Gärningsmännen tänkte begrava dem levande – Löfven tiger

publicerad 27 augusti 2020
- av NewsVoice
Stefan Löfven, 2019. Pressfoto: Kristian Pohl, Regeringskansliet
Stefan Löfven, 2019. Pressfoto: Kristian Pohl, Regeringskansliet
Stefan Löfven, 2019. Pressfoto: Kristian Pohl, Regeringskansliet

DEBATT. Pojkarna misshandlades och rånades hela natten på kyrkogården. Nu kommer det även fram att gärningsmännen tänkte begrava dem levande. Pojkarna var svenskar. Gärningsmännen hade utländsk bakgrund.

Christopher Jarnvall - chefred Nyhetsbyran.se
Christopher Jarnvall – chefred Nyhetsbyran.se

Text: Christopher Jarnvall, NB Nyhetsbyrån

Det var ett rent hatbrott. Enkla byten. Snälla killar som sannolikt redan på dagis fick lära sig att man inte slår tillbaka. Man springer till fröken och söker hjälp om någon är dum. Sådana har vi blivit. Snälla, generösa och välmenande. Ängsliga, konflikträdda och veka. Och rötäggen utnyttjar det. De är inte tacksamma – de ser det som svaghet. De ser lätta byten. Och naturligtvis: På sociala media är nysvenskar med bakgrund i Iran eller Turkiet lika arga som vi andra. Självfallet. Alla anständiga människor upprörs över sådana brott.

Aftonbladet: “Utsattes för tio timmar lång tortyrnatt”

Aftonbladet: “Uppgifter: Pojkarna grävdes ner levande – i en jordgrop”

En flykting från Iran konstaterade upprörd på Facebook, att rötäggen ”tackar” för sin fristad med att råna och misshandla, att det finns miljoner iranier, som tacksamma hade tagit emot den plats i Sverige som de båda brottslingarna istället fick.

Misstänkta för rån och kissförnedring. Polisens foto
Misstänkta för rån och kissförnedring. Polisens foto, 2020

Vi ser mönstret: Den fysiskt starke ger sig på den svage. Vi har sett det växa fram. Vintern och våren har varit fulla av vittnesmål kring gäng av utländska brottslingar som ger sig på ensamma offer – ofta etniska svenskar – och misshandlar, rånar och förnedrar dem.

Det här är ett stort, stort bekymmer. Rädda och ledsna anhöriga vet inte vad de skall ta sig till. Den tiden är lyckligtvis förbi då uppbåd tog lagen i egna händer. Nu litar vi på samhället. På polisen.

  • Men vad gör vi när inte polis och rättsväsende fungerar längre?
  • När utredningar läggs ned på löpande band?
  • När absolut inget händer med gärningsmännen?
  • När de som borde vara inlåsta istället kan härja fritt en lördagnatt och misshandla ett par svenska tonårskillar?

Och från statsmakten är det dödstyst. Löfven, som gick i taket för några år sedan när en smörgåsgrill tände på en källarmoské, är dödstyst. Inte en kommentar.

Han sade heller inget när en tolvårig liten flicka var ute med sin hund en natt och mejades ned i en gänguppgörelse. Han sade inget i våras när rötäggen från ”orten” kissade på sina offer. Han tiger även nu, efter brotten på Norra kyrkogården i Solna.

SVT: Fem dagar sedan 12-åringen sköts – ännu ingen gripen: ”Blivit ett ghetto”

GP: Efter rånet – kissade på offret

Han borde säga något – för väldigt många människor börjar bli väldigt oroliga och arga. De vet inte längre hur de skall kunna skydda sina barn. En desperat och fruktansvärd vanmakt griper omkring sig.

Polariseringen och signalen är tydlig: Detta är inte Löfvens – statsministerns, sosseledarens – angelägenhet, så han håller tyst. Han inser säkert problemet, men alltför mycket står på spel för partiet om han börjar låta som en sverigedemokrat.

Så Sveriges statsminister håller därför tyst och duckar för den utveckling han inte såg komma. Han hoppas mot bättre vetande, att det blåser över och blir bättre, men en brinnande smörgåsgrill kunde han yla om!

Och vi vanliga dödliga skattebetalare fortsätter att oroa oss för barnen och funderar på hur vi kan skydda dem, när samhällskontraktet nu är brutet.

Text: Christopher Jarnvall, NB Nyhetsbyrån