Världen stänger ner och begränsar verksamheten i två veckor – Pandemin 2020

NewsVoice är en nättidning som startade 2011. Syftet är att publicera oberoende nyheter, debattartiklar och kommentarer samt analyser.
publicerad 16 mars 2020
- NewsVoice redaktion
Öde gata i USA. Foto: Friedhelm Brandenburg.Licens: Pixabay.com

NOTERAT. Det är som hämtat från en biofilm om en global katastrof. Mänskliga aktiviteter stängs ner eller begränsas kraftigt. En del menar att det handlar om ett experiment, en global “social engineering” med hjälp av snuva. De flesta anser att det handlar om ett mycket dödligt virus. Drygt 7200 människor har dött i hela världen, men det är långt kvar till svininfluensans 285,000 dödsoffer.

Senaste större nyheterna

I Frankrike förbjuds folk att promenera utomhus. Bara nödvändiga rörelser kommer att vara tillåtna. President Macron säger att armén kommer att hjälpa till att transportera sjuka (och döda).

“Vi är i krig – i ett sanitärt krig, utan en armé framför oss”, säger Emmanuel Macron i ett tal till nationen. De franska gränserna ska vara stängda i 15 dagar.

Aftonbladet skriver att USA-börsen handelsstoppades under 15 minuter efter att kursen störtdök med tio procent under måndagen. Det var det största raset på 33 år. Stockholmsbörsen föll 4,7 procent.

Alla ej nödvändiga resor till EU behöver stoppas i 30 dagar, uppmanar EU-kommissionen inför videotoppmöte för medlemsländernas ledare, skriver SvD. “Det här är en global storm”, varnar kommissionsordförande Ursula von der Leyen.

Ute i världen har 1000-tals svenskar strandsatts. En svensk på Kanarieöarna berättar att promenader endast är tillåtna till och från matbutik och apotek eller för att rasta hunden. Svenskar i Thailand tvingas kliva av avgående Norwegian-plan till Norden. Grekiska öar stänger ned alla sina städer och byar. Det enda som är öppet är apotek, vissa hotell, matbutiker och bensinstationer. Dessa restriktioner är nu vanliga runt om i Amerika, Afrika, Mellanöstern, Europa och Asien.

Corona deaths 15 mars 2020. Source: Worldometers.info
Corona deaths 15 mars 2020. Source: Worldometers.info

Den största nyheten från dagens presskonferens med president Trump var att den federala regeringen släpper nya direktiv för de kommande 15 dagarna för att mildra spridningen av coronaviruset. Amerikanerna uppmanas att undvika sammankomster större än 10 personer, begränsa resandet och försöka arbeta hemifrån där det är möjligt.

New York City borgmästare vill se en “krigstidsmentalitet” för att bekämpa viruset. Storstäder som New York och Los Angeles har stängts ner och blivit något som påminner om spökstäder. Barer, restauranger, teatrar och filmhus i New York och Los Angeles beordrades att stänga.

Flera länder i Syd- och Centralamerika stängde sina gränser i de senaste rörelserna runt om i världen för att bekämpa spridningen av coronavirus. Anders Tegnell vill varken räkna eller testa.

Den högt uppsatta muslimske ledaren Ayatollah Hashem Bathayi i Iran dör två dagar efter att ha testat positivt, medan antalet dödsfall toppar 850 i landet.

WHO uppmanar alla nationer att öka testningen av covid-19 för att begränsa spridningen av coronavirus. Statsepidemiolog Anders Tegnell vill varken räkna fall eller testa.

Kina utser landet som ledande aktör för att bekämpa smittan i världen med slogan “United as One”. Statskanalen China Central TV skriver att sedan COVID-19-epidemin utbröt har Kina vidtagit omfattande, ansträngande och grundliga åtgärder som nu visar resultat och att det internationella samfundet starkt uppskattar Kinas ansträngningar och därför är villigt att samarbeta med Kina för att övervinna svårigheter.

Sammanställning: Torbjörn Sassersson, NewsVoice (uppd. kl 22:51) | Bild överst i artikeln: Öde gata i USA. Foto: Friedhelm Brandenburg. Licens: Pixabay.com

Källor

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice