Coronakrisen: Spanien stänger alla hotell – alla måste åka hem

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 20 mars 2020
- NewsVoice redaktion
Torrent de Pareis på norra Mallorca. Foto: Tommy Rau. Licens: Pixabay.com

RESOR. Alla svenska, danska och norska familjemedlemmar till inlagda patienter i Spanien uppmanas idag att resa hem. Det meddelar idag SOS International i ett pressmeddelande.

Den spanska regeringen har beslutat att alla hotell, vandrarhem, B&B:s, ska stängas. Gästerna kommer att bli ombedda att lämna hotellen de kommande dagarna.

NewsVoice har fått in vittnesmål som berättar att poliser och polishelikoptrar övervakar stora områden i Spanien för att se till att folk stannar i karantän och de som bryter mot karantän få dryga böter. I Frankrike sker samma utveckling. Där har 100,000 soldater utkommenderats för att kontrollera människors rörelser.

De som lämnar sin bostäder måste kunna uppvisa kvitton för att bevisa att de inhandlat mat eller mediciner, vilket är tillåtet.

SOS International:

ArcanumSkolan 2024

“Vi uppmanar alla anhöriga, som är sjukledsagare till inlagda patienter, att resa hem så fort som möjligt. Vi kan dessvärre inte hjälpa till med att hitta lediga hotell i den situation som råder nu”, säger Karin Tranberg, divisionsdirektör på SOS International.

Organisationen får logistiska problem i och med att färdigbehandlade patienter skrivs ut från spanska sjukhus eftersom det inte är möjligt att placera utskrivna patienter på hotell fram till tiden för hemtransport.

“Det ser ut som om de spanska sjukhusen inte kommer att erbjuda sig att behålla färdigbehandlade patienter”, säger Karin Tranberg och understryker att hemtransporterna av sjuka och skadade redan är hårt belastade på grund av Coronakrisen.

“Vi gör naturligtvis allt vad vi överhuvudtaget kan för att hjälpa patienter hem. Det kommer att bli nödvändigt att använda ambulansflyg i stället för reguljärflyg, vilket gör hemtransporterna mycket dyrare än vanligt. Men vi måste använda alla medel som står till buds för att få nordiska patienter hem i gott skick”, säger Karin Tranberg.

Text: NewsVoice | Källa: SOS International | Bild: Torrent de Pareis på norra Mallorca. Foto: Tommy Rau. Licens: Pixabay.com


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *