Läkare om riskerna med kopparspiral som medicinsk-teknisk produkt

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 9 augusti 2020
- Torbjörn Sassersson
Ingemar Ljungqvist och läkaren Agneta Schnittger, 2020. Foto: T. Sassersson, NewsVoice

KVINNOHÄLSA. Många kvinnor upplever problem med kopparspiral, men deras erfarenheter viftas bort av läkare. Parallellen med det minst trettioåriga kriget mot amalgamskador är slående. Samtalet med läkaren Agneta Schnittger, som varnat för kopparspiralens risker sedan flera år, spelades in i februari 2020 av NewsVoice.

Ingemar Ljungqvist och Agneta Schnittger diskuterar grundämnet koppar som är ett mikronäringsämne, men där gränserna mellan bristfenomen och belastningsskador är ganska snäva.

Koppar är helt livsnödvändigt för en rad metabola processer i kroppen. Metallen ingår bland annat i de röda blodkropparnas transportprotein. För höga koncentrationer i kroppen lagras i framfört allt levern, men även i hjärnan och andra organ, vilket kan ge många symptom.

Mer info: Agneta Schnittgers böcker

Innovativa forskare hade sett att spermier påverkas negativt av koppar. Därför tillverkade man ett praktiskt och enkelt preventivmedel i form av en kopparspiral som kvinnan kan bära i sin livmoder, men eftersom detta rör sig om en medicinsk-teknisk produkt är den medicinska evidensen bra mycket lägre än för gängse läkemedel. Det räcker tyvärr att påvisa en önskad effekt, i det här fallet, ingen oönskad graviditet, för att den skulle godkännas.

ArcanumSkolan 2024

Många kvinnor upplever problem med kopparspiral, men deras erfarenheter viftas bort och biverkningsrapporter till Läkemedelsverket tas inte på allvar. Parallellen med det minst trettioåriga kriget mot amalgamskador är slående. Istället är det patienternas egna berättelser inför lyssnande och empatiska funktionsmedicinska läkare, som Agneta Schnittger, som kan leda till de bästa hälsoråden.

Läs mer av Agneta i NewsVoice

Agneta Schnittger och Ingemar Ljungqvist säger till NewsVoice:

Agneta Schnittger om kopparspiral“Våra hälsosamtal är främst är avsedda för de som satt sin tilltro till myndigheternas råd och därför ibland har hamnat i en ohälsospiral.

Tycker du att  informationen här känns förenklad, men ändå korrekt, sprid den gärna till de som inte är lika insatta. Berätta även för din läkare och barnmorska att det finns ytterligare information, som är vetenskapligt underbyggd.

Har du direkta frågor så gå gärna in i kommentarsfältet och ställ din fråga. Vi lovar att i mån av tid ta oss an ett svar, dvs ta ansvar.”

Text och video: Torbjörn Sassersson, NewsVoice

Relaterat

  • Agneta Schnittger tipsar om artikeln “Kopparspiralen – kanske inte så oskyldig som vi trott” som finns att läsa på Medicinskaccess.se, 2018, nr 4/5.
  • Fler intervjuer med Aghneta Schnittger i NewsVoice

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: kopparspiral