Historiker om coronakrisen: Har världen tappat besinningen?

publicerad 21 mars 2020
- av Christer Nilsson
Christer Nilsson - Foto: Johan Arvidsson

DEBATT. Har världen tappat besinningen? Har vi drabbats av en ny Spanska sjukan eller en böldpest à la digerdöden, en Dance Macabre där virologer, politiker och massmedia accelererande och alarmerande jagat på och triggat varandra till ett besinningslöst vanvett?

Livet stängs ner, människorna stängs in. Ekonomi och välfärd kör rakt in i en bergvägg. Alla är rädda. För vad? Ett virus bland tusen andra.

I Italien dör människor, men dör de med viruset eller på grund av viruset? Medelåldern på dem som dött är 79 år. Mer än 99% av dessa hade en, två eller tre underliggande sjukdomar, som högt blodtryck, diabetes, cancer, hjärt- och kärlsjukdomar, precis det som människor numera mest dör av hela tiden, varje dag, men de hade också ett coronavirus i kroppen

Hur ska detta beräknas, med eller på grund av viruset? 0,8 procent (3 fall) av de döda hade ingen underliggande sjukdom. Har man räknat rätt? Ja, påstår det Rom-baserade institutet. De italienska resultaten förvånar nu alla i världen. Minst 50 miljoner dog av Spanska sjukans virus och då inte av underliggande sjukdomar. De döda var de starkaste i åldrarna 16-35 år som dog.

Just nu har cirka 10,000 dött av Covid-19 enligt WHO. Har man då räknat som i Italien? Svaret är nej. Man har räknat på grund av coronaviruset. Har världen tappat besinningen? Svaret är ja.

Text: Christer Nilsson, historiker