Så får du bra tarmhälsa och skydd mot allergier

publicerad 18 juli 2020
- TV Hälsa
Tarmhälsa och allergier. Foto: Nordwood Themes. Licens: Unsplash.com
Tarmhälsa och allergier.

Vissa matvaror, damm och pollen har blivit “fiender” för många. Immunförsvaret kan reagera kraftigt och ge besvär på grund av allergier. Pollenallergi är en inflammatorisk reaktion i slemhinnorna i näsan eller ögonen. Vi visar hur du får bra tarmhälsa och ett skydd mot allergier.

Text: Birthe Storaker, artikeln har tidigare publicerats i TV Hälsa | Översättning: Madeleine Lidman

Eftersom 80 procent av immunförsvaret finns i och runt tarmen, är tarmhälsa och allergier nära sammankopplade. Flera matvaror kan också orsaka korsallergiska reaktioner med pollen, som rå frukt, grönsaker eller nötter. Om du reagerar på olika sorters pollen, kan du få korsreaktioner med olika sorters mat.

Tillståndet läckande tarm, ökad tarmpermeabilitet, där osmälta proteiner passerar genom tarmväggen och in i vävnaden, skapar inflammatoriska reaktioner i kroppen. Det här tillståndet kan orsaka allergier, även pollenallergi. Om matsmältningen inte är på topp, kan det påverka pollenallergin. Du kan bli av med pollenallergin, eller få mycket lättare reaktioner genom att reparera matsmältningen och tarmhälsan.

Jägare, samlare och ursprungsbefolkningar, har större mångfald i tarmen än människor med västerländsk livsstil. Det är något med vår livsstil och miljön, som har bidragit till den minskade mångfalden av tarmbakterier. I vilken utsträckning det beror på skillnader i kosthållning, användning av syntetisk antibiotika och goda hygieniska förhållanden – eller kombinationer av sådana faktorer, forskar man fortfarande kring.

Läs även: Varför led inte dina förfäder av matallergier och matintolerans?

Studie på probiotika och allergier

Ett steg för att minska allergiska reaktioner är att förbättra tarmhälsan och därigenom stärka immunförsvarets reaktioner. Det kan göras på flera sätt, tex med probiotika.

Vid en studie baserad på mer än 40,000 deltagare i den norska mamma- och barnundersökningen, vid det norska Folkhälsoinstitutet år 2014, upptäcktes färre allergier hos barn vars mammor åt probiotiska mjölkprodukter under graviditeten. Risken var lägre att barnet drabbades av atopiskt eksem och symptom på hösnuva, under de första åren i livet.

Resultaten visade att det fanns en korrelation mellan intag av probiotiska mjölkprodukter och reducerad förekomst av allergiproblem hos barnen.

En studie från USA visade att probiotika kan reversera mjölkallergi hos spädbarn. Spädbarnens komjölksallergi reverserades efter tillförsel av bakterien Lactobacillus rhamnosus GG (LGG). Den sortens probiotika hjälper också till att avgifta tarmen. Det verkar som att spädbarn med komjölkallergi, har en annan tarmflora än friska individer och att sammansättningen av bakterier i tarmen kan påverka utvecklingen av allergier. När barnen i studien fick probiotika, hade de inte längre markörer för allergi i avföringsproverna, till skillnad från de som inte fick probiotika.

Läs mer: Pollenallergi? – Tips på vad på du kan göra själv

Artificiella gödningsmedel och bekämpningsmedel har drastiskt minskat förekomsten av nyttiga bakterier

För några decennier sedan var mjölksyrabakterier utbredda i den naturliga miljön och det var lätt att få i sig hälsofrämjande bakterier, genom olika växter och matvaror. Med ett intensivt jordbruk har förekomsten av naturliga mjölksyraproducerande mikroorganismer i miljön minskat kraftigt, eftersom artificiella gödningsmedel och bekämpningsmedel drastiskt har minskat förekomsten av sådana bakterier i den naturliga miljön.

Många människor saknar därför bra och tillräckligt med bakterier och kan behöva hjälp för att skapa sig en bättre tarmflora. Intag av fermenterade livsmedel eller surade mjölkprodukter kan bidra till det här. Probiotiska tillskott kan vara ytterligare ett bidrag.

Ett probiotikum är en produkt som innehåller levande organismer, vanligtvis bakterier – inklusive mjölksyrabakterier – som tillförs utifrån. Sådana produkter tros förhindra och/eller motverka befintlig tarmsjukdom och en mängd andra tillstånd.

Vilka probiotika du bör välja för att normalisera tarmfloran beror bland annat på:

 • din ålder,
 • mag- och tarmfunktion,
 • tarmens sammansättning av olika mikrober (mikrobiota),
 • hur du reagerar på olika föreningar som bildas av mikroberna och
 • toleransen till andra ämnen som finns i probiotika.

När man utvärderar probiotiska tillskott, är det viktigt att välja preparat som har många olika bakteriestammar med ett tillräckligt stort antal levande bakterier. Det är viktigt att köpa pålitliga märken från välrenommerade återförsäljare. Dessutom är det viktigt att probiotikan lagras korrekt, då det handlar om levande bakterier.

Vad du ska leta efter i probiotiska kosttillskott:

 • Högt bakteriellt antal: Det bör finnas minst 30 miljarder levande bakterier per dos, som sedan tas varje dag till maten.
 • Flera olika bakterier: det bör finnas minst åtta till tio olika bakteriestammar, där det finns vetenskapliga bevis för att de har gynnsamma hälsoegenskaper. Det är särskilt viktigt med ett stort antal bifidobakterier, för att hjälpa tjocktarmens funktion och laktobaciller som är viktiga för tunntarmen.

Det är bäst att välja så kallade slow release-kapslar, det vill säga kapslar som inte löser upp sig i magen, utan först när de når tolvfingertarmen. Tillverkaren bör garantera på förpackningen, att bakterierna kommer att leva fram till utgångsdatum, inte bara att de lever vid tillverkningstillfället.

Histaminintolerans

Om du har histaminintolerans, kan det förvärra symptomen på pollenallergi. Antihistaminer är allergimediciner, som fungerar genom att hämma det allergena ämnet histamin i kroppen.

Förutom att histamin produceras av vita blodkroppar till följd av en allergisk reaktion, innehåller i synnerhet rödvin, men även öl och sprit samt flera matvaror histamin. En del har histaminintolerans som leder till en reaktion på histamin i olika matvaror och drycker, särskilt rödvin, men också fermenterad mat, ost, spenat, nötter, tonfisk, tomater och alkohol.

Om du utvecklar allergiliknande symptom, efter att ha tagit probiotika, betyder det inte nödvändigtvis att du är allergisk mot probiotika, eftersom det kan handla om överkänslighet mot histaminer/histaminintolerans. Histamin är ett ämne som lagras i de flesta vävnaderna i kroppen och i en viss sort av vita blodkroppar och som frigörs av allergiska reaktioner som matallergier, hösnuva, astma och nässelfeber. Vissa bakteriestammar som används i probiotiska kosttillskott kan producera histamin i matsmältningskanalen hos människor.

Andra åtgärder vid allergier:

 • Installera en effektiv luftrenare, helst i sovrummet.
 • Omega 3-tillskott från marina källor, som verkar antiinflammatoriskt och dämpar allergisymptomen. Ta detta året om och fördubbla dosen innan pollensäsongen börjar.
 • Vitamin-D3-tillskott, tillräckligt stor dos för att ligga mellan 100-120 nmol/l på blodprovet
 • Multivitamin och extra magnesium
 • Frukt- och örttextrakt, som flavonoider Quercetin, Hesperidin, Rosmarinsyra
  Spirulina (algpulver)

Text: Birthe Storaker

Källor


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq