Historiker om coronakrisen: Har världen tappat besinningen?

Christer Nilsson - Foto: Johan ArvidssonChrister Nilsson (1941-) är historiker och författare (6 böcker), ledarskribent och recensent av facklitteratur. Han har skrivit för Läkartidningen, Axess, Ale - Historisk tidskrift, Finsk tidskrift, Expressen, Sydsvenskan, Helsingborgs Dagblad, Östgötacorren, Borås tidning och NewsVoice.
publicerad 21 mars 2020
- Christer Nilsson
Christer Nilsson - Foto: Johan Arvidsson

DEBATT. Har världen tappat besinningen? Har vi drabbats av en ny Spanska sjukan eller en böldpest à la digerdöden, en Dance Macabre där virologer, politiker och massmedia accelererande och alarmerande jagat på och triggat varandra till ett besinningslöst vanvett?

Livet stängs ner, människorna stängs in. Ekonomi och välfärd kör rakt in i en bergvägg. Alla är rädda. För vad? Ett virus bland tusen andra.

I Italien dör människor, men dör de med viruset eller på grund av viruset? Medelåldern på dem som dött är 79 år. Mer än 99% av dessa hade en, två eller tre underliggande sjukdomar, som högt blodtryck, diabetes, cancer, hjärt- och kärlsjukdomar, precis det som människor numera mest dör av hela tiden, varje dag, men de hade också ett coronavirus i kroppen

Hur ska detta beräknas, med eller på grund av viruset? 0,8 procent (3 fall) av de döda hade ingen underliggande sjukdom. Har man räknat rätt? Ja, påstår det Rom-baserade institutet. De italienska resultaten förvånar nu alla i världen. Minst 50 miljoner dog av Spanska sjukans virus och då inte av underliggande sjukdomar. De döda var de starkaste i åldrarna 16-35 år som dog.

Just nu har cirka 10,000 dött av Covid-19 enligt WHO. Har man då räknat som i Italien? Svaret är nej. Man har räknat på grund av coronaviruset. Har världen tappat besinningen? Svaret är ja.

Text: Christer Nilsson, historiker


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Tänk om det är något helt annat som pågår?
  Hörde genom en bekant för ett år sedan att militären (genom en av högsta cheferna) övade för insats i civilsamhället. På frågan varför då, blev svaret “får tyvärr inte berätta”
  Visste de redan då att coronan var planerad, dess effekter vid en nedstängning av samhället och vad de måste göra för att skydda mot alltför omfattande plundring?
  Löfvéns passivitet tyder också på att han vetat om detta långt i förväg.
  Kanske har operation Corona spårat ur?

 • https://noliesradio.org/archives/172230
  COVID-19 Coronavirus: Krisen – Michel Chossudovsky diskuterar sin nya serie forskningsartiklar om ”pandemin”, inklusive ”COVID-19 Coronavirus” Fake ”Pandemic: Timeline and Analysis” och “Coronavirus COVID-19:” Made in China ”eller” Made in America ”? , bland andra.

  Den 30 januari 2020 förklarade Världshälsoorganisationen (WHO) en folkhälsokriminalitet för internationell oro (PHEIC) i förhållande till Kinas nya coronavirus (2019-nCoV) kategoriserad som en viral lunginflammation. Virusutbrottet var centrerat i Wuhan, en stad i östra Kina med en befolkning på mer än 11 ​​miljoner.
  Veckan före beslutet den 30 januari uttryckte WHO: s nödsituationskommitté olika åsikter. Det var synliga uppdelningar i kommittén. Den 30 januari fattades ett långtgående beslut utan stöd av expertutlåtande vid en tidpunkt då koronavirusutbrottet var begränsat till Kina.
  Det fanns 150 bekräftade fall utanför Kina när beslutet fattades: 6 i USA, 3 i Kanada, 2 i Storbritannien, etc. 150 bekräftade fall över en befolkning på 6,4 miljarder (världsbefolkningen på 7,8 miljarder minus Kinas 1-4 miljard).
  Vad var risken för att bli smittad? Praktiskt taget noll.
  Producerad, redigerad och blandad av Bonnie Faulkner, Yarrow Mahko och Tony Rango.
  Från en Guns & Butter-presentation.
  Denna show sändes 21 mars 2020.
  Lyssna på arkivet här
  För nedladdningar och mer klicka här för att TILLBUDA!

 • Man förstår ju att det är stor skillnad mellan sanningen om viruset och berättelsen om viruset. Frågan är hur världen kommer att se ut när dammet lagt sig. Möts vi en fullfjädrad polisstat som kommer att bli barnens referenspunkt inför framtiden? Minnen lär grumlas och hjärntvätten funkar ju alltid perfekt!

 • Kan bara hålla med om att världen tappat besinningen ..suck.
  Jag har funderat på hur detta kommer att påverka människor i olika åldrar. Gamla som saknar de sina och kanske aldrig får se dem igen. Ungdomar som inte kan utvecklas och umgås med sina likar på ett naturligt sätt – och kanske framför allt små barn som ju behöver lära sej att socialisera redan i tidig ålder. Hur kommer detta att påverka människors förmåga till empati osv..

 • Jag märker att på simhallen i Kungsbacka är det väldigt folktomt, ändå trivs tydligen inte virus i fuktig miljö (jag trodde att virus trivs i fuktig miljö men jag hade fel). Jag skulle uppskatta att en femtedel simmar i simhallen. I skrivande stund (Lördag klockan 22.00) är Kungsbacka centrum väldigt tyst och nästan öde…

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *