Utmaningarna för Swedbanks nya VD

publicerad 6 april 2020
- Extern skribent
Bild: Man i kostym Foto Andrew Neel Licens: Unsplash
Swedbanks nya vd står inför utmaningar

Det har stormat runt de svenska bankerna det senaste året. Flera banker har granskats under lupp, styrelser har lösts upp och VD:ar har bytts ut. En av de drabbade bankerna är Swedbank. Under hösten tillträdde Swedbanks nya VD, Jens Henriksson, och han står inför en utmanande framtid.

Ingen kunde förutspå coronautbrottet som har drabbat hela världen. Börserna har fallit med 15-20 procent och kronan har försvagats ytterligare. Den mångåriga banken möter samtidigt konkurrens från nystartade svenska fintechbolag och de ska försöka bygga upp sitt rykte som en av Sveriges största banker.

Indirekt påverkan på kronan

Swedbanks aktie har åkt bergochdalbana på den svenska börsen. Det är framför allt de pågående finansutredningarna som har satt bankens aktie i gungning, men efter att den svenska utredningen avslutades har värdet sakta börjat att stiga igen.

Höstens stormar kan samtidigt ha påverkat mer än bankernas egna aktiepriser. Valutamarknaden styrs av flera faktorer och forex valutahandel påverkas av efterfrågan såväl som tillgång.

Om intresset för att investera i bankerna och i Sverige sjunker, har det en direkt effekt på valutavärdet. Riksbanken som sätter räntorna, har en bidragande effekt, liksom intresset från valutahandlare. Om en investerare handlar framgångsrikt med ett valutapar kommer andra att följa efter och värdet därmed påverkas.

ArcanumSkolan 2024

Den redan försvagade kronan har nu sjunkit ytterligare på grund av pandemin. Trots krispaket från den svenska regeringen står kronan fortfarande svag. För att avgöra värdet på en valuta ställs den mot en motvaluta som tex dollar eller euro. I augusti 2019 var båda som starkast på 17 år och de två världsvalutorna står fortsatt högt trots rådande omständigheter.

Swebanks nya vd godkänns av Finansinspektionen

För att en person ska få bli VD för en bank måste hen först prövas av Finansinspektionen. Detta är obligatoriskt och inte bara en formalitet. 2018 blev Danske Banks styrelse tvungna att tänka om sitt val av VD. Deras första förslag godkändes inte på grund av att personen saknade tillräckligt med erfarenhet.

Jens Henriksson ansågs däremot ha tillräckligt med erfarenhet. Hans senaste anställning var en annan VD-post på Folksam, som äger aktier i Swedbank.

Dessförinnan har han arbetat som VD för Stockholmsbörsen och suttit i styrelsen för Internationella Valutafonden (IMF). Henriksson har även arbetat för finansdepartementet i över tio år. Där arbetade han bland annat som statssekreterare, chefsekonom och rådgivare till den dåvarande finansministern.

Tuff utmaning väntar Swedbank och dess nya VD

Coronaviruset har slagit hårt mot arbetsmarknaden och bankerna känner av det. Swedbank är en av de som har vidtagit stora åtgärder för att hjälpa sina kunder, bland annat genom att erbjuda tillfälliga amorteringslättnader. Jens Henrikssons roll som vd kommer under den närmaste framtiden att innebära mer än att bara leda en bank.

Han ska försöka leda en 200-årig bank igenom en finanskris som ingen förväntade sig och som ingen vet när den kommer att vara över. Utöver det ska han föra verksamheten in i nutiden på ett etiskt och hållbart sätt.

Nya fintechbolag som har startats på den svenska finansmarknaden har blivit starka konkurrenter på lånemarknaden och genom sina digitala tjänster. Flera banker har haft svårt att konkurrera med utvecklingen och Swedbanks nya VD Henriksson har därför planerat att lägga stort fokus på bankens digitalisering.

Hans jobb kommer också vara att öka transparensen för att undvika att det döljs skelett i garderoben. Swedbanks styrelsemedlemmar säger att de har förtroende för sin nya vd och han anses ha kompetensen som behövs för att leda banken in i framtiden.

På pappret har Henriksson tillräckligt med erfarenhet för att leda Swedbank. Frågan är om han har vad som krävs för att lyckas med det praktiskt. Utöver interna utmaningar, en digitalisering och lågkonjunktur står banken, precis som alla andra, inför en osäker vår.

Det finns däremot lovande utsikter när viruskurvan har plattats ut och förhoppningarna på en stark tillväxt för banken och den svenska kronan är höga.

Extern skribent

Relaterat

  • Läs mer om ekonomi på NewsVoice

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *