Så får du kanske resa i framtidens fattigare värld

publicerad 9 maj 2020
- av Torbjörn Sassersson red.
Stillbild från filmen "Hunger Games". Foto: Lionsgate.com
Stillbild från filmen "Hunger Games". Foto: Lionsgate.com
Stillbild från filmen "Hunger Games". Foto: Lionsgate.com

DEBATT. Coronakrisen medför konsekvenser som bör få de flesta att vakna upp till eftertanke, oavsett smittans ursprung. Varthän förs egentligen samhället? Jag ser mer avveckling än utveckling när steg tas mot ett slags postmodernt feodalsamhälle där en liten parasitär överhet kontrollerar en bondeklass.

Text: Torbjörn Sassersson

Aftonbladet frågar: "Vad kommer vi att kunna göra på semestern i år?", "är hoppet helt ute om en resa till solen?" och "kommer vi ens att kunna åka till sommarstugan i en annan del av Sverige?" Experterna berättar för oss vad som gäller...

Regeringen fortsätter att skjuta framför sig experter på de svenska myndigheterna istället för att leda landet igenom coronakrisen. Systemmedia bygger upp bilden av att Staten och experterna bestämmer över medborgarna.

"Statsminister Stefan Löfven säger att det kan bli svårt att resa ens inrikes i sommar" och det påstås att andra länder inte vill ha dit svenskar. Vi förväntas vara "förnuftiga".

Det kan alltså bli svårt att resa inrikes i sommar. Sjukvårdsdirektör Björn Eriksson uppmanar stockholmarna att inte ens lämna länet. Folkhälsomyndigheten meddelar att man ska fundera på om inrikesresan överhuvudtaget är nödvändig att genomföra. UD avråder från alla icke essentiella utlandsresor fram till den 15 juni, då en ny bedömning kommer att göras åt oss.

Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar, Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi och Lottie Knutson, resespecialist, är andra experter som berättar vad som gäller framgent. Du kan förmodligen åka till sommarstugan, tror de, men Knutson varnar att ett totalt reseförbud innebär "en enorm katastrof för besöksnäringen" och hon fortsätter:

"Om det inrikes resandet ska förbjudas måste myndigheterna presentera oerhört goda medicinska skäl, inte bara komma med svepande förmaningar, speciellt nu när andra länder går åt motsatt håll och lättar på sina restriktioner. Annars riskerar man att urholka folks förtroende."

Agnes Wold är tveksam kring semesterresor till Gotland. Undertecknad konstaterar dessutom att turistmagneten Medeltidsveckan (augusti) ställts in i år. Istället ska den bli digital! Ansvariga bakom Medeltidsveckan överöses på Facebook av hjärtan och beröm för sitt "förnuft". Wold menar att gotlänningarna förmodligen inte vill ha dit turister, trots att mycket tyder på att coronarkisen kan vara väsentligt över redan i juni.

"Det kommer inte att vara otillåtet att åka dit, men jag vet inte hur lämpligt det kommer att vara." - Wold

Lottie Knutson, Björn Olsen och Agnes Wold. Pressfoton.
Lottie Knutson, Björn Olsen och Agnes Wold. Pressfoton.

Solsemester utomlands - i framtiden - glöm det?

Ännu värre är det med solsemestern utomlands. Här är experterna eniga. Den kan du glömma. Björn Olsen säger:

"Nej, jag tror inte att andra länder kommer att vilja ha dit oss" och han säger sedan något som är ganska förvånande: "Vi har alltid kunnat resa överallt och sett det lite som en mänsklig rättighet."

Stefan Löfven vill att den nuvarande reseavrådan fram till 15 juni ska förlängas. Det finns dock varken nu eller sannolikt senare något förbud från att resa utomlands även om bilden av att Regeringen med sina experter gör just det, förbjuder oss.

Agnes Wold skräms också, som vanligt:

"Grannländerna har inreseförbud, och reser du längre bort kan du hamna i vad som helst".

Den grekiska turismen. Foto: SVT.se
Den grekiska turismen i kris 2020. Foto: SVT.se

NewsVoice tog ett stickprov och pratade med det grekiska konsulatet i Stockholm. Vi fick svaret på vad "vad som helst" består av. Konsulatet säger att om en svensk skulle åka till Grekland idag kommer vederbörande att coronatestas och sättas 2 veckor i karantän, men inom några veckor ska nya beslut tas. Den grekiska turistnäringen vill i själva verket ha oss svenskar tillbaka.

SVT skriver att turism är en av Greklands viktigaste näringar, en sektor som kan krossas av den pågående coronakrisen. Landet kanske är det land som drabbats hårdast av pandemin. Prognoser visar att landets BNP kan falla med nästan 10% i år, att Greklands statsskuld kan stiga till 196% av BNP och få en arbetslöshet på nästan 20%.

Björn Olsen verkar slå ett slag för Bill Gates idé om ett resepass kompletterat med en garanti för att man är välvaccinerad. Olsen tror att vi kanske kan börja resa normalt igen 2021 (lagom till en kommande Covid-20?):

"Intressant i sammanhanget är att pass, som de vi har i dag, började användas under digerdöden. Då var de intyg på att man var frisk och hade suttit sina 40 dagar i karantän. Så kanske kommer vi att behöva två sundhetspass för att resa..."

"så småningom, nästa år kanske. Det hänger på hur de andra ländernas smittskyddsmyndigheter ser på det, och när vi får vaccin och flockimmunitet."

Läs mer: Governments may see immunity passports as a way of reopening societies, but they’re a plunge towards totalitarianism - Peter Andrews, Irish science journalist

Lottie Knutson säger till Aftonbladet:

"Starka krafter inom svenska regeringen och myndigheterna vill inte haka på EU-linjen."

EU-linjen är att turistnäringen måste komma igång igen. Sverigelinjen verkar handla om en slags utrikesrese-lockdown, men att vi får resa inrikes, kanske. Jag associerar till hur totalitära stater kontrollerar sina medborgares frihet att röra sig.

Lottie Knutson är pessimistisk om framtiden.

"Det kommer att ta många år. Det har nästan varit onaturligt billigt att flyga. När flygen börjar gå igen kommer det att vara färre aktörer, färre linjer, mindre urval och betydligt högre biljettpriser. Tiden då vi kunde kvista en helg till New York och shoppa är över – kanske tillfälligt, kanske för alltid."

Betyder det att den mänskliga självklara friheten att resa kan dras in för vanligt folk medan endast de rika har råd att resa om flygbiljettpriserna skjuter i höjden efter att alla mindre flygbolag gått i konkurs? Först skulle alla ha flygskam. Nu kanske det inte ens blir möjligt att resa, för vanligt folk. Det blir bara koldioxidneutrala VIP-personer som har råd.

"Pandemin kan ha ändrat våra värderingar så att vi hittar tillbaka till det grundläggande" ... "Kanske börjar vi värdesätta allt som faktiskt finns här hemma i Sverige" och "Jag hoppas kunna hälsa på kompisar i Skåne. Och vi har ett fiskehemman i Stockholms skärgård, en liten stuga med utedass och grävd brunn." - Knutson

Björn Olsen, säger till Aftonbladet att vi ska:

"Kontemplera. Hemma i Sverige."

Agnes Wold:

"Vi har ett sommarhus i Småland och brukar vara där med barn och barnbarn. I sommar blir det ju inte så, förstås. Jag har funderat att på att låna eller hyra ett grannhus, så vi kan ha olika hushåll" ... "Det är inte hela världen att inte veta vad man ska göra i sommar, vi har sjöar och kust och vi sitter inte inspärrade".

Hunger games

Tack Agnes för att vi inte behöver sitta inspärrade hela tiden. Tack Björn för att vi får kontemplera hemma i Sverige. Tack Lottie för att vi får ha liten stuga med utedass och grävd brunn. Välkomna till början på verklighetens hungerspel.

Jag kan inte låta bli att associera till filmens värld när jag kontemplerar den snabba händelseutvecklingen i helt fel riktning i världen. Filmatiseringen av Suzanne Collins bok "Hunger Games" handlar om en dystopisk framtid där de rika bor i högteknologiska städer och de fattiga bor (koldioxidneutralt?) på landet med 1800-talsstandard. Varje år arrangeras hungerspel där de fattiga, och under kontroll av teknokraternas fürer Coriolanus Snow, får slåss mot varandra för att få chansen att belönas av maktens rikedomar.

Syftet med hungerspelen är att påminna den fattiga befolkningen om att den teknokratiska makten inte tolererar uppror och för att förse den rika populationen med underhållning när de fattiga dödar varandra. De fattigas liv och rörelser kontrolleras av drönare och annan avancerad övervakningsteknologi.

Text: Torbjörn Sassersson