Facebook bannar videokanalen Brighteon – Snart finns bara “Planet Mainstream”

publicerad 22 juli 2020
- av Torbjörn Sassersson red.
Mediacensur - Foto: Crestock.com

DEBATT. Mike Adams som är grundaren av videoplattformen Brighteon meddelar att Brighteon.com nu svartlistats av bla Facebook. När NewsVoice testar att posta en länk till Brighteon stoppas försöket omedelbart. Det anmärkningsvärda är att en hel plattform svartlistas och inte enbart enstaka videolänkar.

Varför är detta signifikant? Svaret är att de stora sociala internettjänsterna som Facebook, Twitter, Intagram och andra framgent kan svartlista mängder med oönskade videoplattformar och nättidningar. Vi får vara beredda på det och tillsvidarelösningen är att skaffa konton på sociala plattformar som inte svartlistar artikellänkar, videolänkar eller hela sajter.

Brighteon stoppas av Facebook...
Skärmdump: Brighteon[.com] stoppas av Facebook.
Mike Adam med kanalen NaturalNews blev bannad av YouTube startade Brighteon för att åter kunna publicera sina videos ocensurerat. Nu bannas även hans plattform Brighteon och först ut är Facebook.

"Yes, they've banned an entire competing platform. This is the most egregious, criminal anti-trust action we've seen yet from the evil tech giants, and it shows you how desperate they are to control the narrative..." - Mike Adams

För att komma tillrätta med problemet testade Mike Adams att lägga ut sina videos med en URL-variation. Genom länka till Brlghteon[.com] (med ett litet L)  fungerade det att posta länkar, men endast tillfälligt. Facebook kommer att täppa igen det hålet, skriver Adams.

"It's also a good idea to migrate to alt-tech platforms such as Parler.com and Spreely.com, where you can freely share Brighteon[.com] links without censorship." - Mike Adams

Frågan är om Facebook mfl kommer att banna inte bara videoplattformar och nättidningar utan även andra sociala kanaler. Utvecklingen leder till att Facebook blir en egen filterbubbla på ett eget litet internet med sina bundsförvanter som: Twitter, Instagram och Google samt några utvalda gammelmedier. Det blir ett "Planet Mainstream".

Svartlistandet av artikellänkar, videolänkar eller hela sajter kommer sannolikt att öka inför valet 2020 i USA och valet 2022 i Sverige.

Skaffa ett eller flera konton på alternativa sociala kanaler. NewsVoice och undertecknad finns på:

Text: Torbjörn Sassersson, uppd. kl 14:54