NATO efterlyser oberoende medier för att mota “coronadesinformation”

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 22 maj 2020
- NewsVoice redaktion
Generalsekreterare i NATO Jens Stoltenberg. Foto: nato.usmission.gov

NATO:s generalsekreterare Jens Stoltenberg deklarerar i en färsk NATO-video att organisationen välkomnar oberoende journalister och medier för att hantera coronadesinformation som florerar under den pågående pandemin.

Dr Ritu Gill som arbetar i en insatsgrupp för informationskontroll benämnd: Digital and Social Media Assessment for Effective Communication and Cyber Diplomacy Research Task Group (STO) och som är en del av NATO Science and Technology Organization förklarar i videon att NATO arbetar för att komma till rätta med desinformation och misinformation.

“The STO is the world’s largest collaborative research forum in the field of defense and security.” …
“Its annual program of work includes over 300 projects that cover a wide range of fields such as autonomous systems, anti-submarine warfare, hypersonic vehicles, quantum radar, and the impact of social media on military operations.”
– NATO

Gill säger att det handlar om att identifiera vilka aktörerna är som sprider falsk information och vilka berättanden det är som dominerar. Gruppen ska utveckla kontrastrategier (counter strategies) för att effektivt bekämpa (combat) desinformation för att bygga upp en motståndskraft hos publiken på nätet. Syftet är primärt att skydda NATO-allierade länder.

I video skymtar Putin förbi som ett tillkännagivande om vilken part det är som är fienden, det vill säga Ryssland.

“The STO generates and capitalizes on a leading-edge science and technology program of work, delivering results and advice that advance the defense capabilities of Allies, partners, and NATO in support of the three core tasks of collective defense, crisis management, and cooperative security.”NATO

Insatsgruppen (research task group) består av forskare från NATO-länderna: USA, Kanada, Holland, England och Singapore.

Läs mer: Snowden-läckan om [brittiska] JTRIG som massmedia vägrar skriva om – Cyberagenter kan angripa allmänheten

Text: NewsVoice

Relaterat


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • NATO!

  North Atlantic Terrorist Organization….
  Världens största terrororganisation.

  Har NATO under de dryga 70 år de funnits stoppat ett enda krig?
  Och i så fall vilket? Jag är lite dåligt insatt.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *