Så får du kanske resa i framtidens fattigare värld

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 9 maj 2020
- Torbjörn Sassersson
Stillbild från filmen "Hunger Games". Foto: Lionsgate.com
Stillbild från filmen "Hunger Games". Foto: Lionsgate.com
Stillbild från filmen “Hunger Games”. Foto: Lionsgate.com

DEBATT. Coronakrisen medför konsekvenser som bör få de flesta att vakna upp till eftertanke, oavsett smittans ursprung. Varthän förs egentligen samhället? Jag ser mer avveckling än utveckling när steg tas mot ett slags postmodernt feodalsamhälle där en liten parasitär överhet kontrollerar en bondeklass.

Text: Torbjörn Sassersson

Aftonbladet frågar: “Vad kommer vi att kunna göra på semestern i år?”, “är hoppet helt ute om en resa till solen?” och “kommer vi ens att kunna åka till sommarstugan i en annan del av Sverige?” Experterna berättar för oss vad som gäller…

Regeringen fortsätter att skjuta framför sig experter på de svenska myndigheterna istället för att leda landet igenom coronakrisen. Systemmedia bygger upp bilden av att Staten och experterna bestämmer över medborgarna.

“Statsminister Stefan Löfven säger att det kan bli svårt att resa ens inrikes i sommar” och det påstås att andra länder inte vill ha dit svenskar. Vi förväntas vara “förnuftiga”.

Det kan alltså bli svårt att resa inrikes i sommar. Sjukvårdsdirektör Björn Eriksson uppmanar stockholmarna att inte ens lämna länet. Folkhälsomyndigheten meddelar att man ska fundera på om inrikesresan överhuvudtaget är nödvändig att genomföra. UD avråder från alla icke essentiella utlandsresor fram till den 15 juni, då en ny bedömning kommer att göras åt oss.

Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar, Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi och Lottie Knutson, resespecialist, är andra experter som berättar vad som gäller framgent. Du kan förmodligen åka till sommarstugan, tror de, men Knutson varnar att ett totalt reseförbud innebär “en enorm katastrof för besöksnäringen” och hon fortsätter:

“Om det inrikes resandet ska förbjudas måste myndigheterna presentera oerhört goda medicinska skäl, inte bara komma med svepande förmaningar, speciellt nu när andra länder går åt motsatt håll och lättar på sina restriktioner. Annars riskerar man att urholka folks förtroende.”

Agnes Wold är tveksam kring semesterresor till Gotland. Undertecknad konstaterar dessutom att turistmagneten Medeltidsveckan (augusti) ställts in i år. Istället ska den bli digital! Ansvariga bakom Medeltidsveckan överöses på Facebook av hjärtan och beröm för sitt “förnuft”. Wold menar att gotlänningarna förmodligen inte vill ha dit turister, trots att mycket tyder på att coronarkisen kan vara väsentligt över redan i juni.

“Det kommer inte att vara otillåtet att åka dit, men jag vet inte hur lämpligt det kommer att vara.” – Wold

Lottie Knutson, Björn Olsen och Agnes Wold. Pressfoton.
Lottie Knutson, Björn Olsen och Agnes Wold. Pressfoton.

Solsemester utomlands – i framtiden – glöm det?

Ännu värre är det med solsemestern utomlands. Här är experterna eniga. Den kan du glömma. Björn Olsen säger:

“Nej, jag tror inte att andra länder kommer att vilja ha dit oss” och han säger sedan något som är ganska förvånande: “Vi har alltid kunnat resa överallt och sett det lite som en mänsklig rättighet.”

Stefan Löfven vill att den nuvarande reseavrådan fram till 15 juni ska förlängas. Det finns dock varken nu eller sannolikt senare något förbud från att resa utomlands även om bilden av att Regeringen med sina experter gör just det, förbjuder oss.

Agnes Wold skräms också, som vanligt:

“Grannländerna har inreseförbud, och reser du längre bort kan du hamna i vad som helst”.

