Hälsosamma och läkande växter i naturen – Lavendel och kamomill

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 4 mars 2020
- NewsVoice redaktion
Lavendel och andra läkande växter. Foto: Adina Voicu. Licens: Pixabay.com
Lavendel och andra läkande växter.

Är du en av dem som är snabb på att springa till apoteket så fort du drabbas av lindrigare problem, som smärta eller kanske utslag? Visst kan läkemedel ge goda resultat, men i många fall är det inte nödvändigt att häva i sig piller och dylikt. Naturen tillhandahåller nämligen många läkande och hälsosamma växter du kan nyttja och idag vill vi berätta om några av dem.

Visste du till exempel att gelén du hittar inuti aloe vera-blad är perfekt att applicera om du har bränt dig i solen? Men det slutar inte där, för den kan även motverka akne och rynkor på huden.

Kamomill minskar matsmältningsbesvär och gör dig lugn

Vi kan inte tala om hälsosamma och läkande växter utan att nämna kamomill – den klassiska gula blomman med vita blad. För att dra nytta av dess eteriska oljor kan du bland annat bereda ett välsmakande te, som du sedan dricker om du lider av matsmältningsbesvär eller om du känner dig stressad.

Det är även en perfekt kur om du har problem att sova på kvällarna eftersom den sägs lugna nervsystemet tack vare sitt innehåll av flavonoider och eterolja. Det är helt enkelt inte en slump att kamomill har använts i tusentals år för att behandla diverse krämpor och tillstånd.

Lavendel är lika användbar som den är väldoftande

Om du är ute efter att köpa olika fröer för att börja odla läkande och hälsosamma växter, får du inte missa lavendel. Detta är en klassisk ört som ofta används tack vare sin otroligt angenäma doft, men även som en naturlig kur. Den kan bland annat placeras i kuddar eller örngott eftersom den sägs förbättra sömnen eller så kan du brygga ett te för att exempelvis lindra illamående, gaser eller till och med tandvärk.

Dess ljuva arom ska även kunna motverka huvudvärk och minska symptomen på astma. Det bästa alternativet är givetvis att odla denna och andra hälsosamma växter själv, så att du vet vad du får.

Extern skribent


Så här kan du stötta Newsvoice