Annvi Gardberg sprider falska rykten om NewsVoice

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 7 april 2020
- Torbjörn Sassersson
Annvi Gardberg. Pressfoto: Marcus-Rosenlund för YLE. Torbjörn Sasserssson. Pressfoto: NewsVoice.se
Annvi Gardberg. Pressfoto: Marcus Rosenlund för YLE. Torbjörn Sassersson. Pressfoto: NewsVoice.se

REPLIK. Att vara prisad journalist borgar inte för god journalistik, som i fallet Annvi Gardberg som skriver för finska statskanalen Yle. Tyvärr är hennes artikel i Yle ytterligare ett exempel på hur statsmedia slarvar med källgranskning och god journalistik sed.

I det här fallet har Gardberg baserat sin text på svamlarna, Patrik Oksanen och Henrik Sundbom som är författare till mars-rapporten: “Informationspandemi – Desinformation i skuggan av coronakrisen” utgiven av tankesmedjan Fri Värld. Patrik Oksanen och Henrik Sundbom utmålas som experter på mediala påverkansoperationer. Deras problem?

De fantiserar ihop samband som inte finns och de ser påverkanskampanjer som inte existerar. Herrarna behagar inte ens kontakta de parter som de pekar ut, som tex NewsVoice, som nämns hela sex gånger i rapporten.

Vad som är särskilt graverande för Oksanen och Sundbom är att om de haft de underrättelsekällor som de ger sken av att ha, hade de inte skrivit som de gör. Jag hör från mina egna kontakter att dessa personer som skriver om säkerhetspolitik ofta inte har på fötterna och när de saknar information fantiserar de ihop sina egna slutsatser.

Annvi Gardberg kopierar andras åsikter

Samma beteende uppvisar Annvi Gardberg som inte heller kontaktar undertecknad för att ställa kontrollfrågor eller för att låta oss kommentera innan hon publicerar. Beteendet är beklagligt och även skadligt eftersom det skapar splittring och misstänksamhet i samhället mitt under en pågående kris, när sammanhållning och förtroende mellan människor är viktigt att stärka.

ArcanumSkolan 2024
Patrik Oksanen och Henrik Sundbom. Pressfoton: Fri Värld
Patrik Oksanen och Henrik Sundbom. Pressfoton: Fri Värld

Man kan till och med säga att individer som Annvi Gardberg, Patrik Oksanen och Henrik Sundbom lever på att utnyttja ett samhälle i ett svagt läge för att vinna egna viktighetspoäng, för att försöka dra uppmärksamhet till sig själva och visa sig duktiga inför sina kollegor.

Förmodligen har herrarna ambitioner att göra tankebubblan Fri Värld till sitt eget Atlantic Counsil, en storebrorsmedja i Washington. Ordförande i Fri Värld är ingen annan än Gunnar Hökmark som agerar som en PR-konsult för NATO, Washingtons förlängda arm in i Europeisk säkerhetspolitik.

Så här “ekar” Annvi Gardberg Oskanens och Sundboms uppfattningar i sin artikel i Yle. Hon väljer att fokusera på kolloidalt silver och att silvertillverkarna Anders Sultan och Michael Zazzio lyfter fram silverprodukter såsom verksamma mot coronavirus. Sundbom fokuserar på tröttsamma påståenden om konspirationsteorier.

Enligt Sundbom har männen bakom företaget Ion Silver en politisk agenda. Anders Sultan och Michael Zazzio modererar de största grupperna om kolloidalt silver, men de medverkar också i konspirationsteoretiska alternativmedier som Vaken.se, Newsvoice och Nya Dagbladet.”

“Både Ryssland och Kina utnyttjar enligt Sundblom coronapandemin för att sprida konspirationsteorier på sociala medier, och de här vandrar vidare i nätmedier i Sverige.

De ovan nämnda alternativmedierna sprider rysk desinformation, och den ryska synen på geopolitik. De har generellt en positivare inställning till den ryska regimen och president Putin än man i Sverige hittar i några andra nationella medier, säger Sundbom.”

“Alternativmedicinen tycks ha blivit en inkörsport till en antietablissemangsagenda, som leder människor till högerpopulism. Hela den här synen på vård och vaccin som någonting som inte är att lita på, den grundar sig ju i en djupt rotad skepsis mot etablissemanget och en upplevelse av att man har genomskådat en stor konspiration. Vi kan se en stor överlappning mellan de alternativmedicinska kretsarna och högerpopulistiska medier och grupperingar på internet, säger Sundbom.”

“Han ser att auktoritära rörelser i olika länder världen över sprider både konspirationsteorier och alternativmedicinska råd om hur man skyddar sig för eller behandlar sig mot coronaviruset.”

“I artiklar på sajterna Nya Dagbladet, Vaken.se och Newsvoice används företaget Ion Silver som källa. Nya Dagbladet och Newsvoice har båda intervjuat Michael Zazzio och publicerat artiklar av honom. De här sajterna har en främlingsfientlig profil och propagerar aktivt mot vacciner och mot läkemedelsindustrin.

NewsVoice kommentar

Den här typen av felaktig påståenden om NewsVoice har genom åren ältats några gånger av dåliga journalister som mest sysslar med att apa efter vad någon annan policyskribent redan tidigare påstått. Det går runt i ekokamrarna och genom cirkelresonemang byggs skenbilder upp. Det påminner mycket om ryktesspridning på en skolgård i högstadiet.

För att vara tydlig. NewsVoice är inte ett konspiratoriskt alternativmedia och vi sprider inte rysk desinformation. Däremot återger vi ibland vad Russia Today (RT) skriver om Sverige och Väst. RT har för övrigt utvecklats till att bli en intressant kanal för mängder med västerländska journalister, militärer och experter som tystats ned av Västs medier. RT upprätthåller ett oberoende och de frihetsgrader som likriktade medier i Väst inte längre tillåter.

Annvi Gardberg påstår att NewsVoice använder företaget Ion silver som källa. Det är inte sant. Vi har använt personen Michaels Zazzios som källa till hans egna coronaprognoser, vilka visat sig stämma i hög grad.

I övrigt är NewsVoice inte främlingsfientlig. Tvärtom publicerar vi gärna migranters perspektiv på Sverige och de demografiska förändringar som sker, ofta i debattformat. Dessa migranter uppvisar en variation av åsikter som en smal svensk åsiktskorridor har svårt att hantera. Migranternas åsikter passar ofta inte alls in i svenska debattens finrum. De stör, helt enkelt.

Som debattör och grundare av NewsVoice har jag många gånger framfört att jag tror på ett mångkulturellt samhälle, men det handlar inte om samma huvudlösa mångkultur som det svenska etablissemanget försöker pracka på både svenskar och migranter, där alla parter blir lidande.

Jag kommenterar Oksanens och Sundboms påståenden i en separat replik.

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • “Att vara prisad journalist borgar inte för god journalistik”
  Att vara prisad journalist borgar snarare för att man är en propagandajournalist.

 • @Lars
  Jo. Men är det verkligen “skrämmande”? “Kvaliteten” CIA tycks betala för, är ju faktiskt anmärkningsvärt låg. Det måste finnas journalister som är i närheten av ex. Vladimir Pozner i förmåga. Det vore mindre skrattretande.

  Förmodligen tror CIA att de behöver psykopati eller hållhakar, inte kvalitet, innan de köper journalister. Annars riskerar de förmodligen en Udo Ulfkotte.

  Oksanen kan har torskat i CIA:s eller Maxwells nät, eller liknande. Han kan givetvis också vara en psykopat, som njuter när barn av andra etniciteter/raser slits i bitar, i de olagliga terrorkrig som han och annnan medialort vurmar för repetitivt, under beteckningarna “insatser” och “missioner”?

  Blev han retad av andra barn som liten? Ger han igen på de andra barnen nu? Inte omöjligt.

  Visserligen är numera fascismens terror mot suveräna stater, inkl. statskupper mot demokratier, i princip i öppen dager. Väldigt få luras av Nato-lögnerna. De flesta vet att det rör sig om finanskapitalets kontrollvilja över olika naturtillgångar, ex. geopolitik, expandera Israel, olja eller litium, samt att få sälja vapensystem via korrumperad politikeradel.

  De som fortfarande tror på “godhetens axelmakter”, eller distraherar sig med ytligheter för att undvika ämnet, innan de går och röstar för fortsatta krigsförbrytelser, är givetvis ytterst ansvariga, inte bara Oksanen som lurar en handfull idioter, men även för att Domedagsklockan nu står på 100 sekunder till midnatt.

  Det är för mig tydligt att Oksanen arbetar åt främmande makt, inte i Sveriges intresse av neutralitet, alliansfrihet och god beredskap. Att inte några patriotiska svenska militärer fimpar uppenbara folkförrädare/landsförrädare är ett stort djävla mysterium för mig. Det är tragiskt. Bisarrt.

  Det var INTE Olof Palme som nedrustade Sverige och gjorde om Sverige till en bananrepublik inom EU. Ni vet alla vilka det var, samt hur de arbetar, och jag tror att ni läser detta.

 • @stigrydmark
  Att Gardberg inte vill lyckats genomskåda rysshetsens ursprung kan ev. komma av det som Udo Ulfkotte har avslöjat i sin bok “Gekaufte Journalisten”. De har smörjts och njuter av det. Han finns i fantastiska intervjuer på tyska och engelska. KenFM har gjort en utmärkt sådan på tyska.

  @Harriet Larsson
  De är inte enbart presstituerade genom skattsedeln. De fuskar sannolikt med hur många utgåvor som faktiskt köps. De har säkert folk som har i uppdrag att köpa osålda exemplar för att de ska få presstöd, för tänk på saken! När såg du senast någon som tog i den krigshetsande dyngan i tidningshyllorna? Visst är det ovanligt. Känner du ens någon som betalar för deras skit bakom betalväggar?

  @Mayne Sundewall Hopkins
  Bra betalt och smörjmedel från CIA hjälper nog till att öka på krigshets och folkförräderi. Det är nog limousiner, lyxhotell, kaviar och champagne, där borta i USA, i alla fall tills de har startat tredje världskriget. Då kommer svinen sannolikt få dingla likt många nassar fick dingla i Nürnberg. De är ju gravt medansvariga för att folket röstar på krigshets och konfliktskapare.

 • Patrik Oksanen, NATO:s propagandamegafon i Sverige, är en synnerligen obehaglig figur. Jag lyssnade på en telefonintervju med honom där den utfrågade journalisten, utan Oksanens vetskap, hade spelat in samtalet. Det var pinsamt. Han hade noll faktakoll trots att frågorna rörde hans eget specialområde.

 • Att inte dessa hjärntvättade/köpta ‘journalister’ tröttnar på sina ständigt pågående drev – mot sådant som rör friheten att välja det vi vill läsa om, den kost vi föredrar och de naturliga medel vi använder för att må bra etc… Gammelmedia har ännu en gång ‘skitit i det blå skåpet’!!

 • De fina journalisterna, som inte är “swish horor”, utan “skattehoror”, gör nu allt för att svärta ner framgångsrika alternativa medier. Deras förhoppning är pluspoäng och skjuts i karriären. Allt som avviker från den politiska elitens korrekthet måste då förlöjligas, förringas och gärna förnedras. Nu har deras mantra om mångfald, fått en bumerangeffekt, enfalden (som de prånglat på oss som inte håller med) har nu slagit tillbaka på dem själva.

 • Det är ju anmärkningsvärt att Gardberg inte lyckats genomskåda speciellt Oksanen, som väl närmast ses som en pajas i Sverige.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *