Återinför tjänstemannaansvar på riktigt – Jan Norberg

Detta är en rakt-på-sak-artikel

13
Jan Norberg (foto NewsVoice) och utrikesminister Ann-Linde, maj 2020 (foto: Regeringen)
Jan Norberg (foto NewsVoice) och utrikesminister Ann-Linde, maj 2020 (foto: Regeringen)

DEBATT. Det finns tyvärr, generellt sett, ibland allmänheten ett lågt medvetande om Vad som skulle kunna vara ett medel för att återställa medborgarnas rätt och möjligheter att straffa myndighetsutövare och politiker. Att det i en demokrati skall finnas kategorier av människor vilka står ovanför lagen rimmar illa med gemene mans rättsuppfattning.

Text: Jan Norberg

Ingen skall stå ovanför lagen

När politiker och myndighetsutövare i fullt samförstånd begår sina vidriga brott så kan de göra detta i full förvissning om att de själva står utom räckhåll för att på laglig grund kunna bli åtalade för sina övergrepp.

Det ämbets- och tjänstemannaansvar som förut fanns i svensk lagstiftning är i princip borttaget sedan många år. Förkämpar vilka sedan länge försökt att uppmärksamma den styrande politikerkretsen har i vanlig ordning negligerats och bemötts med stängd dörr och kall välling.

SD har för något år sedan stött på för en ändring av denna så viktiga lagstiftning. och nu flera år senare tillsätter Morgan Johansson en utredning som under 1,5 år ska undersöka om det överhuvudtaget finns behov av att ändra dagens helt urvattnade lagstiftning. Så agerar den socialistiska eliten gentemot sina medborgare då dessa vill ha möjligheter att ställa politiker och myndighetsutövare till ansvar för sina övergrepp. Väljarförakt kan inte uttryckas tydligare än vad Morgan Johansson nu demonstrerar med sitt utredningsdirektiv.

Som för att verkligen bevisa för medborgarna att politiker och myndighetsutövare ser sig själva stå över svensk lag har dessa socialister lyckats infiltrera svenskt rättsväsende så till den grad att deras straffimmunitet är att jämföra med vilken korrupt kommunistregim som helst.

Svensk polis, åklagare och domstolar ägnar sig åt en veritabel beskyddarverksamhet fullt i klass med vad som är vanligt i så kallade bananrepubliker och kommunistdiktaturer. Korruptionen i Sverige är total.

Tjänstemannaansvar på riktigt

Jag hittade moderaten Ida Drougge vilken som också tycks ha ledsnat på den socialistiska regimens senfärdighet att åstadkomma erforderliga förändringar. Denna unga moderatkvinna har dock när det är dags för omröstning i Riksdagen valt att följa partilinjen inom M och då tvingas hon sannolikt att trycka på partilinjens alternativ som är att fortsätta beskydda verksamheten och en fortsatt straffimmunitet för folkvalda och myndighetsutövare.

Läs mer: Tjänstemannaansvar – på riktigt! Motion: 2017/18:2799 av Ida Drougge (M)

Läs mer: Åtetrinför tjänstemannaansvaret

Ett annat exempel på den svenska rättsrötan är när Stefan Löfven utser en veritabel kommunist som utredare av den svenska coronaskandalen.

Korruptionen inom det svenska rättsväsendet fortsätter och fortsätter….

En av Sveriges absolut mest korrupta jurister får ett uppdrag att skydda sina socialdemokratiska välgörare, får jag lov att presentera Mats Melin.

“Mats Gunnar Melin, född 26 juni 1951 i Kalmar, är en svensk jurist och ämbetsman. Han var chefsjustitieombudsman 2004–2011 samt justitieråd och ordförande i Högsta förvaltningsdomstolen 2011–2018. Han är gift med journalisten Annika Ström Melin. Melin är uppvuxen i Uppsala”. – Wikipedia

Det är såna som Mats Melin som starkt bidragit till förfallet inom svenskt rättsväsende, en genomkorrupt socialist vilken starkt påverkat svenskt rättsväsende. Han förtjänar endast oförblommerat förakt för sin yrkesgärning. Det finns mycket att läsa om denne landsförrädare, men jag väljer att länka till detta nedan. Läs och fundera sedan på varför det ser ut som det gör inom svenskt rättsväsende.

Advokaten.se: Populistiska krafter hotar självständiga domstolar

Inom advokatskrået är det inte ett dugg bättre. Advokatsamfundets förra primadonna Anne Ramberg är av samma skrot och korn. Hennes hyllning av valet till sk coronautredare bekräftar ännu en gång den djupa statens inflytande på svenskt rättsväsende. Hur kan detta få pågå rakt under näsan på oss?

Valet av Mats Melin bekräftar ännu en gång hur vänskapskorruption och nepotism fungerar inom den socialistiska sfären i Sverige, att välja Mats Melin är detsamma som att garanterat undgå allvarlig kritik för sina tillkortakommanden vad beträffar den svenska coronahanteringen.

Det handlar om ett beställningsjobb där uppdragsbeskrivningen formellt säger en sak, men där uppdragsgivarens (den socialdemokratiska regeringen) informella direktiv säger något helt annat. Hur korrupt kan det bli?

Det gick ett tag att vilseleda den redan innan hårt hjärntvättade svenska befolkningen att Regeringen hade en väl utvecklad sk coronastrategi, men till slut hann verkligheten i kapp. Den definitiva spiken i kistan blev när utrikesminister Ann Linde med sin arrogans försökte hantera en väl påläst tysk journalist vars typ av frågor hon inte var van att hantera visavi den genomkorrupta kåren av svenska MSM-journalister.

Utomlands häpnar man över hur en svensk utrikesminister försöker undvika inträngande frågor genom att uppträda aggressivt och arrogant, bedöm själv.

Hur kan den svenska allmänheten känna tilltro till den svenska hanteringen av coronakrisen? Mitt svar: hjärntvätt och stenhård tilltro till korrupta myndighetsutövare. Inför tjänstemannaansvar på riktigt.

Text: Jan Norberg


Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
  • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Se reglerna.
  • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd.
Föregående artikelVad är indexfonder och varför är de så bra?
Nästa artikelIf 5G is not deemed safe in the USA, and nowhere in the rest of the world, by the insurance industry … why is it by the Danish government?
Jan Norberg är pensionerad konsult med en bakgrund inom svensk industri. Han är sedan några år bosatt i Portugal. Jan är en engagerad samhällsdebattör.
Prenumerera
Notify of
guest
13 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Samuel af UgglasD
Samuel af Ugglas
8 juli 2020 kl 20:09

Rörande enig med Jan Norberg. Enklare hade varit om medborgarna hade givits “INITIATIVRÄTT”, dvs möjligheten för folket att sparka politiker och tjänstemän som missbrukar väljarnas förtroende.
Se så enkelt det kan göras: https://www.srf.ch/news/schweiz/abstimmungen/abstimmungen/abstimmungen-und-wahlen-chur/churer-kuerzen-ihrer-regierung-die-loehne
Det enda språk en politiker eller tjänsteman förstår!!!

Jan Norberg
Jan Norberg
Gäst
Reply to  Samuel af Ugglas
9 juli 2020 kl 19:16

Bäste Samuel, förvisso ligger det en del fördelar i ditt förslag om medborgarinitiativ av Schweizisk modell.

Emellertid så fokuserade min artikel främst på rättsliga konsekvenser för myndighetsutövare (tex Dan Eliassons framfart) men också att kunna avkräva politiker ämbetsmanna ansvar som på den gamla goda tiden när vi i Sverige hade ungefär samma regler som tex Finland.

Finland har sin lagstiftning intakt men Sveriges sossar har givetvis lövat av den svenska motsvarigheten så att politiker och myndighetsutövare i praktiken är straffimmuna.

Ingen står ovanför lagen !!!

Samuel af UgglasD
Samuel af Ugglas
Reply to  Jan Norberg
12 juli 2020 kl 11:29

“rättsliga konsekvenser för myndighetsutövare”?
Det måste väl ändå vara att missbrukarna blir av med både lön och tjänst.
Om folket får taga INITIATIV och bestämma!!!

Samuel af UgglasD
Samuel af Ugglas
Reply to  Jan Norberg
13 juli 2020 kl 09:51

Jan,
Vad tycker Du om det här förslaget? Judge Approves Petition to Recall Democrat Seattle Mayor Jenny Durkan https://www.breitbart.com/politics/2020/07/12/judge-approves-petition-recall-democrat-seattle-mayor-jenny-durkan/
Detta och pengabrist är det enda språket korrumperade politiker förstår.

Jan Norberg
Jan Norberg
Gäst
Reply to  Samuel af Ugglas
15 juli 2020 kl 10:16

Samuel, jag har tyvärr missat din fråga här.

Jag har förstått din vurm för folkomröstningar a la Schweiz och petitioner lik den här ovan. Jag gillar båda dina förslag.

Den Schweiziska modellen med folkomröstningar som inte bara är “rådgivande” utan också tvingar politiker att ändra sina redan tagna beslut har emellertid en brist.

Det personliga ansvaret utmäts inte i ett rättsligt korrekt beslut, dvs befolkningen kan stoppa ett beslut men de politiker vilka tog beslutet undgår personlig bestraffning.

Ofta frågar därför en del politiker medborgarna, inför ett beslut, i en folkomröstning för att undvika anklagelser om väljarförakt, så har ju tex gjorts vid en del tillfällen i Schweiz. Den ordningen gillar jag.

Sveriges största problem är att det personliga ansvaret för myndighetsutövare och politiker öht inte finns.

Ingen rätt att via namninsamlingar kräva folkomröstningar, ingen rätt att i domstol begära prövning av det personliga ansvaret för fattade beslut hos myndighetsutövare och/eller politiker.

Som om inte denna situation vore illa nog så har politiker utnämningsmakten till domstolsväsendet, något som idag innebär 100 % korruption. Mats Melin är bara ett av många tusen exempel på genomkorrupta representanter inom svenskt rättsväsende. Åklagarmyndigheten är om möjligt ännu värre och vi skall ju inte tala om Polisen där rättsrötan är total.

Kopplingen mellan medborgarnas rätt att utkräva ansvar och den avskräckningseffekt som ett återfört ämbets och tjänstemanna ansvar skulle innebära är ju i alla fall en liten början.

Erik Forsman
9 juli 2020 kl 09:56

Problemet är inte lagarna eller bristen på lagar, utan att de inte efterlevs. Svenskt rättsväsende, åklagarna tillika både justitieombudsmannen och justitiekanslern struntar i att myndigheterna bryter mot lagstiftningen om hur myndighetsutövning skall gå till. Myndighetsutövningen i våra statliga myndigheter styrs av en mängd lagar som t ex förvaltningslagen och myndighetsförordningen. Följs inte dessa lagar till punkt och pricka begås tjänstefel. Det är bara att anmäla tjänstefel – domstolen måste rätta sig efter rättegångsbalken t ex kapitel 20 om tjänstefel. Vet av egen erfarenhet att det är lönlöst att anmäla. Det här problemet sitter.

Åke Södergren
Åke Södergren
Gäst
Reply to  Erik Forsman
11 juli 2020 kl 18:23

Samma spelmönster syns nu i USA, där (D) har ett eget “rättssystem” och alla andra det lagstiftade.

Ulf Claréus
9 juli 2020 kl 12:19

#Jan Norberg skriver: “En av Sveriges absolut mest korrupta jurister …(Mats Melin, gift med en DN-presstitute)…. får ett uppdrag att skydda sina socialdemokratiska välgörare, …. ,” Det handlar alltså om “när Stefan Löfven utser en veritabel kommunist som utredare av den svenska coronaskandalen.” – “Det är såna som Mats Melin, som starkt bidragit till förfallet inom svenskt rättsväsende, en genomkorrupt socialist vilken starkt påverkat svenskt rättsväsende.” En tvättäkta 68:a således. Den svenska myndighetsvänstern är knökfull av denna sort, eller har varit. Om vi skall vara mycket snälla, kan dom kallas för “vänsterromantiker” och de lever efter konceptet “hur det borde vara”, i s f hur det verkligen förhåller sig i världen. Raspolitiken härstädes sedan 55 år tillbaka, är ju ett praktexempel på det. “Lika barn leka bäst”, borde ju vara rättesnöret, empiriskt belagt som det ju är, men Godhetspsykopaterna måste till varje pris och utan någon som helst konsekvensanalys, bevisa sina stolliga teser, kanske lyckligt omedvetna om, att dom därmed ställt in sig i ledet av Nyttiga Idioter. Det finns nämligen sedan gammalt egensinniga särintressen, som med sin ledstjärna “söndra och härska”, programenligt följer sitt protokoll, för att uppnå sitt herravälde, såsom de babyloniska skrifterna utsade. Då, 1968, hette det bland vänstern och liberaler: “släpp fångarna fria, det är det borgerliga samhället som är sjukt. Samt om de på asylen inlagda: de, är de psykiskt friska! Släpp ut dom! Å’ så skedde! Korruptionen i Sverige har en lång historia, som ju Carl Norberg har visat. Kallas för Stockholmsbyråkrati annorstädes. Dess främsta karaktäristikum är att Överheten har lyckats att göra folket helt blinda för detta faktum och istället gjort de allra flesta till lydiga hjon, fulla av tilltro till de flesta däruppe ….. . “Men det är samhällets populistiska vindar som ger (domaren Mats Melin, ordförande i Högsta Förvaltningsdomstolen) verklig oro inför framtiden”, kan vi läsa i “Advokaten”, samfundets tidskrift. Samt att “Han är tydlig med varifrån hotet kommer”: “Sverigedemokraterna har en populistisk och nationalistisk samhällssyn som liknar den som har lett till utvecklingen i Ungern och Polen. Populisters credo är: ”Vi är folkets språkrör och inga domare ska sätta sig över folkets vilja.” Det är skrämmande! I Sverige har vi länge varit överens om vilka grundläggande demokratiska värden som ska råda.” Vafalls? Får en oförvitlig tjänsteman, en hög jurist, säga så här? Utan en kommentar från departementet? Från Morgan! Han som sagt att “Svenska Kyrkan skall bort, med hård och… Read more »

Boo Björk
Boo Björk
Gäst
10 juli 2020 kl 10:17

Vi, dvs det svenska folket har nått vägs ände. Korrupta politiker som tappat sin kompass. Politiker vars egon får Napoleon framstå som bakelsen. Det är dags att slå sönder systemet med partibidrag. Bidrag som göder partikassan och som gjort oss väljare livegna.

Samuel af UgglasD
Samuel af Ugglas
Reply to  Boo Björk
12 juli 2020 kl 19:36

Precis just det, bryta pengaströmmen och förhindra utplundringen av det livegna svenska folket.

Martin Gustavsson - Vetenskapliga partiet
Gäst
14 juli 2020 kl 17:18

Finns det något mer skrattretande än moderaters krokodiltårar när vi vet att de kommer underkasta sig partipiskan? Makten tar inte sitt ansvar, vill heller inte ta konsekvenserna för sina beslut, men ändå höjer de sina löner och sänker sina skatter. Hur i helvete folk kan rösta på dem är för mig ytterst bisarrt. Vi lever i ett land som är fullt av mentalt efterblivna som inte startar nya partier och inte valsamverkar med dem.

Norrmän och danskar klarar av det, men inte de efterblivna svenskarna.

Sven Spegel
Sven Spegel
Gäst
14 juli 2020 kl 20:20

Vilken vanlig lönearbetare med en barnfamilj har någon som helst nytta av att starta ett “parti” tror du? Och vad tror du att det skulle göra för skillnad?

Några gillar fotboll andra gillar golf medans några få har som fetisch att starta “partier”, alla är vi olika och har olika hobbies.

Jan Norberg
Jan Norberg
Gäst
17 juli 2020 kl 21:08

Martin, du frågar dig varför svenskar inte gör uppror.

Det gör jag också, men orsaken som jag ser det stavas socialistisk hjärntvätt. Hur förklarar du det vi trots allt verkar eniga om?