Denna matolja är säkrast och mest stabil vid matlagning

3
343
Sunflower oil solrosolja. Foto: Bruno Glatsch. Licens: Pixabay.com
Sunflower oil solrosolja. Foto: Bruno Glatsch. Licens: Pixabay.com

Forskare i Australien jämförde resultaten vid uppvärmning av extra jungfruolivolja (EVOO) och ett antal andra vanliga matoljor i en stor studie. De kom fram till att EVOO var den säkraste och mest stabila oljan, även när den används vid höga temperaturer. Forskningen kunde också avfärda flera felaktiga uppfattningar om matoljor.

Text: Birthe Storaker | Översättning: Madeleine Lidman

Rapsolja producerar 2,5 gånger mer av de polära föreningarna än EVOO och ungefär två gånger mer av de polära föreningarna än raffinerad olivolja.

Matolja som fick bäst resultat

I studien som publicerades i tidskriften Acta Scientific Nutritional Health, värmde forskare upp flera olika matoljor som används frekvent och genomförde en serie tester för att bedöma stabilitetsparametrarna. Förutom EVOO genomfördes tester av jungfruolivolja, raffinerad olivolja, raps, druvkärneolja, kokosolja, avokadoolja, jordnötsolja, riskli och solrosolja.

Ett av huvudresultaten var att EVOO producerade den lägsta mängden skadliga ämnen, så kallade polära föreningar. De raffinerade matoljorna producerade mycket mer.

Läs hela artikeln i TV Hälsa | Mediasamarbete med NewsVoice

  • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Kommentarer som bryter mot kommentarsreglerna eller svensk lag kan tas bort eller ändras.
  • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd. Pengarna går till undersökande och oberoende journalistik.

3 KOMMENTARER

  1. Jag klickade på ”Se alla kommentarer”. Men där fanns inte längre Lars Berns och min. Sätter ni inte tillbaka dem förlorar ni många följare.

KOMMENTERA [Se kommentarsregler]

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här