Underdödlighet i Sverige trots coronapandemi

7
1757
Äldre män. Foto: Anna Auza. Licens: Unsplash.com
Äldre friska män. Foto: Anna Auza. Licens: Unsplash.com

Kulmen för den så kallade coronapandemin verkar ha passerat med besked, och sedan några veckor tillbaka dör nu färre än normalt i Sverige. Anledningen tros vara att en tidigare överdödlighet som kopplats till Covid-19 i hög grad utgjorts av gamla och sjuka människor som förmodligen ändå hade avlidit inom en nära framtid.

Sedan juli har Sverige en underdödlighet, det vill säga att det dör färre människor just nu i Sverige än vad som vanligtvis dör under samma period tidigare år.

Anledningen bedöms enligt en rapport från Region Östergötland vara att en stor majoritet av de personer som dött och varit bekräftat smittade av Covid-19-viruset har varit mycket gamla och haft andra svåra sjukdomar som bidragit till deras dödsfall.

Enligt TT har Region Östergötland gått igenom alla fall i området där en person som varit bekräftat smittad med Covid-19 har avlidit. 122 avlidna granskades och 111 av dessa var svårt sjuka i övrigt och de övriga 11 var måttligt sjuka redan innan de smittades av viruset. Hälften av de avlidna var dessutom över 88 år – flera år över beräknad medellivslängd.

Endast i 15 procent av de granskade fallen tror man att själva viruset var den direkta dödsorsaken. I 70 procent av fallen kan viruset tillsammans med andra svåra sjukdomar och lett till åldringarnas död och i ytterligare 15 procent berodde dödsfallen på något helt annat.

“Varje dödsfall är självfallet tragiskt, men den här rapporten visar att den förväntade överlevnaden i den här gruppen inte var så väldigt lång”, säger Stefan Franzén, medicinsk direktör i Region Östergötland, till TT.

Thomas Lindén, statschefsläkare vid Socialstyrelsen delar bilden och menar att de som dött främst är gamla människor som ändå hade avlidit inom kort av olika sjukdomar.

“Med reservationen för att regionerna löser det här med läkarmedverkan på lite olika sätt, så är stalltipset att det är så här det ser ut. Att det här är en grupp med stor bräcklighet och samsjuklighet och som inte har så värst lång återstående förväntad livslängd”, säger han.

Noterbart är också att Folkhälsomyndighetens statistik över dödsoffer i covid-19 innefattar alla som haft en Covid-diagnos och dött inom 30 dagar efter att de fått denna. Detta innebär att exempelvis en 90-årig kvinna som testat positivt för coronaviruset men dött av hjärtattack eller hjärnblödning ändå registreras som avliden i covid-19.

Under första halvan av 2020 avled cirka 5,500 svenskar som diagnosticerats med covid-19. Överdödligheten var dock mycket mindre och under det första halvåret hade 4,633 fler människor än normalt dött, det vill säga 45 per 100,000 invånare. Räknat i relation till befolkningsmängden utgör siffran 0,0045 procent.

De senaste månaderna har överdödligheten dock minskat och sedan några veckor tillbaka istället blivit en underdödlighet där färre svenskar dör än normalt.

Anledningen till detta är att svårt sjuka och sköra åldringar som förmodligen hade dött under sensommaren och hösten nu istället dog några månader tidigare på grund av viruset.

“Ju äldre och skörare de som dör är, desto mindre blir tidsförskjutningen och desto djupare och mer koncentrerad blir underdödligheten. Just nu har vi en begynnande underdödlighet, men hur djup eller långvarig den blir är svårt att veta. Det troligaste är att den minskar och sträcks ut i tiden i stället, kanske under ett par års tid, så att den blir svår att se i statistiken”, säger Tomas Johansson, befolkningsstatistiker på Statistiska centralbyrån.

Text: Markus Andersson, Nyadagbladet.se


Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
  • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Se reglerna.
  • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd.
Prenumerera
Notify of
guest
7 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Åke Södergren
Åke Södergren
Gäst
26 augusti 2020 kl 08:47

på 50-talet när någon dog vid 60 år var det inget märkligt med det, medan nu är det ett ståhej värre när någon stämplar ut vid 80! Då kan man fråga sig i vad består denna skillnad i tänkesätt?
På något sätt verkar det som om vikingtänket lever kvar i bakgrunden hos flertalet, att en krigares chans att överleva är större än slavens. Framför allt är det bra mycket roligare!
Bestäm dig för vad du skall GÖRA i nästa liv och eventuell rädsla tonar bort.

ingemar ljungqvist
Gäst
26 augusti 2020 kl 12:01

Redan i slutet i mars publicerade jag denna artikel:https://almanova.eu/iatrogen-sjukdom-iatrogen-dod/ I inledningen tar jag upp de “egendomliga” följderna som blir om sjukvården stänger ner pga exempelvis en läkarstrejk. Nu har också den sjuka vården varit nedstängd (förutom olycksfall och Corona). Då inträffar det att dödstalen går ner. I kommentarsfältet ges sedan en plausibel förklaring. Samma hände också i Toronto vid SARS1 2002.
Mer indicier på detta. I USA får man mycket färre barn som diagnostiseras med autism. MSM förklarar det med att de inte åker in för diagnostik utan väntar hemma. En alternativ förklaring. Vaccinationsprogrammet ligger lägre pga Corona och färre drabbas därför av biverkningar som exvis autism.

Jag har diskuterat det med Thomas Johansson på SCB i Örebro och vi finner fenomenet intressant. Läkarna kanske skulle strejka oftare, men framförallt undvika överbehandlingar. De verkar vara livsfarliga.

Mats BV Ericsson
Mats BV Ericsson
Gäst
26 augusti 2020 kl 13:59

Att komma under avancerad behandling behandling på sjukhus, typ kirurgi, är förenat med ökad dödlighet. Denna riskfyllda sysselsättning minskade under Coronans besök, vilket också reducerat dödssiffrorna.

Martin Gustavsson - Vetenskapliga partiet
Gäst
26 augusti 2020 kl 14:07

Ur ett ekologiskt hållbart perspektiv borde vi alls inte stoppa pandemier, inte heller fylla människor med diverse miljöskadliga kemikalier, men enbart gå över till principen om lokalt giftfritt odlat, hög beredskap, samt att umgås så att vi istället smittar varann naturligt, eftersom det är för många människor på planeten enligt Population Matters.

Vi skulle då även bygga upp ett naturligt immunsystem, men det måste givetvis ske utan att skapa för många barn. Alltså göra trevliga saker tillsammans, men utan sekteristisk barnavel.

Vi får kanske kortare liv, men tiden är relativ. Får vi leva ett rikt naturnära liv, med rika sociala kontakter i stor glädje, så är det ett liv i ett paradis på jorden, jämfört med ett artfattigt utdraget ensamt lidande.

Den som lever väl behöver inget nästa liv, men ni lever inte väl.

Maj Rehnberg
Maj Rehnberg
Reply to  Martin Gustavsson - Vetenskapliga partiet
30 augusti 2020 kl 16:27

Att jorden ska vara överbefolkad är ett påhitt av globalisterna.
Sen är det ingen pandemi, inte ens en epidemi, också ett påhitt.

Vad gör Vetenskapliga partiet för att inte svenskarna ska ta giftsprutan?

Thomas Nygren
Thomas Nygren
26 augusti 2020 kl 22:33

“Under första halvan av 2020 avled cirka 5 500 svenskar som diagnosticerats med covid-19. Överdödligheten var dock mycket mindre och under det första halvåret hade 4 633 fler människor än normalt dött, det vill säga 45 per 100 000 invånare. Räknat i relation till befolkningsmängden utgör siffran 0,0045 procent.
De senaste månaderna har överdödligheten dock minskat och sedan några veckor tillbaka istället blivit en underdödlighet där färre svenskar dör än normalt.
Anledningen till detta är att svårt sjuka och sköra åldringar som förmodligen hade dött under sensommaren och hösten nu istället dog några månader tidigare på grund av viruset.”
Nya Dagbladet 26/8 2020.
Att “den en stora nedstängningen” av hela det svenska samhället, väcker frågeställningar hos även den mest försiktige general, är väl inte så konstigt mot bakgrund av att vi idag, trots den pågående “Coronapandemin” har en underdödlighet i jämförelse med ett normalläge utan pandemin?

Martin Gustavsson - Vetenskapliga partiet
Gäst
30 augusti 2020 kl 23:29

@Maj
Varför frågar du om saker du kan undersöka själv? Sök på “vaccin”!