Den grekiska turismen. Foto: SVT.se
Den grekiska turismen i kris 2020. Foto: SVT.se

NewsVoice tog ett stickprov och pratade med det grekiska konsulatet i Stockholm. Vi fick svaret på vad “vad som helst” består av. Konsulatet säger att om en svensk skulle åka till Grekland idag kommer vederbörande att coronatestas och sättas 2 veckor i karantän, men inom några veckor ska nya beslut tas. Den grekiska turistnäringen vill i själva verket ha oss svenskar tillbaka.

SVT skriver att turism är en av Greklands viktigaste näringar, en sektor som kan krossas av den pågående coronakrisen. Landet kanske är det land som drabbats hårdast av pandemin. Prognoser visar att landets BNP kan falla med nästan 10% i år, att Greklands statsskuld kan stiga till 196% av BNP och få en arbetslöshet på nästan 20%.

Björn Olsen verkar slå ett slag för Bill Gates idé om ett resepass kompletterat med en garanti för att man är välvaccinerad. Olsen tror att vi kanske kan börja resa normalt igen 2021 (lagom till en kommande Covid-20?):

“Intressant i sammanhanget är att pass, som de vi har i dag, började användas under digerdöden. Då var de intyg på att man var frisk och hade suttit sina 40 dagar i karantän. Så kanske kommer vi att behöva två sundhetspass för att resa…”

“så småningom, nästa år kanske. Det hänger på hur de andra ländernas smittskyddsmyndigheter ser på det, och när vi får vaccin och flockimmunitet.”

Läs mer: Governments may see immunity passports as a way of reopening societies, but they’re a plunge towards totalitarianism – Peter Andrews, Irish science journalist

Lottie Knutson säger till Aftonbladet:

“Starka krafter inom svenska regeringen och myndigheterna vill inte haka på EU-linjen.”

EU-linjen är att turistnäringen måste komma igång igen. Sverigelinjen verkar handla om en slags utrikesrese-lockdown, men att vi får resa inrikes, kanske. Jag associerar till hur totalitära stater kontrollerar sina medborgares frihet att röra sig.

Lottie Knutson är pessimistisk om framtiden.

“Det kommer att ta många år. Det har nästan varit onaturligt billigt att flyga. När flygen börjar gå igen kommer det att vara färre aktörer, färre linjer, mindre urval och betydligt högre biljettpriser. Tiden då vi kunde kvista en helg till New York och shoppa är över – kanske tillfälligt, kanske för alltid.”

Betyder det att den mänskliga självklara friheten att resa kan dras in för vanligt folk medan endast de rika har råd att resa om flygbiljettpriserna skjuter i höjden efter att alla mindre flygbolag gått i konkurs? Först skulle alla ha flygskam. Nu kanske det inte ens blir möjligt att resa, för vanligt folk. Det blir bara koldioxidneutrala VIP-personer som har råd.

“Pandemin kan ha ändrat våra värderingar så att vi hittar tillbaka till det grundläggande” … “Kanske börjar vi värdesätta allt som faktiskt finns här hemma i Sverige” och “Jag hoppas kunna hälsa på kompisar i Skåne. Och vi har ett fiskehemman i Stockholms skärgård, en liten stuga med utedass och grävd brunn.” – Knutson

Björn Olsen, säger till Aftonbladet att vi ska:

“Kontemplera. Hemma i Sverige.”

Agnes Wold:

“Vi har ett sommarhus i Småland och brukar vara där med barn och barnbarn. I sommar blir det ju inte så, förstås. Jag har funderat att på att låna eller hyra ett grannhus, så vi kan ha olika hushåll” … “Det är inte hela världen att inte veta vad man ska göra i sommar, vi har sjöar och kust och vi sitter inte inspärrade”.

Hunger games

Tack Agnes för att vi inte behöver sitta inspärrade hela tiden. Tack Björn för att vi får kontemplera hemma i Sverige. Tack Lottie för att vi får ha liten stuga med utedass och grävd brunn. Välkomna till början på verklighetens hungerspel.

Jag kan inte låta bli att associera till filmens värld när jag kontemplerar den snabba händelseutvecklingen i helt fel riktning i världen. Filmatiseringen av Suzanne Collins bok “Hunger Games” handlar om en dystopisk framtid där de rika bor i högteknologiska städer och de fattiga bor (koldioxidneutralt?) på landet med 1800-talsstandard. Varje år arrangeras hungerspel där de fattiga, och under kontroll av teknokraternas fürer Coriolanus Snow, får slåss mot varandra för att få chansen att belönas av maktens rikedomar.

Syftet med hungerspelen är att påminna den fattiga befolkningen om att den teknokratiska makten inte tolererar uppror och för att förse den rika populationen med underhållning när de fattiga dödar varandra. De fattigas liv och rörelser kontrolleras av drönare och annan avancerad övervakningsteknologi.

Text: Torbjörn Sassersson

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • Aftonbladet idag: “EU vill öppna för resor i sommar – så här kan det gå till”

  Notera särskilt fas 2 nedan där ett särskilt villkor presenteras: “…lättnader ska göras mellan regioner, områden och länder med liknande coronasituation.”

  “”Det kommer inte att vara en normal sommar för någon av oss. Men om vi alla gör det vi ska så behöver vi inte möta en sommar hemma”, säger Margrethe Vestager, EU-kommissionens verkställande vice ordförande.”

  “Förslaget innehåller fyra olika teman: Resor, gränser, hälsa och återbetalning. Målet är att göra det möjligt för resor mellan EU:s länder. “Turismen är en avgörande del av EU:s ekonomi. Men vi måste återinföra den på ett säkert sätt”, säger Margrethe Vestager.”

  Tre faser:
  “Fas 0 befinner vi oss i nu, med strikta restriktioner och reseförbud.
  Fas 1 är att lättnader ska göras mellan regioner, områden och länder med liknande coronasituation.
  Fas 2, den sista, kan slutligen införas och innebär att alla kontroller kan lyftas, även om nödvändiga hälsoåtgärder fortfarande finns på plats. Några datum när detta kan ske nämns dock inte.”

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/a/AdAMnz/eu-vill-oppna-for-resor-i-sommar–sa-har-kan-det-ga-till

 • Om det är så som Agnes Wold och Anders Tegnell säger att 100% av svenska befolkningen så småningom kommer att bli smittade av Covid -19. (Och därmed kommer att utveckla ett immunförsvar för Covid-19) Kan någon då vara snäll och svara på frågan varför då alla ska vaccineras mot Covid -19?

 • @Torbjörn
  Vilka kommer vara storägarna efter den s.k. “pandemin”. Där har du de sannolika konspiratörerna som finansierar det hela. Vilka politiker och medier talar sig varma om massvaccination och total kontroll och vilka läser, länkar och röstar för dem? Där har du de presstituerade och medbrottslingarna.

 • Jag vill flytta utomlands och var velat det länge. Jag vill vara självförsöjande och det är lättare att odla där det är lite mer sol och värme. Jag hade kommit en bit på vägen. Nu kommer det kanske inte att bli av, dels för att det kommer bli för dyrt att resa, dels för att det lär bli vaccinationspass precis som för djur som man vill ta med utomlands. Nu har vi reducerats till kommersiella djurenheter som ska mjölkas och märkas.
  De behöver nu inte sätta upp murar för dem som vill komma hit, eller ännu mer ackurat, för dem som vill flytta ut. Nu har de slavbefolkningen kvar där de vill ha dem, vika kommer vara viktiga när de sjuka och gamla har dött.

  Jag är djupt, djupt oroad över denna snabba “utveckling” av parasiternas planer. Och jag var varit vetande länge och gått igenom många hemska uppvaknanden. Nu är det verkligen skarpt läge och det är mer än dags att alla goda krafter samlas och stöttar varandra. Det måste bli övertydligt och övertydligt, tydligen, för att den bekväma socialism-erade befolkningen ska vakna till parasiternas planer.

 • Strålande och tänkvärd artikel som vanligt. Jag skulle vilja dela den på FB, men det går inte?

 • Men då kanske man kan söka typ asyl i New York över en weekend eller på Bali i två veckor och sen när weekenden/semestern är över söker man återigen asyl i Sverige som “ensamkommande Ali 14 år”, då asylsökande tycks kunna resa helt obehindrat oavsett Corona-plandemi eller digerdöd.

 • Tack Torbjörn det var en välbehövlig wake-up call för oss att reflektera över. Två fundamentala mänskliga rättigheter är yttrandefrihet och frihet till rörelse, dvs att fä kunna röra sig fritt utan att staten lägger sig i och att få lov att yttra sig utan censur. Jag observerar hur starka krafter är igång för att äntligen stoppa oss i en fålla och kontrollera oss.

  Teknologiska hjälpmedel är numera på plats och det är en drömsituation för dem som vill ha makt och kontroll. Jag blir rosenrasande av att höra och läsa hur myndighetspersoner nu vill styra och ställa över oss snälla små lamm utan minsta skam över sina totalitära tankesätt att kontrollera våra liv.

  Situationen just nu är idealisk, här har vi en hel värld som råkat i panik och rädsla och de bäddar för övergrepp. Vi måste komma ihåg Gandhi, icke våldsmotstånd är det bästa sättet för folket att vägra bli kontrollerade.

  Bill Gates planer att få oss alla vaccinerade med ett chipp som vårt nya pass är en skräckvärld bakom hörnet och 5G tekniken som nu rullas ut är en väsentlig del i det totalitära kontrollsamhället..

  Det handlar inte om snabbare uppkoppling. Snälla läs Senator Robert Kennedys blog som ger en utmärkt resume över varför det är dags att göra motstånd.

 • Förr gick det bra att segla, och det går väl fortfarande bra. I annat fall får man bygga upp ett eget litet paradis, med pol med växthus över eller nåt sådan? Vad är det för fel på “svenska” solen?

 • Nya tider stundar, är artikelns budskap, förmodar jag. Sötebrödsdagarna har vi (de “99-procenten”) nu enbart att betrakta i backspegeln. Mycket begränsad rörlighet kan vi förvänta oss. Näh, inte någon weekendtripp längre till The Big Apple eller ljumma nattliga bad i Bali. Fast sommarhuset i skärgården får vi väl besöka? Tja, ett kort tag till kanske, men kom ihåg, att Agenda 2030 proklamerar slutet på privat äganderätt för alla utom de “1-procenten”. Förresten, har ni glömt bort att vi sen’ 1.1.2020 omfattas av FN-reglerna som godkändes av Riksdan i december 2018, The Migration Compact Agreement, som stipulerar att migration är en mänsklig rättighet. Tillsammans med 1995 års Barcelona-överenskommelse, har vi nu förbundit oss att ta’ emot miljontals underutvecklade analfabeter från Tredje Världen. Som ju fru center-extremisten Anni Lööf har yttrat, är 20-30 miljoner migranter, muslimer gärna, något åtminstone hon ser fram emot: Sverige är ju glesbefolkat men har en stor areal. Bara se på befolkningstätheten i Benelux-länderna! Fint att det dessutom finns gott om fritidshus och dylikt härstädes, där de nyanlända kan få en bostad. Utan större kostnad. Kom ihåg att det är straffbart att protestera mot denna migration.
  Det var ju otur att den svenske generalsamordnaren av FN-migrationsbeslutet och tillika höjdare inom Wallenbergsfären, skulle falla offer för just Corona plandemin.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *