Läkare om riskerna med kopparspiral som medicinsk-teknisk produkt

publicerad 9 augusti 2020
- av Torbjörn Sassersson red.
Ingemar Ljungqvist och läkaren Agneta Schnittger, 2020. Foto: T. Sassersson, NewsVoice

KVINNOHÄLSA. Många kvinnor upplever problem med kopparspiral, men deras erfarenheter viftas bort av läkare. Parallellen med det minst trettioåriga kriget mot amalgamskador är slående. Samtalet med läkaren Agneta Schnittger, som varnat för kopparspiralens risker sedan flera år, spelades in i februari 2020 av NewsVoice.

Ingemar Ljungqvist och Agneta Schnittger diskuterar grundämnet koppar som är ett mikronäringsämne, men där gränserna mellan bristfenomen och belastningsskador är ganska snäva.

Koppar är helt livsnödvändigt för en rad metabola processer i kroppen. Metallen ingår bland annat i de röda blodkropparnas transportprotein. För höga koncentrationer i kroppen lagras i framfört allt levern, men även i hjärnan och andra organ, vilket kan ge många symptom.

Mer info: Agneta Schnittgers böcker

Innovativa forskare hade sett att spermier påverkas negativt av koppar. Därför tillverkade man ett praktiskt och enkelt preventivmedel i form av en kopparspiral som kvinnan kan bära i sin livmoder, men eftersom detta rör sig om en medicinsk-teknisk produkt är den medicinska evidensen bra mycket lägre än för gängse läkemedel. Det räcker tyvärr att påvisa en önskad effekt, i det här fallet, ingen oönskad graviditet, för att den skulle godkännas.

Många kvinnor upplever problem med kopparspiral, men deras erfarenheter viftas bort och biverkningsrapporter till Läkemedelsverket tas inte på allvar. Parallellen med det minst trettioåriga kriget mot amalgamskador är slående. Istället är det patienternas egna berättelser inför lyssnande och empatiska funktionsmedicinska läkare, som Agneta Schnittger, som kan leda till de bästa hälsoråden.

Läs mer av Agneta i NewsVoice

Agneta Schnittger och Ingemar Ljungqvist säger till NewsVoice:

Agneta Schnittger om kopparspiral“Våra hälsosamtal är främst är avsedda för de som satt sin tilltro till myndigheternas råd och därför ibland har hamnat i en ohälsospiral.

Tycker du att  informationen här känns förenklad, men ändå korrekt, sprid den gärna till de som inte är lika insatta. Berätta även för din läkare och barnmorska att det finns ytterligare information, som är vetenskapligt underbyggd.

Har du direkta frågor så gå gärna in i kommentarsfältet och ställ din fråga. Vi lovar att i mån av tid ta oss an ett svar, dvs ta ansvar.”

Text och video: Torbjörn Sassersson, NewsVoice

Relaterat

 • Agneta Schnittger tipsar om artikeln “Kopparspiralen – kanske inte så oskyldig som vi trott” som finns att läsa på Medicinskaccess.se, 2018, nr 4/5.
 • Fler intervjuer med Aghneta Schnittger i NewsVoice


Så här kan du stötta Newsvoice

Ämne: kopparspiral
 • Att kopparspiralen orsakar en konstant lågintensiv inflammation är väl känt och en del av kopparspiralens funktion, som preventivmetod. Nu finns massor med forskning om hur negativt det är med just dessa inflammationer. T ex ökad risk för hjärt-kärlsjukdomar vid inflammation i tandkött.
  Men jag har inte hört någon djupare diskussion om detta.
  Maria Borelius exempelvis, har skrivit mycket om kost mm för att minska inflammation men aldrig nämnt kopparspiralens påverkan. Många som tänker på sin hälsa har valt bort hormonella preventivmedel, men känner inte till detta.
  Inte alla barnmorskor har heller kunskap att informera om de biverkningsfri preventivmetoderna moderna pessar/preventivgel samt fertilitetsförståelse.

  Birgit Linderoth AKA Gröna Barnmorskan
  som satte in kopparspiral som 16-årig oskuld 1974, och direkt märkte biverkningar och påtalade dem för gynekologen. Avfärdades. Blev gravid med spiralen strax efter dessutom…
  Numer barnmorska och informerar om alla hormonfria preventivmetoder.
  Önskar verkligen att alla mina kära barnmorskekollegor kan bistå sina patienter med kompetent och saklig preventivmedelsrådgivning om alla metoder.

 • Att kopparspiralen orsakar en konstant lågintensiv inflammation är väl känt och en del av kopparspiralens funktion, som preventivmetod. Nu finns massor med forskning om hur negativt det är med just dessa inflammationer. T ex ökad risk för hjärt-kärlsjukdomar vid inflammation i tandkött.
  Men jag har inte hört någon djupare diskussion om detta.
  Maria Borelius exempelvis, har skrivit mycket om kost mm för att minska inflammation men aldrig nämnt kopparspiralens påverkan. Många som tänker på sin hälsa har valt bort hormonella preventivmedel, men känner inte till detta.
  Inte alla barnmorskor har heller kunskap att informera om de biverkningsfri preventivmetoderna moderna pessar/preventivgel samt fertilitetsförståelse.

  Birgit Linderoth AKA Gröna Barnmorskan
  som satte in kopparspiral som 16-årig oskuld 1974, och direkt märkte biverkningar och påtalade dem för gynekologen. Avfärdades. Blev gravid med spiralen strax efter dessutom…
  Numer barnmorska och informerar om alla hormonfria preventivmetoder.
  Önskar verkligen att alla mina kära barnmorskekollegor kan bistå sina patienter med kompetent och saklig preventivmedelsrådgivning om alla metoder.

 • Liksom många andra kvinnor mådde jag dåligt av kopparspiralen. Nu är det ju ett bra tag sedan, så minns inte hur länge jag hade den (ett halvår kanske) innan jag bad min läkare att ta bort den. Till skillnad från en del andras erfarenhet så var min läkare förstående och insåg att spiralen måste tas ut.

 • Liksom många andra kvinnor mådde jag dåligt av kopparspiralen. Nu är det ju ett bra tag sedan, så minns inte hur länge jag hade den (ett halvår kanske) innan jag bad min läkare att ta bort den. Till skillnad från en del andras erfarenhet så var min läkare förstående och insåg att spiralen måste tas ut.

  • Stort tack Hanne för dina informativa sidor och du har ju faktiskt med Agneta Schnittger i din artikel. Vi kan väl bara slå fast att både Sundhetsstyrelse och Socialstyrelse , speciellt nu efter Corona helt tydligt står mer på industrins sida framför patienten. Alltså behövs ett nordiskt samarbete utifrån hälsan för att förhindra fortsatta experiment på människor

   • Tak til Ingemar Ljungkvist.
    Efter flere årtiers interesse for tabuiserede emner, som f.eks. tungmetal-forgiftninger, vaccine-skader kan jeg kun give dig ret i, at de offentlige sundhedsmyndigheder går industriens interesse. I disse tider endog med brug af censur.

  • Hej Hanne, som du kanske vet har jag försökt att få tillstånd forskning på systemiska effekter av koppar såväl i Uppsala som Linköping. I Uppsala hade man inte kunskaper om de molekylärbiologiska sambanden och i Linköping tackade man nej efter att ha tillfrågat gynekologisk expertis på Läkemedelsverket.

   • Tak til Agneta Schnittger for din kommentar.
    I takt med, at en stadig større del af pengene til forskning kommer gennem sponsorering fra industrien, er det også industrien, som styrer forskningen.
    Derfor forskes der nu mere i udvikling af nye symptom-dæmpende behandlinger / medicin, som kan patenteres og øge industriens udkomme.
    Forskning i årsager til sygdomme / symptomer er stort set ikke længere eksisterende.
    Man kunne let starte en forskning på systemiska effekter av koppar ved at udtage biopsier af afdøde, men nej…det har ikke et industristyret samfunds interesse. Og ve den forsker, som i sin naividitet kommer til at interessere sig for et tabu-emne.

  • Stort tack Hanne för dina informativa sidor och du har ju faktiskt med Agneta Schnittger i din artikel. Vi kan väl bara slå fast att både Sundhetsstyrelse och Socialstyrelse , speciellt nu efter Corona helt tydligt står mer på industrins sida framför patienten. Alltså behövs ett nordiskt samarbete utifrån hälsan för att förhindra fortsatta experiment på människor

   • Tak til Ingemar Ljungkvist.
    Efter flere årtiers interesse for tabuiserede emner, som f.eks. tungmetal-forgiftninger, vaccine-skader kan jeg kun give dig ret i, at de offentlige sundhedsmyndigheder går industriens interesse. I disse tider endog med brug af censur.

  • Hej Hanne, som du kanske vet har jag försökt att få tillstånd forskning på systemiska effekter av koppar såväl i Uppsala som Linköping. I Uppsala hade man inte kunskaper om de molekylärbiologiska sambanden och i Linköping tackade man nej efter att ha tillfrågat gynekologisk expertis på Läkemedelsverket.

   • Tak til Agneta Schnittger for din kommentar.
    I takt med, at en stadig større del af pengene til forskning kommer gennem sponsorering fra industrien, er det også industrien, som styrer forskningen.
    Derfor forskes der nu mere i udvikling af nye symptom-dæmpende behandlinger / medicin, som kan patenteres og øge industriens udkomme.
    Forskning i årsager til sygdomme / symptomer er stort set ikke længere eksisterende.
    Man kunne let starte en forskning på systemiska effekter av koppar ved at udtage biopsier af afdøde, men nej…det har ikke et industristyret samfunds interesse. Og ve den forsker, som i sin naividitet kommer til at interessere sig for et tabu-emne.

 • Preventivmedel och män är en intressant diskussion. Så mycket enklare att tillämpa detta på mannen – men icke sa nicke. Att förhindra en kvinna att bli gravid är svårt, mycket svårt och inget preventivmedel är helt säkert. Återstår kondom, eller klippa av sädesledaren.

  • Nej, spiralen försvinner bara i livmodern, men återfinns i buken medelst ultraljud eller röntgen.
   Preventivmedel för män har varit på G sedan 30 år, hormonplåster med testosteron och progesteron, men av någon anledning aldrig blivit färdigforskade. På skoj har sagts att en spiral kunde sättas in på lämpligt ställe.

 • Preventivmedel och män är en intressant diskussion. Så mycket enklare att tillämpa detta på mannen – men icke sa nicke. Att förhindra en kvinna att bli gravid är svårt, mycket svårt och inget preventivmedel är helt säkert. Återstår kondom, eller klippa av sädesledaren.

  • Nej, spiralen försvinner bara i livmodern, men återfinns i buken medelst ultraljud eller röntgen.
   Preventivmedel för män har varit på G sedan 30 år, hormonplåster med testosteron och progesteron, men av någon anledning aldrig blivit färdigforskade. På skoj har sagts att en spiral kunde sättas in på lämpligt ställe.

 • Vill bara tillägga att jag tillhör dem som fick en kopparspiral insatt efter att ha fött mina tre barn. Så småningom gick “spiralen förlorad” och grävde sig igenom livmoderväggen vilket skapade oerhörda blödningar och dessutom kontinuerlig skada på livmoderväggen. När jag till sist skulle låta mig undersökas för att se vart spiralen tog vägen bad jag min gynekolog ( av en ren intuition) att man skulle ta ett cancerprov i livmodern Resultatet blev positivt, d.v.s. man konstaterade att jag hade livmodercancer. Spiralen hittades aldrig men är övertygad om att spiralen bidrog till att jag fick cancer. Ville bara berätta om detta och varna för kopparspiralen. Att man dessutom satte mig på Trisekvens , syntetiskt hormonpreparat för övergångsbesvär ( som jag egentligen inte hade) men blev övertygad om att det var nödvändigt, var pricken över i et för att garantera en cancer. Stress och emotionella problem bidrog också men vad jag vill ha sagt är att var och en måste vara på sin vakt och göra egen efterforskning innan man accepterar läkemedel eller vacciner, för till syvende och sist är det du och din kropp som får bära konsekvenserna om något går fel. MVH Kerstin

  • Ursäkta en korkad , men hur stor är spiralen egentligen ? Låter väldigt konstigt att den kan försvinna spårlöst. Den kan väl inte ha upplösts , eller ?

   • Storlek 2-3 centimeter. En tunn koppartråd som ligger lindad runt en plaststomme. Den försvinner inte spårlöst, för när den löses upp blir det biverkningar. Mer att läsa i Medicinska Access se ovan

 • Man har diskuterat kopparspiral, i varje fall vad jag vet, under de senaste 40 åren och vad har hänt? Fördel mannen överstiger nackdel kvinnan. Antaganden väger tyngre än studier, om det nu gjorts några….
  Kopparspiral räknas inte som läkemedel, aha…. Är det därför Läkemedelsverket viftar bort klagomål och inrapporterade biverkningar? Det man inte ansvarar för verkar man heller inte vara intresserad av men sälja produkten har man inga problem med.
  Åter till ruta ett. Sök information, jämför, ta beslut om vad som är rätt för just dig.
  Vilka marginaler är de viktigaste, hälsans eller vinsternas?

  • Ja, i och med att kopparspiralen inte räknas som läkemedel är det fabrikanten som är ansvarig. Fabrikanten har inget intresse att undersöka närmare och göra några ytterligare studier, eftersom produkten är godkänd på marknaden sedan länge.

   • (citat): “Man kan nog anta att om läkemedelsverket ”viftar bort” klagomål är det för att det (i alla fall än så länge) inte finns vetenskaplig grund.” (citat slut). Nej! Det vil jeg ikke give dig ret i. Indenfor visse emner er det faktisk ganske nemt at finde eksempler på fejlagtig eller mangelfuld viden hos sundhedsmyndighederne. Jeg vil gerne give dig nogle eksempler, hvis du er interesseret? For kobbers vedkommende kan det være således, at lavt indhold af kobber i en blodprøve eller urinprøve paradoksalt nok kan være et tegn på u-fysiologisk ophobning af kobber i visse indre organer. Mange læger er ikke bevist om dette, hvorfor de kroniske kobberforgiftninger / belastninger typisk overses. Du kan læse mere i den artikel, som jeg bringer andetsteds i denne debat.

 • Vill bara tillägga att jag tillhör dem som fick en kopparspiral insatt efter att ha fött mina tre barn. Så småningom gick “spiralen förlorad” och grävde sig igenom livmoderväggen vilket skapade oerhörda blödningar och dessutom kontinuerlig skada på livmoderväggen. När jag till sist skulle låta mig undersökas för att se vart spiralen tog vägen bad jag min gynekolog ( av en ren intuition) att man skulle ta ett cancerprov i livmodern Resultatet blev positivt, d.v.s. man konstaterade att jag hade livmodercancer. Spiralen hittades aldrig men är övertygad om att spiralen bidrog till att jag fick cancer. Ville bara berätta om detta och varna för kopparspiralen. Att man dessutom satte mig på Trisekvens , syntetiskt hormonpreparat för övergångsbesvär ( som jag egentligen inte hade) men blev övertygad om att det var nödvändigt, var pricken över i et för att garantera en cancer. Stress och emotionella problem bidrog också men vad jag vill ha sagt är att var och en måste vara på sin vakt och göra egen efterforskning innan man accepterar läkemedel eller vacciner, för till syvende och sist är det du och din kropp som får bära konsekvenserna om något går fel. MVH Kerstin

  • Ursäkta en korkad , men hur stor är spiralen egentligen ? Låter väldigt konstigt att den kan försvinna spårlöst. Den kan väl inte ha upplösts , eller ?

   • Storlek 2-3 centimeter. En tunn koppartråd som ligger lindad runt en plaststomme. Den försvinner inte spårlöst, för när den löses upp blir det biverkningar. Mer att läsa i Medicinska Access se ovan

  • Som alltid finns det flera sidor av problemet. Många kvinnor har sluppit ansvaret för oönskade graviditeter, men ibland till priset av försämrad hälsa.
   Tyvärr vill inte profession erkänna eller göra studier på hur koppar sprids i kroppen från kopparspiralen.

 • Man har diskuterat kopparspiral, i varje fall vad jag vet, under de senaste 40 åren och vad har hänt? Fördel mannen överstiger nackdel kvinnan. Antaganden väger tyngre än studier, om det nu gjorts några….
  Kopparspiral räknas inte som läkemedel, aha…. Är det därför Läkemedelsverket viftar bort klagomål och inrapporterade biverkningar? Det man inte ansvarar för verkar man heller inte vara intresserad av men sälja produkten har man inga problem med.
  Åter till ruta ett. Sök information, jämför, ta beslut om vad som är rätt för just dig.
  Vilka marginaler är de viktigaste, hälsans eller vinsternas?

  • Ja, i och med att kopparspiralen inte räknas som läkemedel är det fabrikanten som är ansvarig. Fabrikanten har inget intresse att undersöka närmare och göra några ytterligare studier, eftersom produkten är godkänd på marknaden sedan länge.

   • (citat): “Man kan nog anta att om läkemedelsverket “viftar bort” klagomål är det för att det (i alla fall än så länge) inte finns vetenskaplig grund.” (citat slut). Nej! Det vil jeg ikke give dig ret i. Indenfor visse emner er det faktisk ganske nemt at finde eksempler på fejlagtig eller mangelfuld viden hos sundhedsmyndighederne. Jeg vil gerne give dig nogle eksempler, hvis du er interesseret? For kobbers vedkommende kan det være således, at lavt indhold af kobber i en blodprøve eller urinprøve paradoksalt nok kan være et tegn på u-fysiologisk ophobning af kobber i visse indre organer. Mange læger er ikke bevist om dette, hvorfor de kroniske kobberforgiftninger / belastninger typisk overses. Du kan læse mere i den artikel, som jeg bringer andetsteds i denne debat.

  • Som alltid finns det flera sidor av problemet. Många kvinnor har sluppit ansvaret för oönskade graviditeter, men ibland till priset av försämrad hälsa.
   Tyvärr vill inte profession erkänna eller göra studier på hur koppar sprids i kroppen från kopparspiralen.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *