Studier: 10,000-tals britter dör av coronavirusrestriktioner

publicerad 27 september 2020
- av Torbjörn Sassersson red.
Boris Johnson, 2019.
Boris Johnson, 2019. Studie visar att 10,000-tals britter dör av coronavirusrestriktioner
Bild (beskuren): Boris Johnson, 2019. Licens: OGL 3, UK, tillhandahållen av Wikimedia Commons

Tusentals britter som drabbas av hjärtinfarkt och stroke dör i hemmet för att de inte kan få vård. En studie visar att 75,000 personer förväntas dö till följd av coronavirusrestriktioner. Premiär Boris Johnson meddelade i förra veckan att nya stränga restriktioner ska införas i England.

Stanna-hemma-restriktioner får många människor som lider av allvarliga medicinska tillstånd att undvika sjukhus, enligt undersökningen, som publicerades i journalen Heart Medical. Dödsfall från hjärtsjukdomar i hemmet ökade med 35% från mars till juli, vilket resulterade i 2279 fler dödsfall i genomsnitt de senaste sex åren. Samtidigt sjönk hjärt- och stroke-dödsfall på sjukhus med cirka 1400 under samma period, vilket tyder på att vissa som valde att stanna hemma skulle ha dött i alla fall även om de hade varit på sjukhus, skriver RT. Siffrorna visar att mellan 2 mars och 30 juni dog varje dag 17 personer i onödan av hjärtinfarkt, enligt Daily Mail.

Coronavirusrestriktioner som stjälper mer än hjälper

Resultaten stöder regeringens siffror som understryker de katastrofala biverkningarna av Storbritanniens anticoronaviruspolitik, konstaterar RT.

En nyligen publicerad rapport från Scientific Advisory Group for Emergencies (SAGE) fann att nästan 75,000 människor kan dö under de närmaste fem åren av orsaker som inte beror på Covid-19 utan istället som en följd av de hårda coronavirusrestriktioner. Mer än 30,000 av dessa beräknade dödsfall kommer att bero på oupptäckta cancerformer, inställda operationer och hälsoproblem i samband med ekonomisk lågkonjunktur.

NewsVoice: Miljontals protesterar i världen mot en påstått geopolitiskt styrd coronaviruskris

Enligt uppgifter som publicerades av Office for National Statistics (ONS) uppstod ett överskott på 830 dödsfall i hemmet under blott en vecka i början av september jämfört med femårsgenomsnittet av dödsfall. Storbritannien har registrerat 5556 extra dödsfall i hemmet under de senaste åtta veckorna, men endast 1117 dödsfall tillskrevs Covid-19 under samma period, rapporterade The Telegraph.

En studie som publicerades i maj av British Medical Journal fann att endast en tredjedel av alla extra dödsfall i England och Wales kan kopplas till coronavirus.

Text: Torbjörn Sassersson, NewsVoice

Källa

RT: Cure worse than the disease? Study says UK lockdown linked to thousands of excess deaths