Premiär för ny pendelbåtslinje i Stockholmsregionen

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 17 augusti 2020
- NewsVoice redaktion
Pendelbåtslinje 83. I bild: Gustav Hemming (C) Skärgårdsregionråd, Malin Forsbrand (C) Kommunstyrelsens ordförande i Vaxholm, Peter Fyrby VD för Blidösundsbolaget, Michaela Haga (C) Ordförande för Sjötrafikutskottet i Region Stockholm. Foto: Centerpartiet i Stockholm
Pendelbåtslinje 83. I bild: Gustav Hemming (C) Skärgårdsregionråd, Malin Forsbrand (C) Kommunstyrelsens ordförande i Vaxholm, Peter Fyrby VD för Blidösundsbolaget, Michaela Haga (C) Ordförande för Sjötrafikutskottet i Region Stockholm. Foto: Centerpartiet i Stockholm
Pendelbåtslinje 83. I bild: Gustav Hemming (C) Skärgårdsregionråd, Malin Forsbrand (C) Kommunstyrelsens ordförande i Vaxholm, Peter Fyrby VD för Blidösundsbolaget, Michaela Haga (C) Ordförande för Sjötrafikutskottet i Region Stockholm. Foto: Centerpartiet i Stockholm

Idag startade den nya pendelbåtslinjen mellan Vaxholm-Stockholm som har fått namnet Linje 83. Linjen kommer skapa snabbare och tätare sjötrafik från Vaxholm in till Stockholms centralare delar och vice versa. Liksom på övriga pendelbåtar kommer det finnas möjlighet att ta med cykel ombord. Det skapar möjlighet till blandpendling och att snabbt ta sig vidare till sin slutdestination från Strömkajen.

“Med Vaxholmspendeln tar vi ett nytt stort steg i Stockholmsregionens pendelbåtsutbyggnad. När trängseln ökar på både vägar och spår är min vision att vi ska använda våra äldsta vägar, vattenvägarna bättre”, säger Gustav Hemming (C) Skärgårdsregionråd med ansvar för sjötrafik i Region Stockholm

Pendelbåtslinjen 83 har egentligen två linjer. En snabblinje, L83X, som trafikerar färre bryggor mellan Vaxholm och Stockholm och därför får en snabbare restid, samt den vanliga L83 som trafikerar de bryggor Vaxholmspendeln tidigare stannat vid. Resan med L83X tar 55 min. L83 tar 1 h 15 min.

“Att ta pendelbåten på morgonen ger en bra start på dagen, möjlighet att jobba ombord samtidigt som man guppar fram på havet bland vackra omgivningar”, säger Gustav Hemming (C) Skärgårdsregionråd med ansvar för sjötrafik i Region Stockholm

Även Kommunstyrelsens ordförande i Vaxholm gläds åt den nya pendelbåtslinjen.

“Pendelbåten blir ett attraktivt färdmedel som ökar livskvalitén för alla pendlare, minskar trängseln på vägarna och underlättar för vårt näringsliv som kan erbjuda attraktiva pendlingsmöjligheter för anställda. Att du dessutom kan ta med cykel underlättar ett hållbart resande från dörr till dörr”, säger Malin Forsbrand (C) Kommunstyrelsens ordförande i Vaxholm

Bakgrund

Den 22 oktober 2019 togs beslut i Sjötrafikutskottet att genomföra två nya försökslinjer med pendelbåt. Det stod klart att den första pendelbåtlinjen, som startar nu i augusti, kommer gå från Rindö i Vaxholm via Ramsö, Tynningö, Vaxön, Lidingö och Nacka till Stockholm. Linjen till Vaxholm blev först ut då det redan fanns trafikpliktsbeslut för den sträckan och ett tillgängligt tonnage då Waxholmsbolaget trafikerat sträckan sen tidigare.

Den andra linjen kommer gå från Ålstäket i Värmdö via Nacka till Stockholm och beräknas starta våren 2022. Pendelbåtarna kommer ingå i SL-trafiken och ska gå på försök under två års tid med möjlighet till förlängning.

Text: Centerpartiet i Stockholm, nedkortad av NewsVoice


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *