Dokumentären “Sista striden” om dr Erik Enby – Premiär 8 mars på Bio Mauritz Filmhuset

7
1857

 

PREMIÄR. Sista striden är en dokumentär om Dr Erik Enby och hans kamp för att återfå sin läkarlegitimation efter att ha utsatts för rättsröta iscensatt av professor Dan Larhammar från Vetenskap och Folkbildning och vars artiklar i Expressen ledde till en häxjakt. Sista striden har premiär 8 mars kl. 17.00 på Bio Mauritz Filmhuset.

Biljetter på Tickster. Biljettpris 120,- plus eventuell admkostnad. Ett visst antal biljetter kommer att hållas för den som kommer direkt till bion. Vägbeskrivning till Filmhuset vid Gärdet i Stockholm.

Evenemanget på Facebook (Gamla namnet: Justitiemordet).

Filmen är producerad av Börje Peratt med ett förflutet i Sveriges Radio och SVT och som under 2019 vunnit dryga 20-talet priser vid internationella filmfestivaler.

Sista striden är uppföljare till ”Läkaren som vägrade ge upp” (Vimeo) som uppmärksammats internationellt och vunnit pris som bästa internationella långfilm i Berlin och fått silvermedalj vid Atlanta i USA. I svenska medier, inte ett ljud trots exempellösa framgångar med ofta fullsatta biografer. Inte så konstigt kanske då den redogör för mediedrevet riktat mot Erik Enby där de flesta större medier följde Expressen i fotspåren och utan källgranskning förmedlade Expressenreportrarnas fabricerade lögner utifrån en anmälan initierad av Dan Larhammar. Larhammar har tidigt fått chansen att ge sin syn på filmerna om Erik Enby men han har skrivit att den första var vinklad innan den börjat produceras och sedan avstått och inte förrän nu då den andra filmen är klar sagt sig villig att besvara mina frågor i ett mail.

En undran rör hur så många medier har kunnat bli megafon för Vetenskap och Folkbildning? Ett nätverk av anonyma nättroll vars uppgift är att trasa sönder människors karaktärer, liv och yrkeskarriärer. Och i spetsen för detta VoF går tredje ordförande i Kungliga Vetenskapsakademien och en professor vid KTH.

Olle Johansson formulerar sig om detta här, vilket också ingår i filmen.

Bonnierkoncernens tidningar har inte tillåtit någon kritik mot denna antihumanistiska rörelse, (antihumanism är deras ursprungliga ideologi) men man klappar sig för bröstet som värnare av press- och yttrandefrihet. Journalistikens uppgift är också att granska just samhällsfientliga yttringar. SvD, VLT och UNT har haft modet att rapportera och att anta artiklar om detta men inte Expressen och DN. Trots flera försök har alla blivit refuserade.

Expressen och DN är inte ensamma om att mörka problematiken. AB, TT, TV3 och Public Service har också agerat lydiga pådrivare av häxjakten.

Expressens f.d. chefredaktör Thomas Mattsson har i ett mail förklarat sin syn på saken:

“Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN) beslöt att dra in Erik Enbys legitimation och journalistiken i allmänna nyhetsmedier om detta fall har varit full[t] rimlig.”

Den avsatte chefredaktören Thomas Mattsson nämner inte att det var Expressens drev med 20-talet reportrar som satte igång förföljelsen och häxjakten på Erik Enby som ledde till att Enby förlorade sin legitimation. Dock nämner han att en rad andra medier också har redovisat Enbys metoder.  Ja, Expressens reportrar har lagt grunden till att lögnerna spridits om Enbys metoder.  Det är så ryktesspridning och mediedrev uppstår. Mattsson blir därmed något av sinnebilden för fejknyheter i Sverige och har även av kollegor fått utstå  hård kritik.

Välkommen till premiären 8 mars!

Text: Börje Peratt, filmare, journalist, forskare


Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
  • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Se reglerna.
  • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd.
Prenumerera
Notify of
guest
7 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Chris
Chris
Gäst
5 mars 2020 kl 19:24

Mycket stark trailer! Börje Peratt gör det igen! Jag skulle inte bli förvånad om även denna får pris för bästa internationella långfilm i Berlin.

Mayne Sundewall Hopkins
5 mars 2020 kl 23:17

Instämmer med Chris ovan. Ser framemot att fler filmer får fler priser! Heja Börje & team!

Mayne Sundewall Hopkins
5 mars 2020 kl 23:18

..och, inte minst, HEJA DR ERIK ENBY! 🙂

Carina Agrell
Carina Agrell
Gäst
7 mars 2020 kl 14:20

Mycket intressant trailer! Tusen tack för ditt arbete med detta ruskiga fall av självdiskreditering av svenska staten. Jag tror inte heller att EE får tillbaka sin legitimation, förty det har investerats oändliga mängder prestige i detta ärende. Annika Dahlkvist (LCHF) fick tillbaka sin, men då låg ju förlusten på en begränsad del av livsmedelindustrin – kolhydratskokarna! Inte en tillnärmelsevis så stor hotbild som den EE representerar!

Teofrastus
Teofrastus
Gäst
22 mars 2020 kl 07:03

“Microbial DNA in patient blood may be tell-tale sign of cancer”
https://www.sciencedaily.com/releases/2020/03/200311123302.htm