Springa på asfalt – Sliter det på kroppen?

0
201
Träna även när du blivit äldre. Foto: Shutterstock.com
Träna även när du blivit äldre. Foto: Shutterstock.com

Löpning är en populär träningsform. För människor som bor i städerna är det lättast att bara stänga dörren bakom sig och ge sig ut och springa på asfalterade vägar i närområdet. Alla kanske inte har något val när det gäller underlag och du sparar tid genom att bara ge dig iväg.

Text: Birthe Storaker, “Sliter det på kroppen å løpe på asfalt?” | Översättning: Madeleine Lidman

De stötar som fortplantar sig upp i ryggen och höftområdet när vi rör oss på hårda och plana underlag, kan leda till slitage i höftleder, knän och rygg, vilket i sin tur kan leda till skador. Fötter, ben, leder och resten av kroppen (tex inälvor) är inte utformade för att springa på ett hårt, konstgjort och plant underlag. Att springa på asfalt eller betong ger en ganska ensidig belastning. Asfalterade gator och vägar kan också luta något åt ​​ena sidan, vilket belastar kroppen ojämnt.

Läs hela artikeln i TV Hälsa | Mediasamarbete med NewsVoice


  • NewsVoice kräver äkta för- och efternamn för den som vill kommentera efter artiklar. Varför?
  • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Kommentarer som bryter mot kommentarsreglerna eller svensk lag kan tas bort eller ändras.
  • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd. Pengarna går till undersökande och oberoende journalistik.

KOMMENTERA [Se kommentarsregler]

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här