Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

17%

17.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Aktieinvestera smart så här – Från SVT AB till CBD-företag

publicerad 2 juni 2020
- Extern skribent
Man with laptop. Foto: Kalvisuals.com. Licens: Unsplash.com

PRIVATEKONIOMI. Att kunna investera pengar i fonder eller aktier kan vara mycket lönsamt. Det finns några saker som kan vara bra att ha i bakhuvudet när du ska investera. Nu när marknaden ser ut som den gör kanske du har blivit sugen på att investera och det är sannolikt en riktigt bra idé, om du gör det på rätt sätt.

Om du tittar på hur experterna gör, kan du göra en tryggare och säkrare investering.

Hur fungerar aktier?

Att investera pengar i aktier, fonder eller något annat av värde kan vara en bra affär särskilt om man följer några enkla principer. Det behöver inte vara särskilt svårt att börja investera, även om man tidigare inte har någon större vana med investeringar. För det första bör man veta lite om vad aktier är och hur de fungerar.

När man köper en aktie, köper man en liten del av ett företag. Det kan vara ett privat företag som förslagsvis tillverkar cbd-olja, klicka här för att se exempel på ett sådan företag.

Det kan å andra sidan lika gärna vara ett statligt bolag, som producerar TV-program, och ett exempel på ett sådant statligt bolag är Sveriges Television AB. När man sedan köper en aktie har den givetvis ett pris.

Låt oss säga att en aktie i ett företag kostar en krona just nu. Om bolaget som man köper aktien i går bättre blir företaget värt mer pengar och därigenom stiger också priset på aktien. Det betyder att samma aktie skulle kunna säljas för två kronor, om värdet på bolaget hade fördubblats från köptillfället.

Aktieinvestera smart – Köp och sälj i rätt tid

Att handla med aktier kan verka invecklat, men behöver nödvändigtvis inte vara särskilt krångligt när man väl kommit igång. När vi nu har gått igenom vilka typer av bolag det finns och hur aktiernaökar i värde kan vi börja titta på saker som är bra att tänka på, när man börjar handla med aktier.

Som tidigare nämnt är priset på aktien kopplat till bolagets värde. Det hänger naturligtvis ihop med hur det går för bolaget. Genom att följa ett bolags utveckling kan man, i vissa fall, förutse utvecklingen av aktievärdet.

Det är värdets utveckling som är avgörande för om din investering är bra eller inte. Självfallet vill man köpa många aktier, när de är billiga, det vill säga när det går sämre för bolaget. Och sedan sälja dem, när det går bättre för företaget ifråga. Att köpa aktier när det går sämre i ett företag har givetvis också sina risker, eftersom bolaget kan gå i konkurs.

Extern skribent

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq