Snowden-läckan om JTRIG som massmedia vägrar skriva om – Cyberagenter kan angripa allmänheten

7
1187

JTRIG emotional

NBC News avslöjade i början på februari 2014 hur statliga cyberagenter attackerar hacktivister och terrorister i världen, men något som inget [svenskt] massmedia ännu rapporterat om är den mycket skrämmande JTRIG-presentationen “The Art of Deception: Training for Online Covert Operations” som visar att allmänheten är föremål för vilseledande, ryktesförstörande och opinionsbildande aktiviteter. 

Text: Torbjörn Sassersson, uppd. 24 mars | Hela presentationen (ladda ner PDF)

“Art of Deception-dokumentet”, from nu kallad “presentationen”, som nådde offentligheten den 24 februari 2014 kan översättas till “Konsten att förvilla/bedra: Träning för dolda online-uppdrag”, är det avslöjande som är absolut mest anmärkningsvärt, men massmedia vill ännu inte låta allmänheten ha kännedom om dessa operationer. När dokumenten om hur JTRIG jagar terrorister och hackare läckte till NBC News publicerade NBC det omedelbart. Denna presentation om JTRIG släpptes i skrivande stund för 5- 6 dagar sedan utan reaktion från något stormedia.

JTRIG-disruptionPresentationen visar nämligen att allmänheten kan betraktas som något som ska bekämpas eller hanteras på samma sätt som hacktivister och terrorister. Den som granskar den 50-sidiga presentation kan misstänka varför. Massmedia och public service kan för “nationernas bästa” användas som kanal för att opinionsbilda i särskilda riktningar. Det som skiljer den opinionsbildningen från den som JTRIG arbetar med är graden av moral. JTRIG arbetar med mycket destruktiv taktik.

Min prognos är alltså att massmedia inte kommer att skriva om “The Art of Deception: Training for Online Covert Operations”.

Källan till presentationen är den brittiska motsvarigheten till det svenska FRA, kallad “Government Communications Headquarters” (GCHQ). Underrättelsetjänst- och cybersäkerhetsorganisationen GCHQ har en avdelning som heter “Joint Threat Research Intelligence Group” (JTRIG) och det är denna enhet som ligger bakom de flertalet dokument som Snowden läckte med start i början på februari 2014.

JTRIG-exploit

“Manipulate, Deceive, and Destroy Reputations”

Glenn_Greenwald

Glenn Greenwald  [foto th] som utsågs av Snowden som den journalist som skulle sprida hans läckor skriver i artikeln: “How Covert Agents Infiltrate the Internet to Manipulate, Deceive, and Destroy Reputations” följande om presentationen:

“…these agencies are attempting to control, infiltrate, manipulate, and warp online discourse [samtal], and in doing so, are compromising the integrity of the internet itself.”

Greenwald identifierar två inriktningar för att uppnå önskvärda resultat:

  1. Injicera falsk information på nätet med avsikten att förstöra ryktet för utvalda målpersoner.
  2. Använda kunskaper från socialvetenskapen (social sciences) för att manipulera samtal och aktivism på webben.

Taktiken för att förstöra ryktet för opinionsbildande nyckelpersoner och opinionsbilda på webben inkluderar:

  • “False flag operations”, att posta/sms:a eller maila falskt material på webben och hävda att det kommer från den person vars rykte ska förstöras.
  • “Fake victim blog posts”, att posta bloggposter skrivna av påhittade offer som beskyller den person vars rykte ska förstöras.
  • “Negative information”, att i forum etc posta komprometterande eller “giftig” information om en person vars rykte ska förstöras.
  • “Honey trapping”, att försöka lirka fram beteenden hos offret med syftet att förstöra dennes relationer med sin sambo/partner.

När det gäller angrepp mot företag föreslås liknande taktik som tex: att läcka konfidentiell information till den publika webben, att posta destruktiv information eller påståenden på webben om ett företag, att skada företagets kund- eller partnerrelationer samt att direkt sabotera företagets affärer.

JTRIG-presentationen är mycket tydlig med vad arbetet ska utmynna i: “using online techniques to make something happen in the real or cyber world, including information ops (influence or disruption).”

Deny, Disrupt, Degrade och Deceive

Ledorden för att lyckas beskrivs med fyra D-ord: Deny, Disrupt, Degrade och Deceive på svenska alltså: Förneka, Söndra/splittra, Förnedra/degradera och Förleda/vilseleda.

Glenn Greenwald konstaterar hur JTRIG kan ställa in hårkorset på vanliga oskyldiga, men politiskt aktiva personer:

“…it is not difficult to see how dangerous it is to have secret government agencies being able to target any individuals they want – who have never been charged with, let alone convicted of, any crimes – with these sorts of online, deception-based tactics of reputation destruction and disruption.”

“…far beyond hacktivists, these surveillance agencies have vested themselves with the power to deliberately ruin people’s reputations and disrupt their online political activity even though they’ve been charged with no crimes, and even though their actions have no conceivable connection to terrorism or even national security threats.”

Spekulationer om regeringars planer på att övervaka och influera kommunikation och samtidigt dolt infiltrera “online communities” med avsikten att ingjuta tvivel och oenighet samt sprida falsk information har länge cirkulerat. Nu finns bevisen.

Cas SunsteinDen amerikanska Harward-professorn Cass Sunstein [foto th] som är en av Obamas rådgivare och tidigare var Vita Husets chef på avdelningen: “Office of Information and Regulatory Affairs” skrev 2008 en kontroversiell rapport som föreslog att USA:s regering skulle anställa team av agenter (covert agents and pseudo-”independent” advocates) som kognitivt skulle infiltrera nät-communities, chattgrupper, aktivistgrupper och webbplatser vilka i hans mening spred falska och skadliga konspirationsteorier om regeringen, skriver Greenwald.

Sunstein blev för övrigt nyligen namngiven av Obama för att arbeta på NSA.

Greenwald drar slutsatsen:

“But these GCHQ documents are the first to prove that a major western government is using some of the most controversial techniques to disseminate deception online and harm the reputations of targets.”

JTRIG illusionists

Teknik från illusionister och skeptiker

Det finns ett viktigt inslag i JTRIG-presentationen som Glenn Greenwald inte tar upp i sin artikel. Det är att den avhandlar nyttjandet av illusionister och erfarenheter från scenmagi. En sida har slogans som tex: “Dissimulation – hide the real” och “Simulation – show the false”. En annan sida har rubriken: “The psychological buildings blocks of deception”.  Presentationen konstaterar att människor inte tar rationella beslut utan att de istället grundar dem på känslor och att de tar besluten inom ramen för en grupp.

Det betyder att manipulationen i online-forum etc baseras på grupprocesser och grupptryck samt anspela på positiva känslor för att få medhåll och sedan negativa känslor för att skapa negativa föreställningar om en nyckelperson eller ledare [red anm].

Presentationen visar ett foto som porträtterar illusionisten Jean Robert-Houdin som 1856 hjälpte Napoleon dämpa ett uppror i Algeriet. Ett annat foto visar magikern Jasper Maskelyne som hjälpte den brittiska armén under andra världskriget med att ta fram uppblåsbara stridsvagnar för att lura tyska flygvapnet. Ytterligare ett foto visar magikern John Mulholland som på 1950-talet hjälpte CIA med deras hemliga uppdrag.

Bortsett från att JTRIG-presentationen inkluderar tre sidor med foton på UFO:n utan någon särskild rubricering kan slutligen konstateras att den sista bilden visar ingen mindre är Raymond Joseph Teller från TV-serien Bullshit med radarparet “Penn and Teller“.

JTRIG gillar illusionism

Det återkommandet inslaget av illusionister för att vilseleda och orsaka söndring kan onekligen associeras till mästarna i opinionsbildning genom negativ manipulation nämligen den organiserade skeptikerrörelsen.

Den representeras internationellt av organisationer som: CSI (fd CSICOP) som har flera illusionister i ledningen, ECSO , trollkarlen James Randi Educationa Foundation (JREF), International  Humanist and Ethical Union (IHEU) och i Sverige har vi Vetenskap och Folkbildning (VoF) med flera trollkarlar i besättningen och systerföreningen Humanisterna som båda arbetar med opinionsbildning, ofta genom att skandalisera utvalda nyckelpersoner och opponenter.

JTRIG Pen Teller

“Trolla med information” / Teller från TV-serien Bullshit. Overheaden kommer från GCHQ:s 50-sidiga presentation om JTRIG.

Gemensamt för dessa skeptikerorganisationer och JTRIG är att de använder illusionister, negativ ryktesspridning och infiltrativ teknik för att ingjuta tvivel, söndra grupper och styra opinionsbildningen. 

Text: Torbjörn Sassersson | Se hela presentationen (ladda ner som PDF)

RelateratLämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
  • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Se reglerna.
  • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd.
Prenumerera
Notify of
guest
7 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Thomas Arvidsson
Gäst
1 mars 2014 kl 12:39

Detta är väl detta vi ser exempel på i varenda amerikanskt presidentval. Hittar man inga “äkta” lik i garderoben så tillverkar man egna. Alltid kan man betala någon hotellstäderska för att hon skall vittna och berätta om hur presidentkandidaten våldtog henne i ett hotellrum, eller få någon gammal klasskamrat att uttala sig om presidentkandidatens gamla ungdomssynder, gärna med knark och homosexualitet antytt.
Givetvis är detta ett stort problem speciellt när det används emot “vissel-blåsare” för att skrämma dem till tystnad och förstöra deras anseende.
Det sitter massor med människor inne med sanningar som de inte vågar berätta just för risken att de och deras familjer skall drabbas av detta. Då väjer de hellre att tiga. Det är den stora tragiken i detta.

Åke i Sörmland
Åke i Sörmland
Gäst
1 mars 2014 kl 14:14

I ECT-debatten har psykiatriker varit i belysning som oduglingar och här i denna artikel får vi se vad de verkligen håller på med och de har skapats sig en enorm kunskapsbank mycket baserat på Pavlovs hundförsök. Man kan skada människan men inte hjälpa henne.
Att söka på William Sargant t.ex. ger mängder att läsa.

Red
Red
Gäst
1 mars 2014 kl 16:00

Optic Nerve: millions of Yahoo webcam images intercepted by GCHQ

• 1.8m users targeted by UK agency in six-month period alone
• Optic Nerve program collected Yahoo webcam images in bulk
• Yahoo: ‘A whole new level of violation of our users’ privacy’
• Material included large quantity of sexually explicit images

http://www.theguardian.com/world/2014/feb/27/gchq-nsa-webcam-images-internet-yahoo

ulf8lager
ulf8lager(@ulfl)
1 mars 2014 kl 21:53

Syftet med bedräglig vilseledande information, “svart” propaganda, opinionsbildning, ryktes-
spridning och förlöjligande är att kunna styra och kontrollera den utvalda befolkningen på
det mest effektiva sättet.
De härstammar från kontrollfilosofierna: psykologi, psykiatri och
sociologi ,med upphovsmän som ovan nämnda Ivan Pavlov och Wilhelm Wundt
( psykologins fader).
Vad jag själv märkt är att när man matas av felaktig information, så känner man sig trög,
grumlig och tung i sinnet även om informationen s k “make sense”.
När man sedan lyckas få riktig bakgrundsfakta får man en behaglig lättnad och insikt, även
om sanningen i fråga var en grym sådan.
Det var längesedan jag fick en sådan känsla av att läsa någon “mainstream” -dagstidning,
eller höra något nyhetsprogram på våra public service
– kanaler.

zecharia
zecharia
Gäst
1 mars 2014 kl 22:11

Tyvärr kan jag bara ge Sassersson rätt. Denna kontrollmekanism är övertydlig inom politiska partier. Därför lämnade jag politiken. Observera att så fort man bryter igenom så har matkeliten för säkerhets skull bedrivit en förnekelsekampanj för att förhindra att vi tar till oss fakta de anser vara felaktiga.

Anders
Anders
Gäst
3 april 2014 kl 01:19

Western spy agencies build ‘cyber magicians’ to manipulate online discourse

http://rt.com/news/five-eyes-online-manipulation-deception-564/

castoropollux
Gäst
3 december 2014 kl 11:28

Det är ju väntat iom att korporationerna redan tillsatt dessa tjänster att vilseföra allmänheten med.. När de väl fått den politiska makten formas givetvis ländernas verksamhet efter de föredragna idealen. På det militära området har verksamheten varit igång länge dit t.e.x. Daniel Elsbergs roll på RAND CORPORATION tog ett illa eftertraktat pris. Som visselblåsare ljöd denne skarpt och genomträngande om vilka metoder makten företrädde och fann behag i. Det är alltså inte vår fantasi som sätter gränser. De gör det vi inte kunde tänka oss. Det gjorde de redan på 60-talet. Att försöka tänka utanför lådan kanske inte räcker.. Man måste kanske kliva ur rummet och byggnaden för att se strukturen och vems bygge det egentligen är..