Steg mot en bättre privatekonomi – tips för hushåll

publicerad 17 augusti 2020
- Extern skribent
Hemekonomi. Foto: Julios. Licens: Pixabay.com

Privatekonomi handlar om dina inkomster, utgifter, tillgångar samt skulder. Genom medvetna och konkreta åtgärder kan du förbättra din hushållsekonomi. Råd för hur du kan balansera utgifter mot inkomster och bygga upp en buffert i ditt hushåll för framtiden. Läs mer här om vikten av att göra en budget.

Hushåll och privatekonomi

För att uppnå en god privatekonomi bör du ha en balans mellan pengar som du får in varje månad och pengar som du spenderar. En budget hjälper dig att få en överblick över din ekonomi. Att göra en budget kan låta komplicerat men på hushåll.se hittar du tips om hur du kan göra en enkel budget. Skriver ner dina inkomster och utgifter, använd uppgifterna för att planera budgeten för kommande månader.

  • Inkomster och utgifter skiljer sig åt mellan olika hushåll.
  • Om din budget inte går ihop behöver du leta efter saker som du kan spara in på.

Spara för framtiden

Idag är det inte så vanligt att göra en budget och planera för framtiden. Många saknar kunskaper om hur du planerar och hushållar med ekonomin. Att inspirera dig att lära dig mer om olika valmöjligheter där du kan påverka din privatekonomi idag och i framtiden är något som anser alltmer viktigt och införande av hushållsekonomi i skolan är något som diskuteras.

Bristande kunskaper om hur du bäst hushållar med din ekonomi kan leda till att nya kostnader som du inte har räknat med, även mindre kostnader, förvandlas till större kostnader.

Att lära unga att hitta rutiner som innebär att de bygger en bra grund inför framtiden innebär inte enbart en skillnad för enskilda individer, det är även en vinst för samhället. En budget hjälper dig att skapa en framtid där du inte behöver oroa dig för att hamna i en ond spiral där du ständigt behöver oroa dig för utgifter.

En buffert hjälper dig om oplanerade utgifter uppstår, exempelvis, en trasig mobil. Den hjälper dig även att planera inför framtiden och göra större inköp som köpa en lägenhet.

Låna pengar

Att låna pengar till konsumtion när pengarna är slut kan leda till onödiga lån och till och med betalningsanmärkningar om avbetalningarna inte sköts och på så sätt påverka din privatekonomi. Idag har svenska hushåll höga skuldnivåer, visserligen är många av dessa lån tagna för att göra större inköp som bil eller lån för att köpa en bostad.

Det är dock oroväckande att även konsumtionslånen växer. Räntorna på konsumtions-lån är ofta höga vilket kan innebära att du tar stora och kanske även onödiga risker om du lånar till saker som att åka på semester.

Jämför olika typer av lån om du behöver låna pengar. Välj det lån som passar dig bäst och kontrollera att du har möjlighet att betala tillbaka lånet. Fundera över om det är möjligt att spara pengarna istället för att ta ett lån, här hjälper din budget dig att skapa en översikt.

Kontrollera vad den effektiva räntan är på ett lån, vad det kostar dig att ha lånet i ett år. Banken som lånar ut pengar till dig ska informera om lånet, läs alltid noga igenom förutsättningarna som gäller.

Bättre privatekonomi med budget för din livsstil

Gör en budget som passar just dig, din livsstil, oavsett om du har en låg eller hög inkomst är det viktigt att lära sig att hushålla med pengarna. Om du studerar har du kanske lite pengar att röra dig medan om du är singel och arbetar har du mer pengar att röra dig med men samtidigt har du högre levnadskostnader.

Par utan barn kan sätta av mer pengar för sparande medan det kan vara svårare för barnfamiljer. Hur stor buffert du behöver är olika från person till person.

 

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq