Företagarens öppna brev till Löfven: “Ni har gjort Sverige sämst i klassen”

6
7755
Stefan Löfven. Foto: Bengt Nyman. Licens: Flickr.com
Stefan Löfven. Foto: Bengt Nyman. Licens: CC BY 2.0, Flickr.com

Mikael Wiklund driver en redovisningsbyrå. Han anser att Regeringen inte hanterar konsekvenserna av coronakrisen på ett bra sätt för de svenska företagarna. NewsVoice publicerar Wiklunds öppna brev till Stefan Löfven.

Brevet

Jag heter Mikael Wiklund och är en ganska vanlig egenföretagare som driver redovisningsbyrå med 30 anställda där vi hjälper ca 1000 företag med deras skatter och bokföring.

Jag har i hela mitt liv varit stolt och tacksam över att vara svensk, vi bor i ett världens bästa länder som har varit föregångare inom hur ett rättvist demokratisk samhälle ska fungera. I stort sett hela mitt vuxna liv har jag tillbringat med att förklara för personer med invandrarbakgrund varför vårt system fungerar som det gör och varför det är viktigt att betala skatt. Jag har följt personer som startat med noll kronor och byggt upp ett företag, ibland två och i vissa fall stora koncerner med flera hundra miljoner i omsättning och hundratals anställda.

Men nu skäms jag över att se hur denna regering och dess finansminister behandlar dessa personer och alla de svenska företagen med deras anställda.

Under loppet av ett par veckor får i stort att alla dessa människor se sina livsverk smulas sönder framför deras ögon. De tvingas säga upp sina anställda och se hur allt bara ramlar. De har utöver anställdas löner, lån, leasingar, hyror, m.m som ska betalas och ni vill ge dom mer skulder i form av anstånd, nödlån, ALMI-lån och gud vet vad. Men det är lån lån lån. Som ska betalas tillbaka. Hur ska man betala tillbaka något när intäkterna har sjunkit med 80-90% och man inte har en aning om när det ska vända.

Vi har tillbringat veckor med att försöka lugna, hjälpa och ge råd. Jag har sagt till alla att det måste komma mer stöd. Regeringen kan inte vara så här kortsiktig. När din finansminister sedan går ut med ett nytt krispaket som återigen bara innehåller LÅN och följer upp med att i intervjun säga ”vi kan inte hjälpa företagen med löner, hyror eller andra kostnader” så är faktiskt droppen nådd.

Jag kan inte sitta och ge råd att de ska låna mera utan en plan. Och tack vare er politik så går det inte att göra en plan. Mitt råd måste i de flesta fall bli att de säger upp personalen och lägger ner eller om möjligt bara betalar de fasta kostnader en period för att se vad som händer. Men det är inte alla som kan det, de kommer att tvingas i konkurs med långtgående personliga konsekvenser.

Ni måste väl ändå förstå att detta kommer att kosta staten hundratals miljarder när recessionen väl slår till på allvar, en arbetslöshet på en sådär 30-40%, konkurser som står som spön backen, tusentals människor som kommer att blir deprimerade, utbrända, få hjärtattacker, begå självmord och belasta sjukvården än mer.

Det kostar inte staten någonting att ge företagen stöd. Varje krona som skulle ges i stöd sparar in framtida kostnader tiofalt. Vilket i stort sett alla EU-länder verkar ha förstått utom Sverige – vi är sämst i klassen.

Så i snart 30 år har jag sålt in den svenska solidariska modellen, där man betalar skatt för att bidra till ett samhälle som tar hand om alla, till varenda nysvensk företagare som jag träffat och alla andra företagare med för den delen. Jag har på många sätt känt det som om jag varit anställd av staten för att hjälpa dessa företagare till rätta och förstå vårt demokratiska samhälle och grunderna som det är byggt på.

Men vad ska jag säga till dom nu? Att de ska låna pengar för att förmodligen sitta i en ännu värre situation om ett par månader där de verkligen riskerar att förlorat allt, även sitt privata boende och alla sina besparingar.

Ni har gjort mig till en lögnare och nu bevisar ni dagligen att jag sålt en lögn i 30 år. Och ni har gjort Sverige sämst i klassen. Jag tycker inte om att känna mig som en lögnare och jag förstår inte varför Sverige har blivit sämst i klassen.

Jag har många gånger förklarat varför jag inte hjälper till med skatteplaneringslösningar via nåt brevlådeföretag i Luxemburg, Cypern eller nåt annat kreativt land. Därför att det är omoraliskt och i många fall olagligt.

Men nu säger jag upp mig.

Om ni inte inom några dagar kommer med ett faktiskt STÖD-paket och hjälper dessa tusentals företagare och deras ännu fler anställda så de slipper förlora allt så kommer jag att ägna resten av mitt liv till rådgivning som bygger på era principer.

  • Ta hand om dig själv, för staten gör det inte.
  • Undvik att anställa om det går, använd hyrföretag och gå runt LAS, det är du som får ta hela smällen annars.
  • Minimera dina skattekostnader till varje pris för du behöver reserver när nästa kris kommer – för du får ingen hjälp.

Snälla snälla vakna nu! Innan det är försent. Ta beslut om stöd eller avgå. Ni övriga politiker brukar säga att Jimmy Åkesson inte står för mitt Sverige.

Stefan, ni står heller inte för mitt Sverige och jag skäms å era vägnar.

Signerat: Mikael Wiklund

Brevet har tidigare publicerats i Fplus


Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
  • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Se reglerna.
  • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd.
Prenumerera
Notify of
guest
6 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Åke i Sörmland
Åke i Sörmland
Gäst
25 mars 2020 kl 10:56

Sanna färger på flaggan Lövet! Ränta krisen?

Åke i Sörmland
Åke i Sörmland
Gäst
Reply to  Åke i Sörmland
25 mars 2020 kl 20:43

corr.: Ränta på krisen?

Tege Tornvall
Tege Tornvall
Gäst
25 mars 2020 kl 11:21

Regeringen kanske skulle börja lyssna på de få S-sympatisörer som driver egna företag. Nyss var tidigare S-ministern Björn Rosengren kritisk i Dagens Industri. Men regeringen tycks bara kunna stava till Storföretag och Kollektivavtal via facket. I storföretag arbetar stora, lätthanterliga Grupper med kollektivavtal. Privata initiativ och företag är mycket svårare att begripa sig på – och ett hot mot den “affärsmodell” som S följer men inte officiellt står för: att ha tillräckligt många som inte själva klarar sina liv utan måste lita till pappa (S)taten.

Samuel af UgglasD
Samuel af Ugglas(@samuelafugglas)
25 mars 2020 kl 21:12

”Ni har gjort Sverige sämst i klassen”
Det är ”pay back time” socialister. Ni har under 88 års tid plundrat svenska folket på tillgångar, själ och väsen.
Löfven med svenskflagga på kavajen och i bakgrunden svenska flaggor.
Snacka om att vara vulgär.
Arma land

Sanos
Sanos
Gäst
26 mars 2020 kl 11:55

Gratulerar Mikael, du har till sist vaknat upp. Själv vaknade jag upp inför valet 2006 och insåg då att om psykopaten reinfelt blev statsminister så kommer det att gå väldigt illa för landet och jag hade rätt.

Conny Kreutz
Conny Kreutz
Gäst
28 mars 2020 kl 04:21

Mikael Wiklund och Ni alla andra här med inlägg
Dom fd internationell flyttgubbe, 30 år, upplever jag Er…Ni har aldrig varit Svenskar..Ni är bara i skäl å hjärna stora kapitalismens förespråkare…
Reinfeldt sa en gång; “jag hatar alla ismer” och företrädde den största kapitalismen någonsin i Sverige
Mvh Conny Kreutz