars 2020 kl 14:19

“Eftersom inte vi och ingen annan idag vet Corona Virusets uppkomst[…]”

lite korkat sagt.

Thérèse A.
Thérèse A.
Gäst
Reply to  Karlmagnus
27 mars 2020 kl 15:11

Alla åsikter respekteras men de facto är att ingen vet idag Corona Virusets uppkomst (DNA), och med insikt i total organsvikt av Sepsis, akut blodförgiftning, synes att Comvid19 virus, med levande amöba-mördarbakterie är att beakta.

Det uttalandet är fritt att tycka låter både lite och mycket korkat sagt, men redovisat är de facto, ingenting annat.
Mvh.

Karlmagnus
Karlmagnus
Gäst
Reply to  Thérèse A.
27 mars 2020 kl 15:17

om det kommer från ett laboratorium borde väl detta kännas till av vissa. men du kanske vet med säkerhet att det inte förhåller sig så?

här lite intressant läsning i sammanhanget:

Harvard University Professor and Two Chinese Nationals Charged in Three Separate China Related Cases:
https://www.justice.gov/opa/pr/harvard-university-professor-and-two-chinese-nationals-charged-three-separate-china-related

Mats Jangdal
Reply to  Thérèse A.
27 mars 2020 kl 16:06

Visst är det säkert en svår död. Glädjande då att så liten andel av de smittade faktiskt dör!
Dödstalen är fortfarande mycket låga jämfört med allat annat som folk dör av runt om i världen.
I slutänden ska vi alla av något, någon gång.
Geronimo!

Mats Jangdal
27 mars 2020 kl 09:49

Statistiken talar emot en allmän panik. Här finns flera grafer att grotta ner sig i. Ingen är alarmerande.
https://euromomo.eu/outputs/number.html

Diddno
Diddno
Gäst
27 mars 2020 kl 08:07

@Hasse, bra länk, även mycket läsvärt att finna i kommentarerna på Jon Roppaports blogg “nomorefakenews” även detta är intressant:
Anna Böhlmark, som har skrivit den ytterst viktiga artikeln i AlmaNova om de 40000 gratisvaccinationerna i Bergamoprovinsen i norra Italien alldeles innan corona borjade grassera där, har bott många år i Italien och kan ge oss tillförlitlig information därifrån.

Virus är ett resultat av kroppens avgiftningsprocesser och inget annat, idag skäms man ju för att tillhöra människosläktet, våra förfäder lär ju gråta över sina ättlingar.

Hasse
Hasse
Gäst
27 mars 2020 kl 04:28

Se detta. Sedan kan ni lugna ner er.
https://www.youtube.com/watch?v=E_gMT4_PDJI

JanneL
JanneL
Gäst
Reply to  Hasse
27 mars 2020 kl 22:07

Tack för den.
Ett måste!

Leif Bengtsson
Leif Bengtsson
Gäst
27 mars 2020 kl 04:00

Vi måste förstå att detta är ett spel.
Dom tester som finns visar positivt i 80% av fallen även hos friska.
Här en filmsnutt som visar någon vettig tanke kring meningen med provtagningen
https://youtu.be/pp27GF5FK2g?t=49
Se gärna hela filmen en del kloka tankar.
Anders Tegnell är nog rätt på det, meningslöst att ta prover.

Istället bör vi nog fundera/diskuterar hur vi socialt o i samhället kommer att möta verkligheten
efter det att alla dött eller blivit friska.

Det finns än större anledning att lufta detta scenario.
Världen kommer inte att vara den vi vant oss vid., det är väl rätt klart.

Vi hade den sista feb 595000 arbetslösa + dom i åtgärd.
Redan nu finns det indikationer på tusentals konkurser.
1miljon fler arbetslösa har nämnts. Jag själv gissar att det är lågt räknat.
Hur ser landet ut då. Redan nu har finnarna fått förfrågan om att förse oss med mat.
Skall du hamstra något så är det nog verktyg som du kan göra ett jobb med.
Köp ett par bra kängor/stövlar som varar ett tag se till att du har luft i cykelhjulen.

Detta är nog sista lönehelgen med ev krogbesök på ett långt tag
Vi ser redan hur bilpriserna på blocket dyker.

Operationen lyckades men patienten dog….

LeifB

Eva Johansson
Eva Johansson
Gäst
Reply to  Leif Bengtsson
28 mars 2020 kl 12:28

Exakt!