Vilka lärdomar kan vi dra av coronapandemin?

publicerad 23 september 2020
- av Christer Nilsson
Christer Nilsson - Foto: Johan Arvidsson

KRÖNIKA. Ganska snart stod det klart att SARS-CoV-2 inte var något mördarvirus, utan kan klassificeras som ett mellanting mellan en lindrig och en allvarlig influensavåg. På falska grunder piskade WHO upp hotet – precis som med den beskedliga svininfluensan 2009 – och utlyste en pandemi. Håll då i minnet att jätteorganisationen finansieras till 80 procent av sponsorer, i huvudsak från läkemedels- och vaccinföretag.

Enligt förre statsepidemiologen Johan Giesecke finns det bara två åtgärder för att hindra smittspridning som har vetenskaplig grund:

”att tvätta händerna och social distansering, dvs. hålla avståndet. Att stänga gränser, som vidtagits av många regeringar är t.ex. meningslöst och saknar vetenskaplig grund. Att stänga skolor var också fullständigt meningslöst ur vetenskaplig synpunkt”.

Politiskt korrekt “vetenskap”

Så varför stängde då Folkhälsomyndigheten helt obegripligt alla gymnasier och universitet? Obegripligt är också att Norge, Danmark och Finland stängde gränserna mot Sverige. Nu är det annat ljud i skällan – Sveriges metod anses som föredömlig.

Det var meningsfullt att lita på medborgarnas ansvarskänsla, att satsa på information och upplysning. Ingen panik, inga ångestscenarier och lockdown, inga hot om böter och massiva inskränkningar av människors rörelsefrihet. Mike Ryan, chef för WHO:s program för hälsokatastrofer, betecknade Sveriges hantering av coronaviruset som ”föredömlig”, men kritiken från framförallt den tyska pressen var hård när man baktalade den svenska metoden:

  • ”Oöverskådliga följder – 10 procents dödlighet” (Focus 17.04.20).
  • ”Coronaviruset i Sverige rusar landet raka vägen mot katastrofen” (RND 21.04.20).

Lockdown var i själva verket ett gigantiskt misstag. Den 10 mars befann sig hela Italien i karantän. 60 miljoner människor i husarrest, gatorna tomma och öde. Spanien, Frankrike, Polen, Irland med flera agerade på samma sätt.

Bok: ”Falsklarm om corona?” – Forskare varnar för drakoniska motåtgärder

Munskydd då?

Det finns ingen evidens för att symptomfria personer utan hosta och feber sprider smittan. Enkla munskydd stoppar dessutom inte, och kan inte stoppa viruset. Ickemedicinska munskydd har mycket låg filtreringseffektivitet.

Coronavirusets storlek är 160 nanometer, eller 0,16 mikrometer. Storleken på ”porerna” i enkla bomullsmunskydd är 0,3 mikrometer. Viruset tar sig igenom konventionella munskydd eller skyddsmasker av tyg lika lätt som genom ett öppet fönster. Ingen tycker om att bära mask och det är förvånansvärt hur mycket mediernas hjärntvätt av befolkningen har åstadkommit. ”Om det är obligatoriskt och alla gör likadant så är det också meningsfullt”, resonerar mannen på gatan. Varför kunde människorna då inte lika gärna bära en röd pappersnäsa?

Varför svek våra politiker när de stängde ner hela samhället? Enligt Johan Giesecke vill politikerna visa handlings- och dådkraft.

”Mitt bästa exempel är att trottoarerna i en del asiatiska stater besprutades med klorin, vilket är helt verkningslöst, men visar att staten och myndigheterna gör någonting”.

Men man ska inte vara naiv. Vetenskapen är lika korrumperad som politiken. EU ställer upp med 10 miljoner euro för forskning på corona. Alla som vill forska kan söka om anslag. Snart kommer vi att få en massa onödig information om SARS-CoV-2 som kommer att lämna bidrag även till utvecklingen av ett vaccin som, enligt Bill Gates, påstås ”ska rädda världens befolkning”.

Text: Christer Nilsson, författare med medicinhistoria som specialitet