Dags att byta till sommardäck – Det är säkrare och billigare

publicerad 15 april 2020
- Extern skribent
Dags att byta till sommardäck. Foto: Aubrey Rose Odom. Licens: Unsplash.com
Dags att byta till sommardäck. Foto: Aubrey Rose Odom. Licens: Unsplash.com
Dags att byta till sommardäck. Foto: Aubrey Rose Odom. Licens: Unsplash.com

TEKNIK. Brukar du köra med odubbade vinterdäck på sommaren? Det är visserligen  lagligt, men det är en dålig ide. Du får ett sämre grepp och därmed längre bromssträcka. Du riskerar okontrollerbara sladd och det kostar mer pengar.

Transportstyrelsen har på grund av coronakrisen i år beslutat om ett generellt undantag från reglerna om dubbdäck. Det betyder att datumet för när dubbdäcken senast ska bytas till odubbat skjuts upp med två veckor, från den 15 april till den 30 april 2020.

I praktiken bör du dock inte vänta med att byta till trafiksäkrare sommardäck eftersom det är trafikfarligt att köra med odubbade vinterdäck på sommaren. Vinterdäck utan dubbar ger dig längre bromssträcka. Så passa på redan nu att byta till sommardäck om det i den region, där du kör bil, inte längre är risk för vinterväglag dvs inte längre finns risk för väglag med snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen.

Är du osäker, kontrollera med polisen som avgör om det råder vinterväglag i den landsregion där du kör bil.

Idag bör du byta till sommardäck – Säkrare mot sladd och mer ekonomiskt

Hur var det nu med den där längre bromssträckan med odubbade vinterdäck? Statens väg- och transportforskningsinstitut har jämfört väggreppet mellan sommar- och vinterdäck vid sommarväglag. Institutets tester visar att bromssträckan för nya dubbfria vinterdäck är hela 15-20% längre på både torr och våt asfalt jämfört med nya sommardäck.

Testerna visar också att odubbade vinterdäck på sommarvägar inte är lika stabila vid undanmanövrar. Vid en hastighet på 70 km/h riskerar du att få en okontrollerad sladd. Dessutom slits vinterdäck 20% snabbare än sommardäck på vägbanor som är varmare än 15 grader C.

Ett normalt coronafritt år är förbjudet att köra med dubbade vinterdäck mellan den 15 april och 1 oktober om det inte är vinterväglag. Låt inte coronaviruset bestämma över din säkerhet och privatekonomi. Byt till sommardäck redan idag. Vi på Dieseltrim Bilverkstad Bromma kan byta dina däck och sedan förvara dem åt dig i vårt däckhotell.

Text: Dieseltrim Bilverkstad Bromma

Relaterat

  • Läs mer om bilar i NewsVoice

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq