Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

31%

31.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Studie: Antikroppar mot SARS-CoV2 fortsatt effektiva efter 4 månader

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 15 september 2020
- NewsVoice redaktion
Dr Kari Stefansson, VD, Decode Genetics. Pressfoto: Decode Genetics

VETENSKAP. Forskare vid institutet Decode Genetics på Island, ett dotterbolag till läkemedelsbolaget Amgen, har publicerat en studie i The New England Journal of Medicine som visar att antivirala antikroppar mot SARS-CoV2 inte minskar inom fyra månader.

Text uppdaterad kl 10:30, 15 sep 2020

Daniel F Gudbjartsson och Kari Stefansson på Decode Genetics skriver i ett pressmeddelande rubricerat: “Titers of antibodies against SARS-CoV2 do not decline within four months”, att syftet med studien var att få förståelse för beständigheten hos det mänskliga immunsvaret mot infektion med SARS-CoV-2, det virus som orsakar sjukdomen Covid-19.

Forskarna mätte antikroppar i serum på 30,576 personer på Island (8,4% av landets totala befolkning). De mätte också antikroppar i 4222 prover från exponerade personer i karantän och 19,000 personer som man inte visste om de exponerats eller inte. Man uppskattar att 0,9% av islänningarna smittades av SARS-CoV-2 och att 44% av de som var smittade med SARS-CoV2 på Island inte diagnostiserades med PCR.

  • Infektionsdödligheten ligger på endast 0,3%.
  • Av de 1797 personer som återhämtat sig från SARS-CoV-2 på Island var 1107 (91,1%) seropositiva (dvs de har antikroppar).

Svenska Folkhälsomyndigheten och SVT

“Folkhälsomyndigheten gör nu [21 juli 2020] bedömningen att även personer som haft covid-19-infektion som bekräftats med PCR-prov och tillfrisknat har en mycket låg risk att bli sjuka igen i åtminstone sex månader framåt.” – Folkhälsomyndigheten

Forskar-teamet presenterad sin rapport den 1:a september och det handlar om nyare vetenskapliga rön till skillnad från Folkhälsomyndigheten som dessutom endast endast gör en “bedömning” daterad 21 juli.

SVT publicerade den 4 juli 2020 artikeln: “Studie: Antikroppar kan försvinna efter två månader vid mild covid-19”. Denna studie baseras på en studie som publicerats i journalen Nature Medicine. Den handlar om en kinesisk studie på 37 covidsmittade personer i en grupp på totalt 178 personer (utan påtagliga symptom).

Antikroppar mot SARS-CoV2 lever vidare

Antikroppar mot SARS-CoV2 fortsatt effektiva efter 4 månader, enligt dr Kari Stefansson, VD, Decode Genetics. Pressfoto: Decode Genetics
Dr Kari Stefansson, VD, Decode Genetics. Pressfoto: Decode Genetics

Den isländska studien som är större och nyare gör istället gällande:

“We are pleased to be able to put to rest the concern that the titer [mängden eller koncentrationen av en substans i en lösning] of the antiviral antibodies may decline within weeks of infection, says Kari Stefansson, CEO of Decode Genetics and senior author on the paper.”

Kari Stefansson menar alltså att studien visar att mängden av aktiva antikroppar inte minskar med tiden utan ligger på fortsatt hög nivå.

Text: NewsVoice

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq