Så får du bra tarmhälsa och skydd mot allergier

0
633
Tarmhälsa och allergier. Foto: Nordwood Themes. Licens: Unsplash.com
Tarmhälsa och allergier. Foto: Nordwood Themes. Licens: Unsplash.com

Vissa matvaror, damm och pollen har blivit “fiender” för många. Immunförsvaret kan reagera kraftigt och ge besvär på grund av allergier. Pollenallergi är en inflammatorisk reaktion i slemhinnorna i näsan eller ögonen. Vi visar hur du får bra tarmhälsa och ett skydd mot allergier.

Text: Birthe Storaker | Översättning: Madeleine Lidman

Eftersom 80 procent av immunförsvaret finns i och runt tarmen, är tarmhälsa och allergier nära sammankopplade. Flera matvaror kan också orsaka korsallergiska reaktioner med pollen, som rå frukt, grönsaker eller nötter. Om du reagerar på olika sorters pollen, kan du få korsreaktioner med olika sorters mat.

Tillståndet läckande tarm, ökad tarmpermeabilitet, där osmälta proteiner passerar genom tarmväggen och in i vävnaden, skapar inflammatoriska reaktioner i kroppen. Det här tillståndet kan orsaka allergier, även pollenallergi. Om matsmältningen inte är på topp, kan det påverka pollenallergin. Du kan bli av med pollenallergin, eller få mycket lättare reaktioner genom att reparera matsmältningen och tarmhälsan.

Jägare, samlare och ursprungsbefolkningar, har större mångfald i tarmen än människor med västerländsk livsstil. Det är något med vår livsstil och miljön, som har bidragit till den minskade mångfalden av tarmbakterier. I vilken utsträckning det beror på skillnader i kosthållning, användning av syntetisk antibiotika och goda hygieniska förhållanden – eller kombinationer av sådana faktorer, forskar man fortfarande kring.

Läs resten av artikeln i TV Hälsa | Mediasamarbete med NewsVoice

  • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Kommentarer som bryter mot kommentarsreglerna eller svensk lag kan tas bort eller ändras.
  • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd. Pengarna går till undersökande och oberoende journalistik.

KOMMENTERA [Se kommentarsregler]

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här