Filmen: “Den sista striden” – En plågsam påminnelse om ett moraliskt förfall i Sverige

publicerad 10 mars 2020
- av Torbjörn Sassersson red.
Filmproducenten Börje Peratt och dr Erik Enby - Filmhuset 8 mars 2020. Foto: Torbjörn Sassersson

NOTERAT. NewsVoice var på plats under premiären av dokumentärfilmen "Den Sistat striden" om den deslegitimerade läkaren Erik Enby, en film av Börje Peratt. Den starkaste bismaken av filmen kommer från de samlade intrycken av en tämligen avskyvärd sammanslutning av myndighetspersoner och "journalister" som försökte krossa en människa med det uppenbara syftet att varna andra från att göra vad Enby gjorde, att bota sjuka människor med icke konventionella metoder och samtidigt hålla fast vid 30 års erfarenheter i ett sökande efter roten till de kroniska sjukdomarna.

Erik Enby fann sannolikt att roten till de kroniska sjukdomarna står att finna i människans blod, vilket kan infekteras av mikrober långt innan symptom uppstår.

Särkilt beklämmande är det att konstatera att de rättsinstanser som borde komma till Enbys undsättning i själva verket fanns i centrum i arbetet att försöka krossa hans liv, arbete, fynd och gärningar medan journalister från bla Expressen beskrev honom som en slags vampyr, ute efter människors blod. Expressen till och med jämförde Enbys rekommendationer för C-vitamin med våldtäkter på kvinnor.

Läs mer om premiären på Humanism och Kunskaps hemsida

Huvudpersonerna i mobben är alla namngivna i filmen, vilket känns nödvändigt för annars finns inget att ta på, en myndighet eller en tidning är inte samma sak som ansvarig person. Börje Peratt hade ändå kunnat vara betydligt mer sträng mot dessa hänsynslösa individer.

Filmen är dock inte en gnällvisa tillägnad Enby. Istället är Erik Enby en katalysator som dragit fram de mest fula sidorna hos det svenska etablissemanget. Det handlar om individer som villigt ställt upp på att försöka krossa honom för att lika skyndsamt försvinna när de utsätts för svåra frågor. Peratt redovisade hur en efter en av dessa personer försöker komma undan med olika svepskäl.

Förutom avklädningen av etablissemangets sämsta sidor för alla att beskåda finns de uttalanden som Erik Enby och forskaren Olle Johansson fäller i filmen om dessa fulheter. Deras klockrena kommentarer är nästan obetalbara och de fick också publikens ovationer. Herrarna sa förmodligen exakt det som väldigt många skulle vilja säga högt.

Erik Enby, 2019. Foto: Ritva och Börje Peratt. Produktion: Börje Peratt.
Erik Enby, 2019. Foto: Ritva och Börje Peratt. Produktion: Börje Peratt.

Idag spelar det inte längre någon roll om Enby får tillbaka sitt läkarleg. Han sa det själv. Peratts film är ett domslut och de hänsynslösa ansvariga får ta hand om konsekvenserna av sina handlingar, kanske enligt karmas egna lagar, om det finns en rättvisa på ett högre plan för rättväsendet gör ingen nytta för rättvisan i Enbys fall.

Enby går vidare och planerar att lära ut vad han samlat på sig i kunskap och erfarenheter. Hans arbete blev känt i hela Sverige och även utomlands genom Peratts två filmer om honom. Enby räddade liv med sina medicinska ordinationer, enligt de patienter som valt att vittna. Hans plågoandar har i sammanhanget inte åstadkommit någonting av värde överhuvudtaget.

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat