Behöver du ta ett lån till en kontantinsats? Några tips

publicerad 14 augusti 2020
- Extern skribent
Interior design. Foto: Matthew Henry. Licens: Burst.shopify.com

Många unga som ska köpa sin första lägenhet behöver ta ett lån för att kunna betala kontantinsatsen. Läs mer här om hur det fungerar och vad du ska tänka på.

Lån till kontantinsats

När du ska låna till att köpa en bostad behöver du enligt finansinspektionens regler själv betala en kontantinsats på 15% av bostadens värde. Om du bor i någon av landets storstadsregioner kan det bli en rätt avsevärd summa som kan vara svår att få ihop till. Om du inte har sparade pengar så är det tillåtet att göra som många andra gör: att låna till en kontantinsats. Det finns flera sätt att göra det på, några av dem kommer vi gå igenom i den här artikeln.

  • En kontantinsats utgör 15% av bostadens värde
  • Du kan inte få bolån till denna summa

Låna av en familjemedlem för kontantinsats

Det är väldigt vanligt att den som ska köpa sin första lägenhet lånar pengar av en familjemedlem. Det kan vara föräldrar eller någon annan nära släkting. Det kan antingen handla om att du får låna kontanta medel, eller att någon i din närhet går in och tar ett lån åt dig om du själv har svårt att få ett sådant godkänt.

Det finns dock en del att tänka på vid lån inom familjen. Om du inte betalar tillbaka lånet kan det ofta bli dålig stämning.

Om du låter någon annan låna till din kontantinsats, eller lånar pengar av någon så är det givetvis viktigt att du prioriterar att betala tillbaka de pengarna så fort som möjligt. Det är kanske inte sannolikt att din mamma eller pappa kommer dra dig till kronofogden, men det är också viktigt att upprätthålla goda relationer.

ArcanumSkolan 2024

Det kommer sannolikt också vara svårt att få ett nytt lån om du behöver det någon gång i framtiden om du inte skött dina åtaganden enligt det ni kommit överens om.

Låna av banken

Ett annat alternativ när det kommer till att låna till en kontantinsats är att låna av banken. Det är tillåtet att ta ett så kallat blancolån till en kontantinsats. Ett blancolån är ett lån utan säkerhet vilket gör att det är dyrare och har kortare återbetalningstid än ett bostadslån. Det är ett osäkrare lån för banken eftersom de inte har något med ett underliggande värde att ta av dig i den händelse du inte skulle ha råd att betala tillbaka ditt lån.

Det finns ingen garanti för att du kommer beviljas ett blancolån av samma bank som du tar ditt bolån i. Det finns dock gott om olika alternativ på lånemarknaden så det är sällan svårt att hitta lån för den som behöver. Ta gärna hjälp av olika jämförelsesajter på internet.

Villkoren för blancolån kan skilja sig åt väldigt mycket mellan olika aktörer. Det kan då finnas mycket pengar att spara på att hitta det bästa alternativet. Du kan ofta ansöka om ett lån direkt om du har ett giltigt bank-ID.

Andra alternativ

Den svenska lånemarknaden har fullkomligt exploderat de senaste åren. Det innebär att det finns en uppsjö av olika aktörer som erbjuder lån. Tänk dock på att många av dessa är väldigt dyra, särskilt de som marknadsför sig med att de lånar ut pengar även till de som har betalningsanmärkningar och liknande.

Det bästa sättet att få ett billigt lån är att du under en längre tid har skött din ekonomi och sparat pengar. Om du kan visa det för banken är dina chanser till ett lån med bra villkor stora.

 

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq