Företagarens öppna brev till Löfven: “Ni har gjort Sverige sämst i klassen”

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 25 mars 2020
- NewsVoice redaktion
Stefan Löfven. Foto: Bengt Nyman. Licens: Flickr.com
Stefan Löfven. Foto: Bengt Nyman. Licens: Flickr.com
Stefan Löfven. Foto: Bengt Nyman. Licens: CC BY 2.0, Flickr.com

Mikael Wiklund driver en redovisningsbyrå. Han anser att Regeringen inte hanterar konsekvenserna av coronakrisen på ett bra sätt för de svenska företagarna. NewsVoice publicerar Wiklunds öppna brev till Stefan Löfven.

Brevet

Jag heter Mikael Wiklund och är en ganska vanlig egenföretagare som driver redovisningsbyrå med 30 anställda där vi hjälper ca 1000 företag med deras skatter och bokföring.

Jag har i hela mitt liv varit stolt och tacksam över att vara svensk, vi bor i ett världens bästa länder som har varit föregångare inom hur ett rättvist demokratisk samhälle ska fungera. I stort sett hela mitt vuxna liv har jag tillbringat med att förklara för personer med invandrarbakgrund varför vårt system fungerar som det gör och varför det är viktigt att betala skatt. Jag har följt personer som startat med noll kronor och byggt upp ett företag, ibland två och i vissa fall stora koncerner med flera hundra miljoner i omsättning och hundratals anställda.

Men nu skäms jag över att se hur denna regering och dess finansminister behandlar dessa personer och alla de svenska företagen med deras anställda.

Under loppet av ett par veckor får i stort att alla dessa människor se sina livsverk smulas sönder framför deras ögon. De tvingas säga upp sina anställda och se hur allt bara ramlar. De har utöver anställdas löner, lån, leasingar, hyror, m.m som ska betalas och ni vill ge dom mer skulder i form av anstånd, nödlån, ALMI-lån och gud vet vad. Men det är lån lån lån. Som ska betalas tillbaka. Hur ska man betala tillbaka något när intäkterna har sjunkit med 80-90% och man inte har en aning om när det ska vända.

ArcanumSkolan 2024

Vi har tillbringat veckor med att försöka lugna, hjälpa och ge råd. Jag har sagt till alla att det måste komma mer stöd. Regeringen kan inte vara så här kortsiktig. När din finansminister sedan går ut med ett nytt krispaket som återigen bara innehåller LÅN och följer upp med att i intervjun säga ”vi kan inte hjälpa företagen med löner, hyror eller andra kostnader” så är faktiskt droppen nådd.

Jag kan inte sitta och ge råd att de ska låna mera utan en plan. Och tack vare er politik så går det inte att göra en plan. Mitt råd måste i de flesta fall bli att de säger upp personalen och lägger ner eller om möjligt bara betalar de fasta kostnader en period för att se vad som händer. Men det är inte alla som kan det, de kommer att tvingas i konkurs med långtgående personliga konsekvenser.

Ni måste väl ändå förstå att detta kommer att kosta staten hundratals miljarder när recessionen väl slår till på allvar, en arbetslöshet på en sådär 30-40%, konkurser som står som spön backen, tusentals människor som kommer att blir deprimerade, utbrända, få hjärtattacker, begå självmord och belasta sjukvården än mer.

Det kostar inte staten någonting att ge företagen stöd. Varje krona som skulle ges i stöd sparar in framtida kostnader tiofalt. Vilket i stort sett alla EU-länder verkar ha förstått utom Sverige – vi är sämst i klassen.

Så i snart 30 år har jag sålt in den svenska solidariska modellen, där man betalar skatt för att bidra till ett samhälle som tar hand om alla, till varenda nysvensk företagare som jag träffat och alla andra företagare med för den delen. Jag har på många sätt känt det som om jag varit anställd av staten för att hjälpa dessa företagare till rätta och förstå vårt demokratiska samhälle och grunderna som det är byggt på.

Men vad ska jag säga till dom nu? Att de ska låna pengar för att förmodligen sitta i en ännu värre situation om ett par månader där de verkligen riskerar att förlorat allt, även sitt privata boende och alla sina besparingar.

Ni har gjort mig till en lögnare och nu bevisar ni dagligen att jag sålt en lögn i 30 år. Och ni har gjort Sverige sämst i klassen. Jag tycker inte om att känna mig som en lögnare och jag förstår inte varför Sverige har blivit sämst i klassen.

Jag har många gånger förklarat varför jag inte hjälper till med skatteplaneringslösningar via nåt brevlådeföretag i Luxemburg, Cypern eller nåt annat kreativt land. Därför att det är omoraliskt och i många fall olagligt.

Men nu säger jag upp mig.

Om ni inte inom några dagar kommer med ett faktiskt STÖD-paket och hjälper dessa tusentals företagare och deras ännu fler anställda så de slipper förlora allt så kommer jag att ägna resten av mitt liv till rådgivning som bygger på era principer.

  • Ta hand om dig själv, för staten gör det inte.
  • Undvik att anställa om det går, använd hyrföretag och gå runt LAS, det är du som får ta hela smällen annars.
  • Minimera dina skattekostnader till varje pris för du behöver reserver när nästa kris kommer – för du får ingen hjälp.

Snälla snälla vakna nu! Innan det är försent. Ta beslut om stöd eller avgå. Ni övriga politiker brukar säga att Jimmy Åkesson inte står för mitt Sverige.

Stefan, ni står heller inte för mitt Sverige och jag skäms å era vägnar.

Signerat: Mikael Wiklund

Brevet har tidigare publicerats i Fplus

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq