Coronastrategin: Hela Sverige ska smittas långsamt naturligt

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 15 mars 2020
- Torbjörn Sassersson red.
Annika Linde, Anders Tegnell och Karin Tegmark Wisell. Pressfoton från Folkhälsomyndigheten
Annika Linde, Anders Tegnell och Karin Tegmark Wisell. Pressfoton från Folkhälsomyndigheten
Annika Linde, Anders Tegnell och Karin Tegmark Wisell. Pressfoton från Folkhälsomyndigheten

ANALYS & DEBATT. Igår kväll gick svenska UD ut med en avrådan från resor till alla länder. Personer på Arlanda säger att nästan alla flygningar verkar ställas in. Nu stängs Sverige och Folkhälsomyndighetens coronastrategi är att hela Sverige ska smittas långsamt. “Det bästa är att släppa infektionen för det nya coronaviruset lös bland barn och friska vuxna, säger Annika Linde till DN.” Anders Tegnell och Karin Tegmark Wisell håller inte med.

Text och kommentar: Torbjörn Sassersson, #Covid19Sverige | Källor: TT, DN, Expressen

Annika Linde som var statsepidemiolog 2005-2013, sa i en intervju för TT att:

Annika Linde - Pressfoto
Annika Linde – Pressfoto

”Folkhälsomyndigheten har valt den strategi som kanske långsiktigt är mest hållbar”

“Jag uppfattar att strategin från Folkhälsomyndigheten är att vi ska uppnå flockimmunitet, att så många som möjligt ska smittas och därmed bli immuna, utan att bli svårt sjuka. Det gäller dock att sträcka ut infektionsförloppet och kapa toppen på antalet som blir sjuka samtidigt, för att underlätta vårdens arbete”, säger Annika Linde till TT.

Flockimmunitet betyder att om en tillräckligt stor andel av befolkningen (normalt sex av tio) är immuna mot ett virus genom vaccin eller smitta, avtar smittspridningen spontant.

Kritiker nr 1

Karin Tegmark Wisell som är avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, dementerade denna strategi på SR (“Godmorgon, världen”):

“Nej, målet nu är att bromsa smittan till alla pris. Sen har hon ju helt rätt i att får vi en flockimmunitet bland dem i samhället som tål den här sjukdomen på ett bra sätt så kommer det också skydda de äldre. Men det är inte vår avsikt just nu. Nu är det att se till att inte sprida smittan vidare.”

NewsVoice kommentar: Exakt, det är inte myndighetens “avsikt just nu”. Just nu är deras avsikt att i fas 1 bromsa spridningen för att i fas 2 tillåta folkimmuniteten utvecklas organiskt genom att hela befolkningen långsamt smittas, enligt Lindes idé.

Kritiker nr 2

Statsepidemiolog Anders Tegnell säger till Expressen att strategin med att skapa flockimmunitet ”delvis” stämmer.

Anders Tegnell - Pressfoto: Folkhälsomyndigheten
Anders Tegnell – Pressfoto: Folkhälsomyndigheten

“Delvis är det rätt, problemet är att vi inte riktigt vet hur flockimmunitet ser ut för den här sjukdomen än, för det är lite oklart. Vi har inga bra data på det än för man har inte gjort den typen av studier man behöver göra. Så vårt huvudsyfte nu det är att få smittspridningen att gå så långsamt som möjligt, och förstås på sikt få någon slags immunitet i samhället som gör att den inte kan spridas så snabbt i framtiden.”

Expressen frågar: “Men är det er strategi att folk ska smittas och bygga upp en immunitet för att skydda de svaga?”

“Nej, inte i grunden, utan grunden i vår strategi är att försöka få smittan att gå så långsamt som möjligt. Vi vet inte riktigt hur en flockimmunitet skulle se ut för den här typen av sjukdom, så det blir väldigt konstigt att säga att det är det som är strategin när vi inte vet vad målet är. Men vi vet vad målet är för att minska smittspridning och vi vet hur vi ska åstadkomma det. Det handlar om att alla stannar hemma när de är sjuka. Det är grundbulten.”

NewsVoice kommentar

Tegnell säger egentligen inte heller emot Annika Lindes påstående och han håller även med Linde om att flockimmunitet är bra. Återigen handlar det om att fas 1 måste göras innan fas 2. Annika Linde beskriver målet med fas 2 och Tegnell/Wisell diskuterar fas 1.

Slutsats: Folkhälsomyndighetens coronastrategi är att hela Sverige ska smittas långsamt, vilket är normalt för alla influensor och inga vacciner varken kan eller behöver rädda oss.

För drygt 10 år sedan under svininfluensaepidemin (2008-2009) var uppfattningen att flockimmunitet är ett tillstånd som endast kunde uppnås med massvaccinering. Alla som inte ville vaccinera sig gick den naturliga vägen dvs de accepterade att bli smittade och sedan blev de naturligt immuniserade genom smittan. Debatten var hårt dömande mot alla som var emot vaccinet från Glaxo.

Idag är Folkhälsomyndighetens strategi, enligt fd statsepidemiolog 2005-2013 och pensionerade Annika Linde, att låta svenska folket immuniseras naturligt, helt utan vaccin.

Folkhälsomyndigheten har alltså valt att vända kappan helt mot argumentationen 2009. Det betyder dock inte att myndigheten inte kommer att köpa in vaccin mot Covid-19 för mångmiljardbelopp.

Det är även anmärkningsvärt att konstatera att ytterligare en person inom etablissemanget först efter pension vågar och/eller kan tala sanning.

Text: Torbjörn Sassersson

Svenska coronastrategin: Smittspridningen med och utan åtgärder.
Svenska coronastrategin: Smittspridningen med och utan åtgärder.


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Hittat på nätet:

  Unherd.com: “Will Britain end up following the Swedes?”

  “The Swedes have shocked the world with their fatalistic approach to Covid-19. In theory, the Brits have resoundingly rejected it and opted for the opposite approach of active and indefinite suppression. But the bounds of the possible aren’t ultimately decided by politicians, rather by ordinary people: as voter support for the policy, the Government, the Conservative Party and Boris Johnson himself all begin to slide downwards in coming months, we may end up closer to the Swedish approach than anyone now wants to admit. Johan Giesecke may yet have the last laugh.”

  “Allowing individual citizens to use common sense when interpreting advice is the basis of the Swedish approach.”

  “Perhaps the most important difference between the UK and Sweden regards the level of infection (and by extension deaths) we are theoretically prepared to tolerate going forward. The Swedes openly expect the virus to gradually pass through the population until “collective immunity” is achieved…”

  https://unherd.com/2020/05/britain-might-end-up-following-the-swedes-lead/

 • kanske är det något annat det hela handlar om? Något som ingen hittills har tänkt på eller ens
  kunnat föreställa sig?

 • Om man nu inte kan bli immun mot detta (man-made?!!) virus, som jag läste någonstans nyligen, utan kan bli sjuk om och om igen – då fungerar ju inte flockimmunitet. Detta har redan orsakat kaos inte bara för sjuk’vården’ utan för samhället i stort. I UK ska man rekommendera alla över 70 att självisolera sej i minst fyra månader!! Det kommer bl.a. att stjälpa praktiskt taget alla patient-stödgrupper och andra välgörenhets-organisationer. De som arbetar (gratis!) i den sektorn är ju ofta över 70! — Och – nu kanske de som skrattat glatt åt dem som köpt på sej toa-rullar för flera månader kan hålla sej för skratt…

 • Korona = Corona; enligt SAOL betyder det “strålglans”. Används ofta i begreppet “solens korona”, kanske det mest naturligt strålande fenomen vi känner.
  Vad har fått någon eller några, att kalla detta nya virus för ett så, tja vad ska jag säga, ett så ståtligt namn, rent av majestätiskt, på något så simpelt som en ny version av den gamla bekantingen SARS, som vi ju oroades över 2002/2003. Då, när äntligen Irakkriget2.0 brakade löst, efter en lång och plågsam tidsutdräkt för många neocons på Ostkusten. Sen gick det snabbt och legärt och strax var Missionen Accomplished!
  Fast då var 9/11-krigen fräscht stoff. Det är det inte längre. Krig på krig, död, elände och migrationsströmmar, den ena efter den andra. Dessutom ytterligare en farlig viruspandemi, då 2008, när för säkerhets skull världsekonomin också briserade stort. Och inte har det blivit bättre med åren, snarare värre.
  Vi får hålla tillgodo med Folkhälsomyndigheten och deras råd och anvisningar, även om det har spretat ordentligt om bästa strategi att följa.
  På SR P1 i morse hörde jag något nytt, nämligen att i Kina har det nu sprungit fram konspirationshypoteser om att det är amerikaner, som kan tänkas ligga bakom virusutbrottet. I höstas var tydligen Wuhan värd för något slag av militär tävling, där även amerikanska soldater deltog. Då passade dom på att sprida ut viruset, antar kineserna. Tja, vi får se. Fast mycket elakheter frodas som bekant, nu som då. Tänker på “spanska sjukan”, mycket dödlig, som härjade från 1918 och några år framåt. Namnet Spanska Sjukan implicerar att den startade i Spanien (även om “engelska sjukan” var ett alternativt namn). Nix, viruset startade på amerikanska militärförläggningar i mellanvästern, Kansas alternativt Colorado, efter det att USA gick med i första världskriget från april 1917 på Ententens sida. Soldaterna tog sedan med sig sjukdomen till Europa dit många förflyttades till. Spanien blev ofrivilligt syndabock.

 • @Per låt dig inte luras.
  Dessa myndighetspersoner är och förblir psykopater de bryr sig inte om oss, de bryr sig bara om dem som bestämmer deras vinster, deras löner.
  Dessa människor har fått höra att något stort är på gång, de har varit på möten de förstår de vet?
  Så vi myrorna börjar bli oförsiktiga och vi går ut och pratar och pussas och äter med fingrarna på MacDonalds för vi ska smittas långsamt skapa “immunitet” deras guldkalv.
  På denna myt har de byggt gigantiska globalistiska vaccinfabriker till ingen nytta alls, vi ska ju skapa en långsam immunitet som kommer hålla?

  Det är inte Gud som talar här det är hans motsats glöm inte det.
  Nästa vecka eller månad så får vi myrorna vårt straff för att vi trodde på “immuniteten” dödsfallen eskalerar. Ser de någon hosta ta in han och ge han underverket – vaccin, viralmedel eller annat bot och hoppsan dödsfallen ökar, de eskalerar liksom de nya fallen.

  Nu ni dumma myror måste vi tvångsvaccinera er all och ingen kommer undan, har du äggallergi tyvärr vi kan inte låta dig bli sjuk i detta fantastiska virus vi skapat ett vaccin mot. Det var du som tvingade oss till detta du dum dumma varelse som förgiftar oss alla.
  Tänk va fort vi glömmer vilka vi har att göra med.

  • Nu är vi på MSM det finns inga alternativ någonstans eller, jo visst finns det några som ser igenom drapperierna eller som ser med andra ögon.
   Men ändå, alla skriker samma visa vi har virussjuka det är coronavirus nu. Men vem fan döpte den till C.O.V.I.D-19 och varför?
   https://www.youtube.com/watch?v=v1YHh3kxGr0

 • [Denna kommentar nedan har förts in i min artikel ovan]

  För drygt 10 år sedan under svininfluensaepidemin (2008-2009) var uppfattningen att flockimmunitet ett tillstånd som endast kunde uppnås med massvaccinering. Alla som inte ville vaccinera gick den naturliga vägen dvs att acceptera att bli smittad och sedan bli naturligt immuniserad genom smittan. Debatten var hårt dömande mot alla som var emot vaccinet från Glaxo.

  Idag är Folkhälsomyndighetens strategi enligt fd statsepidemiolog 2005-2013 och pensionerade Annika Linde att Folkhälsomyndighetens strategi är att låta svenska folket immuniseras naturligt, helt utan vaccin.

  Folkhälsomyndigheten har alltså valt att vända kappan helt mot argumentationen 2009. Det betyder dock inte att myndigheten inte kommer att köpa in vaccin mot Covid-19 för mångmiljardbelopp.

  Det är även anmärkningsvärt att konstatera att ytterligare en person inom etablissemanget först efter pension vågar och/eller kan tala sanning.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *